Konservatoriai gina save ir generolą

Su savanorio Juro Abromavičiaus žūties aplinkybes tyrusios Seimo komisijos išvadomis nesutikę konservatoriai Jurgis Razma ir Audronius Ažubalis šiandien apie tai žada pateikti savo įžvalgas.

Paskelbti atskirą nuomonę dėl J.Abromavičiaus žūties aplinkybių J.Razma ir A.Ažubalis nusprendė, kai užvakar savo išvadas dėl to patvirtino laikinoji Seimo komisija. Tačiau jos išvados konservatoriams neįtiko, nes dokumente įvardijamos galimos dešiniųjų sąsajos su savanorio nužudymu. Šios išvados nepalankios ir esą neteisingą informaciją komisijai pateikusiam brigados generolui Arvydui Pociui.

Toks aplinkybių įvertinimas sukėlė vėją Seimo Tėvynės sąjungos frakcijoje, ir komisijos veikloje dalyvavę parlamentarai pareiškė, esą jos yra neobjektyvios, politizuotos ir numatytos iš anksto.

Neigia kaltinimus

Konservatoriai alternatyvią nuomonę planuoja pateikti apie kiekvieną komisijos suformuluotą išvadą. Jų parengtos pastabos greičiausiai bus ilgos ir išsamios. „Dabar iki galo parengiau tik pirmojo punkto išvadas. Ir tai jau yra 7 puslapiai”, – vakar po pietų LŽ sakė J.Razma.

Išvadas rengę parlamentarai komisijos steigimą susiejo su Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos parlamentiniu tyrimu bei su buvusio Seimo pirmininko Artūro Paulausko atstatydinimu. Išvadose teigiama, kad yra pagrindo manyti, jog ši komisija buvo sukurta siekiant diskredituoti konservatorius, kurie aktyviai dalyvavo VSD tyrime, ir atstatydinant A.Paulauską.

Konservatoriai daugiausia dėmesio skyrė komisijos dokumente dešiniosioms politinėms jėgoms skirtiems kaltinimams paneigti. Komisijos nuomone, J.Abromavičiaus žmogžudystė buvo įvykdyta teroristinės organizacijos požymių turinčios grupės, kuri galėjo būti susijusi su kai kuriais ankstesniais bei dabartiniais konservatorių lyderiais.

J.Razma tokius tvirtinimus pavadino absurdiškais. „Tokie teiginiai nelogiški, nepagrįsti jokiais dokumentais ar įrodymais. Švaistytis tokiomis sąvokomis kaip terorizmas Seime nepridera”, – įsitikinęs jis.

Gina generolą

Komisija taip pat nustatė, kad J.Abromavičiaus žūtį galėjo nulemti jo domėjimasis 1993 metų savanorių maištu ir geležinkelio tilto per Bražuolės upelį susprogdinimu. Tačiau konservatoriai mano kitaip. Jų nuomone, tokią komisijos išvadą paneigia tai, jog informacija apie šiuos nusikaltimus savanoris dalijosi su kai kuriomis teisėsaugos institucijomis. „Tai prieštarauja teiginiams, kad J.Abromavičius nužudymo motyvas buvo informacijos apie rezonansinius nusikaltimus disponavimas, nes tokiu būdu jis nebuvo vienintelis informacijos turėtojas”, – mano konservatoriai.

Parlamentarai savo išvadose gina ir A.Pocių. Anot jų, komisija neteisingai interpretavo generolo liudijimą ir iškraipė jo žodžius. Alternatyviose išvadose teigiama, kad bandymas apkaltinti A.Pocių sąmoningai klaidinus komisiją yra kerštas už „galimą jo palankumą tam tikrai politinei ideologijai”.

Smalsu palyginti

J.Abromavičiaus žūties aplinkybes tyrusios komisijos pirmininkė Loreta Graužinienė stebėjosi, kad konservatoriai nori išreikšti atskirą nuomonę. Pasak „darbietės”, komisija atsižvelgė į daugumą J.Razmos pasiūlymų. Tačiau J.Razma aiškina, kad buvo patvirtintos tik techninės pastabos. „Vėliau buvo priimtos Vaclovo Karbauskio pataisos, kurios neturėjo nieko bendro su sveiku protu ir tikrove. Taigi kas iš to, kad kai kur liko mano ištaisyti sakiniai?” – stebėjosi jis.

Komisijos pirmininkės pavaduotojas V.Karbauskis mano, kad konservatorių parengtos išvados nesumenkins komisijos patvirtinto dokumento. „Tai bus tiesiog kita nuomonė, jie turi teisę galvoti kitaip”, – įsitikinęs jis.

Parlamentaras sakė, kad su išvadomis susipažins, kai tik jas J.Razma ir A.Ažubalis užregistruos. Jam bus įdomu palyginti komisijos ir dviejų kolegų atskirai parengtas išvadas. „Visi matėme vienodą medžiagą, klausėmės liudijimų. Įdomu, kaip konservatoriai visa tai interpretuos”, – smalsavo komisijos pirmininkės pavaduotojas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.