Kaspijos šalys teigia neleisiančios naudoti savo teritorijos kaip karinio placdarmo

Kaspijos jūros regiono valstybės sudarė susitarimą, draudžiantį trečiosioms šalims naudoti jų teritoriją siekiant užpulti bet kurią iš šių Kaspijos valstybių.
Tai akivaizdus atsakymas į gandus, kad Vašingtonas gali panaudoti jėgą branduoliniame ginče su Iranu.

Penkios valstybės, tarp jų Rusija, Teherano deklaracijoje pabrėžė, kad „jokiomis aplinkybėmis neleis panaudoti savo teritorijos kitoms valstybėms agresijai ar kitiems kariniams veiksmams vykdyti prieš bet kurią (Sutarties) šalių”.

Be to, 2-ojo Kaspijos viršūnių susitikimo deklaracijoje lyderiai pareiškia, jog jie pripažįsta visų šalių, pasirašiusių Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį, teisę taikiais tikslais plėtoti branduolinę energetiką.

Vakarai nuogąstauja, kad Irano branduolinės programos tikslas – sukurti atominę bombą, bet Teheranas teigia, kad ji nukreipta tik į „taikų atomą”.

„Šalys patvirtina neatimamą visų Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties valstybių neatimamą teisę plėtoti branduolinės energijos tyrimus, gamybą ir naudojimą taikiais tikslais be diskriminavimo ir laikantis šios Sutarties nuostatų, taip pat TATENA taisyklių”, – sakoma priimtame dokumente.

Dokumente taip pat pažymima, kad šalys sieks sukurti ir stiprinti „savitarpio pasitikėjimą, regioninį saugumą ir stabilumą, taip pat nenaudos karinės jėgos tarpusavio santykiuose”.

„Šalys patvirtina, kad jų ginkluotosios pajėgos nenukreiptos užpulti bet kurią (Sutarties) šalių”, – sakoma deklaracijoje.

Joje pabrėžiama, kad Kaspijos jūra turi būti naudojama tik taikiems tikslams ir visi klausimai bus sprendžiami taikiomis priemonėmis.

„Šalys besąlygiškai smerkia kaip nusikalstamus visus terorizmo aktus, metodus ir praktikas, nepriklausomai nuo jų motyvų, visų formų ir apraiškų, kad ir kur, kad ir kas juos vykdytų, ypač tuos, kurie kelia grėsmę taikai ir saugumui”, – sakoma deklaracijoje.

Be to, kaip pažymima dokumente, šalys padės kurti daugiaašę pasaulio sąrangą, teisingesnę tarptautinę politinę tvarką, taip pat visokeriopai padės stiprinti JT, kaip universalaus tarptautinės taikos palaikymo mechanizmo, vaidmenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.