„Vilnius Jazz”: dvidešimt metų kartu

Keturias dienas Vilniuje skambės džiazas. Spalio 11-14 dienomis festivalio scenose pasirodys džiazo atlikėjai iš Prancūzijos, Danijos, Šveicarijos, Austrijos, JAV, Didžiosios Britanijos ir Lietuvos.

Šiandien sostinėje prasidedantis vienas seniausių šalies muzikinių festivalių „Vilnius Jazz”, jau daugelį metų žinomas kaip vienas svarbiausių naujojo džiazo ir improvizacinės muzikos forumų Rytų bei Vidurio Europoje. Svarbiausias „Vilnius Jazz 2007” akcentas – jau du dešimtmečius festivalio globojamos ir propaguojamos Vilniaus džiazo mokyklos įvairių kartų atstovų kūrybos pristatymas. Specialiai festivaliui rengiami dideli lietuvių atlikėjų projektai. Pasirodys lietuviškos jazz fusion scenos lyderiai – Dainiaus Pulausko grupė. Ilgą laiką eksperimentuojantis su džiazo ir klasikinės muzikos junginiais klavišininkas Arūnas Šlaustas pristatys programą džiazo grupei ir styginių kvintetui. Po ilgesnės pertraukos išgirsime festivalio „Vilnius Jazz” senbuvį, bene radikaliausią ir kontroversiškiausią Lietuvos džiazo muzikantą – gitaristą, elektroninės muzikos kūrėją Juozą Milašių.

Kaip ir kasmet, lietuvių atlikėjai dalyvauja įspūdinguose tarptautiniuose projektuose. Žymiausias pasaulyje džiazo ir naujosios muzikos saksofonų kvartetas iš JAV „Rova” festivalyje koncertuos kartu su dviem pasaulinio lygio perkusininkais – Vladimiru Tarasovu ir Fritzu Hauseriu iš Šveicarijos. Itin spalvingo, ekspresyvaus, kone sprogstamos energijos kupino pasirodymo laukiama iš danų grupės „Ibrahim Electric”, kuri muzikuos kartu su Lietuvos naujojo džiazo kūrėju, saksofonininku Liudu Mockūnu.

Festivalį paįvairins skirtingų tautų etninės muzikos motyvai. Šiemetinį festivalį „Vilnius Jazz” atidarančios grupės „Farmyard Animals Trio” iš Didžiosios Britanijos kompozicijose girdimas intriguojantis world džiazo, ugningų improvizacijų ir švelnaus pastoralinio skambesio junginys, jame gali atpažinti arabų, Balkanų, Katalonijos, Amerikos kultūrų elementus.

Trio „Nomad” iš Austrijos išskirtinis ženklas – festivalio publikos numylėtinė, egzotiškoji Sainkho Namtchylak, savo kūryboje jungianti laisvąjį džiazą, elektroninius eksperimentus, savo gimtosios Tuvos ir kitų Azijos tautų muzikines tradicijas. Rafinuotoje, elegantiškoje ir sykiu itin nuoširdžioje „Andy Emler Trio” iš Prancūzijos muzikoje irgi girdimi world music elementai, kurie jungiami su tradicinio džiazo, roko ar šiuolaikinės akademinės muzikos stilistika. Mįslingasis kvintetas iš Šveicarijos „Ronin” savo atliekamą muziką vadina zen funk, o savo moto skelbia: „ekstazė per askezę”.

Jubiliejinis festivalis pristato naują koncertų rubriką „Extra Line”, skirtą energingai, uždegančiai muzikai, kurioje susilieja džiazo, roko, funk, hiphopo, įvairių klubinių stilių įtaka. Šiemet „Extra Line” koncertui iš tradicinės visų koncertų vietos, Rusų dramos teatro, persikels į muzikos klubą „L’Amour”, kur išgirsime lietuvius „Magic Mushrooms” ir amerikietę Moniką Heidemann su grupe.

Festivalis tęsi pažadą toliau globoti konkurso „Vilnius Jazz Young Power” laureatus, propaguoti jų kūrybą. Antrą kartą festivalyje rengiamas specialus koncertas, kuriame pasirodo šiemetinio konkurso laureatai – grupė „Untitled”, pianistas Dmitrijus Golovanovas ir duetas „1+1=1”. Kuriam iš jų atiteks Didysis prizas, lems konkurso komisijos ir šio koncerto publikos balsai.

Ilgametę „Vilnius Jazz” tradiciją pratęs naktiniai jam sessions Lietuvos džiazo lopšyje – „Neringos” kavinėje, kurioje festivalio dalyviai ir svečiai jau daug metų susitinka pamuzikuoti ir pabendrauti. Šiemet festivalyje jau ketvirtą kartą bus įteiktas ir UAB „A Cappella” įsteigtas prizas už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.