Saulė namie arba geltona interjere

Geltona – viena iš ryškiausių spalvų. Ji iškart pritraukia dėmesį.

Ši spalva simbolizuoja saulę, šilumą, vasarą. Taigi pirma emocija, kuri kyla išvydus geltoną spalvą – džiaugsmas. Ši spalva linksmina ir stimuliuoja organizmo veiklą – padidina kraujo spaudimą, aktyvina virškinamojo trakto, endokrininės sistemos veiklą. Geltona kelia nuotaiką, išlaisvina nuo negatyvių minčių.

Tai spalva, itin tinkanti patalpoms, kuriuose bendraujama, nes ji skatina komunikuoti, leidžia pasijusti lengvai.

Daugelio mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad geltona spalva teigiamai veikia atmintį ir intelektą. Ji padeda sukaupti dėmesį, pastūmėja aktyviam mąstymui, greitiems sprendimams, padeda įsiminti didesnį kiekį informacijos.

Tačiau egzistuoja ir negatyvios šios spalvos savybės. Jei geltonos spalvos labai daug – ji pradeda stipriai varginti – šis pojūtis sulyginamas su jausmu, kai greitai pavargstama nuo triukšmingos kompanijos ar uždegančių šokių. Šaltesni geltonos atspalviai gali supykinti, žmogui gali pradėti svaigti galva. Jei su dideliu kiekiu geltonos spalvos susiduriama itin dažnai, jis ne tik pradeda įkyrėti, bet ir pradeda kelti agresiją, nerimą bei ima nervinti.

Spalvos fizika

Geltoni paviršiai ar daiktai vizualiai atrodo lengvesni. Taigi geltoni baldai neatrodys gremėzdiški, geltona spinta ar stalas atrodys aukštesni. Dėl iradiacijos efekto (optinės apgaulė, kai šviesus daiktas tamsiame fone atrodo didesnis negu yra) geltona spalva didina erdvę, mat bet koks geltonas daiktas nors ir atrodo didesnis bei esantis arčiau, kartu atrodo ir lengvesnis.

Geltoni daiktai taip pat atrodo šilti ir sausi. Geltoname krėsle kur kas lengviau sušilti šaltą žiemos vakarą, o geltonas kilimėlis vonios kambaryje net ir nusiprausus duše atrodo lyg sausas.

Geltona būste

Jei mėgstate geltoną spalvą ir norite, kad ji atsirastų jūsų namuose, reikėtų atkreipti dėmesį į kai kuriuos ekspertų patarimus.

Nenaudokite geltonos iškart ant visų didelių pagrindinių paviršių – sienų, grindų, lubų, vonios plytelių. Dideliai kiekiais naudojama geltona spalva bus pernelyg aktyvi, dirgins ir darys spaudimą, o juk kartais norisi atsipalaiduoti, pailsėti. Tačiau šie pastebėjimai liečiai tik grynai geltoną spalvą.

Interjerą kuriame dominuoja grynai geltona spalva sunku pakeisti tik mažais sprendimais – reikėtų esminės pertvarkos, nes geltona yra ryški ir iššaukianti. Būtent dėl šios priežasties geltoną geriausiai naudoti tik štrichais, rinktis geltonus aksesuarus ar baldus. Pavyzdžiui, virtuvėje tai gali būti užuolaidėlės, indai, servetėlės, staltiesė ar taburečių sėdynės. Svetainėje tai gali būti vazos, gėlės, puodeliai, pagalvėlės ant lovos, vonioje – kilimėlis, stiklinės ir t.t.

Virtuvė

Geltona virtuvė atrodys šilta ir jauki. Geltona šioje patalpoje visada žadins apetitą. Tad ši geltonos spalvos savybė šeimininkėms tampa papildomu stimulu, geros nuotaikos ir energijos šaltinius.

Svetainė

Visiškai geltona svetainė – prieštaringas sprendimas. Pirmiausia ši patalpa atrodytų pernelyg lengvabūdiška ir nesolidi. Antra – tokia svetainė atrodys pernelyg karšta. Trečia – geltonas fonas trauktų dėmesį ir trukdytų skaitant knygą, žiūrint televizorių ar dirbant su nešiojamuoju kompiuteriu. Geriausia šioje patalpoje apsiriboti nedideliais geltonais akcentais.

Vaikų kambarys

Geltona – tai pati šviesiausia, šilčiausia ir labiausiai džiuginanti spalva vaikų kambariui. Vaikai ją labai mėgsta. Ši spalva gerai stimuliuoja jų aktyvumą, komunikabilumą, padeda palaikyti fizinį tonusą – viso to ir reikia visaverčiams vaikų vystymuisi. Žinant dar ir teigiamas mokslininkų išvadas dėl geltonos spalvos poveikio atminčiai ir intelektui, ji laikoma itin tinkama mokymosi vietai. Derinant geltoną su raudona galima sustiprinti vaiko norą studijuoti kažką naujo.

Miegamasis

Miegamajam geltona spalva netinka, nes ji pernelyg ryški ir audrinanti, neleidžianti atsipalaiduoti. Jei miegamojo sienas bus išklijuotos geltonais tapetais, kabės geltonos užuolaidos, jame bus itin sunku užmigti. Tačiau jei jūs esate išsiilgę šilumos ir saulės, nusipirkite sau geltoną patalynę ar pagalvėles, ir kartas nuo karto išsitraukite jas nuotaikai pakelti.

Vonia

Uždaroje erdvėje geltona spalva gali būti pavojinga – gali apsisukti galva ir pradėti pykinti. Tačiau jei vonioje apsiribosite tik aksesuarais, čia bus šilčiau, o rytais bus kur nukreipti žvilgsnį, kad greičiau dingtų mieguistumas.

Užmiesčio namelyje

Paprastai vasarnamiai būna mediniai arba jie apkalami medinėmis dailylentėmis, o geltona puikiai dera su medžiu. Taigi, jei savo užmiesčio namelio fasadui išsirinksite geltoną spalvą, ji šildys namelį ir rudens, ir žiemos dienomis, kurs ryškią ir linksmą nuotaiką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Saulė namie arba geltona interjere"

  1. čita

    noriu paveiksliukų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.