Baltarusijos opozicija rengia didelį „Europos žygį”

Maža ir dažnai susiskaldžiusi Baltarusijos opozicija sekmadienį suvienijo jėgas ir šalies sostinėje rengia protestą prieš prezidentą Aleksandrą Lukašenką, kuris Vakaruose kaltinamas pagrindinių teisių varžymu.
Protesto organizatoriai prognozavo, kad „Europos žygyje” dalyvaus 10-30 tūkst. žmonių. Šios eitynės turi pademonstruoti, kad ši tarp Rusijos ir trijų Europos Sąjungos (ES) valstybių esanti šalis, kurioje gyvena 10 mln. žmonių, nori priartėti prie Europos.

Opozicijos aktyvistė Julija Kockaja sakė, kad milicija prieš protesto pradžią sulaikė daugiau kaip 30 opozicijos šalininkų. Eitynės turėjo prasidėti 11 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku.

Baltarusijos opozicija pernai per prezidento rinkimus buvo iškėlusi bendrą kandidatą – akademiką Aleksandrą Milinkevičių, kuris pralaimėjo trečią kadenciją užsitikrinusiam A.Lukašenkai, tačiau šiais metais jų gretos vėl iširo. Vis dėlto opozicija nusprendė vieningai rengti sekmadienio protestą, nors nuomonių skirtumai dėl to, kaip veikti prieš prezidentą, išliko.

A.Milinkevičius paprašė šalininkų iš pradžių susirinkti centrinėje Spalio aikštėje, kur pernai keturias dienas opozicija triukšmingai protestavo prieš A.Lukašenkos perrinkimą.

Tačiau miesto valdžia leido rengti protestą tik vienoje toli nuo centro esančioje aikštėje, o milicija prieš eitynes perspėjo A.Milinkevičių, kad laikys jį teisiškai atsakingu už bet kokius viešosios tvarkos pažeidimus. Kitos opozicijos grupės sakė, kad ketina rinktis tik toje aikštėje.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES) po pernai įvykusių prezidento rinkimų, kurių rezultatai laikomi suklastotais, uždraudė įvažiuoti į savo teritoriją A.Lukašenkai ir dar daugiau kaip 30-čiai kitų Baltarusijos pareigūnų. A.Lukašenka taip pat kaltinamas dėl griežtų priemonių oponentų atžvilgiu ir nepriklausomos žiniasklaidos suvaržymų.

Prezidentas, kurio populiarumas yra didelis, ypač – už sostinės ribų, valdžioje yra nuo 1994 metų. Anksčiau šiais metais susiginčijęs su Rusija dėl energijos kainų, jis ragino gerinti santykius su Vakarų Europa, tačiau atmeta ES reikalavimus, kad Baltarusija iš pradžių turi atitikti Vakarų demokratijos standartus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.