Lietuviškai dainuos net afrikiečiai

Dvidešimt penki chorai iš devynių šalių spalio 18-21 d. susirungs XVI tarptautiniame Stasio Šimkaus konkurse. Konkursas vyks Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje, jo dalyviai koncertuos Kretingos, Palangos, Gargždų, Nidos ir Klaipėdos bažnyčiose.

Pasak konkursą organizuojančios Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras” vadovo Algirdo Šumskio, S. Šimkaus konkursas naujovių nesivaiko, jis puoselėja chorinio meno tradiciją, kuri garsina Klaipėdą.

Kas dvejus metus vykstantis ir jau trijų dešimtmečių patirtį turintis konkursas gerai žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Konkursas įtrauktas į Europos chorų konkursų ir festivalių rejestrą, informacija apie jį skelbiama prestižiniame Europos chorų sąjungos periodiniame žurnale „Europa Cantat”.

Šis konkursas – vienintelis tokio rango tarptautinis chorų konkursas Lietuvoje, į kurį atrenkami aukšto profesionalaus ir meninio lygio Lietuvos ir užsienio kolektyvai.

Šiai metais S. Šimkaus konkurso geografija ypač išsiplėtė. Renginyje dalyvaus atlikėjai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos, Vengrijos, Danijos ir net iš Afrikos, iš Ganos respublikos.

Vienintelis XVI tarptautinio S. Šimkaus konkurso išskirtinumas, anot A. Šumskio – tai, jog jis pirmą kartą dedikuojamas Klaipėdos miesto garbės piliečio, chorinės bendrijos uostamiestyję įkūrėjo, kompozitoriaus Jeronimo Kačinsko 100-osioms gimimo metinėms.

Todėl pirmuoju privalomosios lietuviškos konkurso dalyvių programos numeriu įrašytas J. Kačinsko kūrinys „Terra tremuit”. Choristai taip pat a cappellla atliks kitus lietuviškus kūrinius: Jono Tamulionio „Agnus Dei”, Vytauto Miškinio „Cantate Domino”, Eduardo Balsio „Plaukia antelė”, Juozo Tallat-Kelpšos „Ulioi, bitele”, Stasio Šimkaus „Mes padainuosim”, Onutės Narbutaitės „Pelėda” bei savo šalies liaudies dainą unisonu.

Konkurso dalyvių meninę kūrinių atlikimo kokybę, techninį meistriškumą, vokalinę kultūrą bei stilių vertins žymūs ne tik Lietuvos, bet ir Europos chorvedžiai. Komisijai pirmininkaus Tarptautinės chorinės muzikos federacijos generalinis sekretorius Jean Claude Wilkens (Danija), komisijoje dalyvaus valstybinio choro „Latvija” meno vadovas Maris Sirmais, Estijos choro dirigentų asociacijos prezidentas Hirvo Surva, Lietuvos chorų sąjungos prezidentas, berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas” meno vadovas,Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius Vytautas Miškinis, Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras” garbės pirmininkas Robertas Varnas.

Tarptautinio S. Šimkaus chorų konkurso prizinis fondas – 4700 eurų. Pagrindiniai konkurso laureatai pasidalis Didįjį ior Mažąjį gintaro prizus, kurių vertė 1000 ir 700 eurų. Piniginės premijos bei diplomai bus skirti ir daugiausia balų savo kategorijos surinkusiems I, II, III vietos laimėtojams. Chorai gaus specialius prizus už S. Šimkaus kūrinių geriausią atlikimą, už savo šalies autoriaus kūrinio geriausią atlikimą, už vertingiausias konkursines programas, už J. Kačinsko kūrinio „Terra tremuit” geriausią atlikimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.