Slėptuvė Klaipėdoje sudomino speleologus

Vakar uostamiestyje lankėsi urvus ir požemius tyrinėjantys speleologai iš Vilniaus – jie apžiūrėjo neseniai aptiktą slėptuvę vienos įmonės teritorijoje Liepų gatvėje.

Speleologų klubo „Aenigma” nariai valtimi plaukiojo apsemtu tuneliu ir išsiaiškino, kad išties yra ne viena, kaip manyta anksčiau, o dvi atskiros patalpos, sujungtos 15 metrų ilgio tuneliu: apie 40 ir 25 kv. metrų pločio.

Po slėptuvės įmonės „Mūsų statyba” teritorijoje apžiūros Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas „Vakarų ekspresui” sakė, kad įtarimai, jog radinys – vokiškos kilmės, nepasitvirtino.

„Netoliese, kitame Danės krante, yra buvęs Bachmano dvaras. Pagal senus žemėlapius, abiejuose upės krantuose turėjo būti įrengta paskutinė vokiečių gynybinė linija. Mes jos ieškome, tačiau taip ir nerandame. Atsivėrus tuneliui manėme, kad gynybos bateriją aptikome. Tačiau įtarimai nepasitvirtino”, – teigė jis.

Greičiausiai slėptuvė yra 1960-1970 metų statybos ir įrengta pagal anuometinius sovietinius standartus po kadaise veikusiu cemento cechu.

„Taip buvo reikalaujama – įrengti slėptuves cecho darbuotojams. Kitas dalykas – vokiečiai liejo tunelius ir slėptuves ištisai, tai buvo monolitiniai statiniai, o rusai jungdavo segmentais. Taip ir yra Liepų gatvėje.

Atpažinome ir rusiškas armatūras, kurios sujungtos metalą suvirinant. Vokiečiai buvo kruopštesni ir armatūras surišdavo vielomis. Šis objektas įdomus iš inžinerinės pusės, tačiau saugoti jį ar įtraukti į nekilnojamųjų vertybių sąrašą nėra tikslingas”, – teigė specialistas.

Slėptuvė atsivėrė šį mėnesį, kai bendrovės „Mūsų statyba” teritorijoje įgriuvo asfaltuota aikštelė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.