„Žalgirio” laukia pergalių ištroškę NBA klubai

Jau ateinančią savaitę Kauno „Žalgirio” krepšininkų laukia dar neregėtas išbandymas. Šeštadienį į JAV išskrendantys Lietuvos čempionai žais draugiškas rungtynes su NBA ekipomis.

Kauno komanda pagal projektą „NBA Europe live” turėjo rungtyniauti su Toronto „Raptors” (spalio 17 d.) ir Vašingtono „Wizards” (spalio 19 d.) klubais. Tačiau išbandyti jėgas su „Žalgiriu” panoro ir „Golden State Warriors”, tad pirmiausia kauniečiai skris į San Franciską.

Bandymai suartinti krepšinį

„Raptors” – viena NBA komandų, turinčių daugiausia europiečių, o „Wizards” ekipoje rungtyniauja lietuvis Darius Songaila.

Eurolyga iri NBA siekia suartinti Amerikos ir Europos krepšinį. Pernai šių lygų klubai varžėsi šešiuose Europos miestuose. Senajame žemyne viešėjo Fynikso „Suns”, Filadelfijos „76ers”, Los Andželo „Clippers” bei San Antonijo „Spurs” komandos. Europai atstovavo Tel Avivo „Maccabi”, Maskvos CSKA, Liono „Adeco-ASVEL”, Barselonos „FC Barcelona”, Romos „Lottomatica” ir Kazanės „Uniks”. Finale Maskvos CSKA pralaimėjo Filadelfijos klubui.

Šiais metais Eurolygos ekipos, be Europoje organizuojamų dvikovų, išbandys jėgas ir NBA arenose. Be „Žalgirio”, užatlantėje su NBA komandomis dar rungtyniaus Atėnų „Panathinaikos” ir Tel Avivo „Maccabi”.

Pirmosios dvikovos

Projektas „NBA Europe live” prasidėjo spalio 6 dieną mačais Turkijoje ir Italijoje. Stambule vietos „Efes Pilsen” 81:84 (23:22, 16:19, 20:19, 22:24) nusileido Minesotos „Timberwolves” ekipai. 24 taškus šeimininkams pelnė Andrew Nicholas, 15 – Andre Hutsonas, 10 – Enderas Arslanas. Iš nugalėtojų sėkmingiausiai žaidė Ricky Davisas ir Ryanas Gomesas (po 12 tšk.).

Romoje per dviejų NBA komandų akistatą Bostono „Celtic” 89:85 (20:27, 23:13, 27:28, 19:17) įveikė „Raptors” ekipą, kurioje rungtyniavo ir Italijos rinktinės lyderis Andrea Bargnani. Rezultatyviausi iš nugalėtojų buvo Paulas Pierce’as (21 tšk.) ir Kevinas Garnettas (19 tšk., 16 atk. kam.). „Raptors” komandoje išsiskyrė TJ Fordas (15) ir A.Bargnani (13).

Sekmadienį Romoje „Raptors” krepšininkai 93:87 (23:19, 21:26, 23:21, 26:21) įveikė vietos „Lottomaticą”. 23 taškus svečiams pelnė Chrisas Boshas, 15 – Jasonas Kapono, 13 – A.Bargnani, 10 – J.Garbajosa. Iš šeimininkų geriausiai sekėsi Christianui Drejeriui (23 tšk.).

Antradienį istorinę pergalę iškovojo Malagos „Unicajos” (Ispanija) krepšininkai, savo arenoje 102:99 (18:21, 29:21, 23:29, 32:28) privertę pasiduoti NBA rungtyniaujantį Memfio „Grizzlies” klubą. 20 taškų nugalėtojams pelnė Davoras Kusas, 18 – Marcusas Haislipas. Memfio ekipoje rezultatyviausiai žaidė ispanai Juanas Carlosas Navarro ir Pau Gasolis. Jie surinko atitinkamai 21 ir 18 taškų.

Beje, antradienį per ikisezonines NBA rungtynes jėgas išmėgino ir būsimas „Žalgirio” varžovas „Wizards” klubas. Jis išvykoje 81:62 (16:15, 29:14, 23:19, 13:14) nugalėjo Klivlendo „Cavaliers”, kuriam atstovauja Žydrūnas Ilgauskas.

Vašingtono ekipos puolėjas D.Songaila per 9 minutes pelnė 7 taškus (2-3/4, 3-0/1, 1-1/2), o 21 minutę žaidusio Ž.Ilgausko sąskaitoje – 7 taškai ir tiek pat atkovotų kamuolių.

J.Nelsonas: „Lietuva turi daug draugų JAV”
Šiandien JAV ambasadoje Kauno „Žalgirio” komanda ir jos rėmėjai bus oficialiai išlydėti į turą Amerikoje. „Žalgirio” klubui daug padeda, jo kelione ir varžybomis rūpinasi bendrovės „Strategic Staffing Solutions International” (S3I) generalinis direktorius Jeffas Nelsonas. Kompanija užsiima strateginiais tarptautinio personalo sprendimais, IT konsultacijomis, jos pagrindiniai klientai – bankai ir valstybinės institucijos.

Atvykęs į Lietuvą 37 metų Jeffas NELSONAS sutiko atsakyti į kelis „Lietuvos žinių klausimus.

– Kokiu tikslu lankotės Lietuvoje?

– Į Lietuvą reguliariai atvykstu nuo 1994 metų. Dirbu IT kompanijoje „Strategic Staffing Solutions International”. Mes turime 21 atstovybę įvairiose JAV vietose, taip pat Londone ir Vilniuje.

– Kaip supratome, jūs daug prisidėjote, kad „Žalgiris” turėtų galimybę išbandyti jėgas su NBA klubais?

– Padėjome Kauno komandai suorganizuoti varžybas su Vašingtono „Wizards”. NBA skolinga „Žalgiriui” kelionę po mano gimtąją Kalifornijos valstiją, be to – į Torontą ir Vašingtoną.

– Kodėl pasirinktas „Žalgiris”? Gal įtakos turėjo gana ilgai NBA Portlendo komandoje „Trail Blazers” žaidusio legendinio žalgiriečio Arvydo Sabonio vardas?

– Sabonis – legenda. Iš tiesų jis yra viena priežasčių, dėl kurių pasirinktas „Žalgiris”. Tačiau atminkite: Lietuva turi daug draugų JAV. Abi šalys mėgsta krepšinį. Amerikiečiai, kurie žino krepšinį, žino ir Lietuvą. Mes puikiai prisimename olimpines žaidynes. Be to, praėjusiais metais NBA ir Lietuvos ambasada JAV per NBA Žvaigždžių dienas, vykusias Hiustone, surengė ir Lietuvos dieną. Joje dalyvavo visi NBA rungtyniaujantys lietuviai. Taip pat prieš metus, vasarą, NBA organizavo Lietuvoje jaunųjų talentų stovyklą „Krepšinis be sienų”. Tai parodo, koks tvirtas ryšys tarp mūsų valstybių, ir atveria kelius naujiems amerikiečių vizitams į Lietuvą. Mes tai vadiname „krepšinio brendu”.

– Ar pats esate sportavęs?

– Mano mėgstamiausios sporto šakos – krepšinis ir golfas. Ypač čia, Lietuvoje.

– Ką galite pasakyti apie mūsų šalies krepšinį?

– Lietuvos krepšinis – tai dalis istorijos ir dalis ateities. Tai jūsų pasididžiavimas. Šiandien ir ateityje krepšinis padės pristatyti Lietuvą pasauliui. Turite pasaulinės klasės žaidėjų, išugdytų puikiose mokyklose. Turite geras programas, kurios moko ne tik krepšinio, bet ir gyvenimo.

Prisimenu, kai pavasarį stebėjau „Lietuvos ryto” ir „Žalgirio” rungtynes, buvau maloniai nustebintas – pamačiau Lietuvos komandos aprangą vilkintį vieną žaidėją iš mano gimtosios Kalifornijos. Neabejoju, kad tai puikus globalizacijos pavyzdys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.