Seimas spręs, ar nustatyti griežtesnes bausmes nedrausmingiems vairuotojams

Seimas ėmėsi svarstyti Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas, kuriomis siūloma sugriežtinti baudas ir kitas bausmes nedrausmingiems vairuotojams ir atsisakyti balų už taisyklių pažeidimus sistemos.
Pataisose numatoma laikinai atimti vairuotojo teises už važiavimą degant draudžiamam šviesoforo signalui ar nesustojus prieš pėsčiųjų perėją. Be to, tokiu atveju siūloma bausti 100-200 litų bauda arba teisių atėmimu nuo vieno iki šešių mėnesių.

Seimas spręs, ar sugriežtinti bausmes už leistino greičio viršijimą. Vairuotojus, kurie greitį viršytų iki 10 km per valandą, siūloma įspėti arba nubausti iki 30 litų bauda, 10-20 km per valandą – 40-80 litų, 20-30 km per valandą – 100-300 litų, 30-40 km per valandą – 400-600 litų, o 40-50 km per valandą – 600-800 litų.

Jeigu greitį 30-40 km per valandą viršytų vairuotojas, neturintis dvejų metų vairavimo stažo, jį siūloma nubausti ne tik pinigine bauda, bet ir iki pusės metų uždrausti vairuoti automobilį, o jei jis greitį viršytų 40-50 km per valandą – bauda ir 6-12 mėnesių teisių atėmimu.

Už nustatyto greičio viršijimą daugiau kaip 50 km per valandą grėstų ne tik bauda (1-1,5 tūkst. litų), bet ir teisių atėmimas 1-3 mėnesiams. Nepatyrusius vairuotojus siūloma bausti tokio pat dydžio bauda ir neleisti vairuoti automobilio 1-1,5 metų.

Jeigu leistiną greitį viršytų vairuotojas, neturintis teisės vairuoti automobilio, jį siūloma bausti 1,5-2 tūkst. litų bauda arba areštu nuo 20 iki 30 parų.

Transporto priemonių su įjungtais mėlynos ir raudonos spalvos švyturėliais ir specialiais garso signalais, taip pat jų lydimų transporto priemonių nepraleidusiems gresia teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas nuo 2 iki 4 mėnesių.

Dabar už šį pažeidimą vairuotojai baudžiami 200-400 litų bauda.

Siūlomos didesnės nuobaudos ir už vairavimą išgėrus. Jeigu būtų nustatytas lengvas girtumas (nuo 0,4 promilės iki 1,5 promilės) siūloma 1-1,5 tūkst. litų bauda ir teisių atėmimas nuo vienerių iki pusantrų metų. 2-3 metams teisių atėmimas ir 2-3 tūkst. litų bauda siūloma už vairavimą, kai bus nustatytas 1,5 promilės viršijantis girtumas.

Už pakartotiną vairavimą neblaiviam siūloma ne tik atimti teises vairuoti 3-4 metus, bet ir konfiskuoti automobilį.

Pataisos taip pat numato 300-500 litų dydžio baudą ir tiems automobilių savininkams, kurie savo transporto priemonę perduos vairuoti neblaiviam asmeniui.

Už vairavimą neprisisegus saugos diržo arba be šalmo, vairuotoją siūloma bausti ir didesnėmis baudomis – nuo 50 iki 70 litų (dabar – 25-50 litų), ir vairavimo teisės atėmimu vienam mėnesiui.

Neblaivius asmenis, važiuojančius dviračiais ar mopedais bei vadeliotojus, siūloma bausti nuo 300 iki 500 litų.

Nustačius nežymų girtumą (nuo 0,2 promilės iki 0,4 promilės) asmenis, neturintiems dviejų metų vairavimo stažo, grės bauda nuo 800 iki 1 tūkst. litų.

Asmenys, turintys didesnį nei dvejų metų vairavimo stažą, už girtumą, neviršijantį 0,4 promilės, kaip ir dabar nebūtų baudžiami.

Dvigubai didesnėmis baudomis – iki 100 litų siūloma bausti kelių eismo taisykles pažeisiančius pėsčiuosius, o jeigu jie sukels avarinę situaciją – iki 200 litų.

Pasipriešinimą policijos pareigūnui siūloma „įkainoti” nuo 500 iki 1 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.