Mirė Komoruose veikusių prancūzų samdinių lyderis Denard’as

Mirė prancūzų samdinių lyderis Bobas Denard’as (Bobas Denaras) – „respublikos piratas”, nuo 7-ojo dešimtmečio dalyvavęs įvairiuose Afrikos karuose, sekmadienį pranešė jo sesuo.
B.Denard’as, kuriam buvo jau daugiau kaip 70 metų, sirgo Alzheimerio (Alcheimerio) liga.

„Patvirtinu, kad jis mirė”, – naujienų agentūrai „Reuters” sakė jo sesuo Georgette Garnier (Žoržet Garnjė), tačiau nesutiko atskleisti, kada ir kur mirė jos brolis.

Liepą Paryžiaus teismas B.Denard’ą nuteisė už dalyvavimą 1995 metų valstybės perversme Komorų salose, esančiose Indijos vandenyne prie Afrikos krantų.

Jis ir kiti teisiamieji buvo apkaltinti dėl Komorų prezidento Mohammedo Djoharo (Mohamedo Džoharo) nuvertimo 1995 metų rugsėjį. Tada į valdžią atėjo opozicijos lyderiai Mohammedas Taki (Mohamedas Takis) ir Saidas-Ali Kemalis (Saidas Alis Kemalis).

B.Denard’ui buvo paskirta ketverių metų kalėjimo bausmė, treji iš jų buvo atidėti. Kitas teisėjas turėjo spręsti, ar sergantis B.Denard’as išvis turi sėsti už grotų.

Samdiniai teigia, kad Komoruose – buvusioje Prancūzijos kolonijoje – veikė su Prancūzijos vyriausybės žinia ir viešai nedeklaruota parama.

B.Denard’as, kurio spalvinga ir kartais krauju nužymėta samdinio karjera Komoruose prasidėjo 1975-aisiais, buvo vienas iš nedaugelio Europos „karo šunų”, suvaidinusių svarbų vaidmenį 7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių Afrikos karuose.

Teismo dokumentuose sakoma, kad B.Denard’as tikriausiai inicijavo minėtą perversmą, o Prancūzijos slaptosios tarnybos, susirūpinusios dėl Komorų valdžios autoritariškumo, tikriausiai apie tai žinojo, bet žiūrėjo pro pirštus.

B.Denardas tarnavo Prancūzijos jūrų pėstininkų pajėgose ir prancūzų kolonijinėje policijoje Maroke, o vėliau tapo samdiniu ir vadovavo negailestingų, dažnai nedisciplinuotų buvusių kareivių iš Europos grupėms, kurios dalyvavo karuose Jemene, trumpai gyvavusioje Biafros Respublikoje Nigerijos pietuose ir Konge. Šie samdiniai kartais buvo vadinami „Les affreux” („Baisiaisiais”).

B.Denard’ą už dalyvavimą 1977 metų nesėkmingoje samdinių invazijoje į tuo metu marksistų valdomą Beniną Prancūzijos teismas lygtinai nuteisė penkerius metus kalėti, bet jis buvo išteisintas dėl kaltinimų 1989 metais nužudžius Komorų prezidentą Ahmedą Abdallah (Ahmedą Abdalą).

1995 metais jis grįžo iš numanomos „pensijos” padėti vadovauti perversmui Komoruose, kuris buvo toli gražu ne pirmas nuo 1975-ųjų, kai šis salynas tapo nepriklausomas nuo Prancūzijos. B.Denard’as buvo siejamas su keturiais šių perversmų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.