Socialliberalai džiaugiasi nepadėję parašo po susitarimu dėl studijų pertvarkos

Socialliberalai džiaugiasi nepadėję parašo po birželį partijų pasirašytu susitarimu dėl aukštojo mokslo pertvarkos, nes esą dabartinė situacija parodo, kad reforma rengiama neapgalvotai.
„Laikas parodė, kad Naujosios sąjungos frakcija, atsisakydama pasirašyti partijų susitarimą dėl aukštojo mokslo reformos, buvo teisi, nes dabar jau akivaizdu, kad svarbiausios šio susitarimo tezės buvo suformuluotos skubotai”, – rašoma antradienį išplatintame socialliberalų pranešime.

Tokį verdiktą socialliberalai paskelbė antradienį susitikę su Lietuvos studentų sąjungos (LSS)prezidentu Jonu Okuniu.

Studentų vedlys susitikime skundėsi, esą šiuo metu sprendimai dėl aukštojo mokslo reformos priiminėjami pogrindyje.

Praėjusį penktadienį Vyriausybės strateginio planavimo komitetas iš pradžių paskelbęs, jog atideda aukštojo mokslo pertvarkos svarstymą iki bus paruoštas kitų metų biudžeto projektas, visgi aptarė kai kuriuos reformos klausimus ir nusprendė neįvesti didesnių studijų įmokų nuo kitų metų rugsėjo.

Tuo metu dar neapsisprendus išbraukti reformos gairių svarstymo iš komiteto darbo plano, buvo pareikšta, jog studentų ir moksleivių atstovai posėdyje – nepageidaujami. LSS posėdžio išvakarėse gavo Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) sekretoriaus Giedriaus Viliūno pasirašytą raštą, kuriame padėkojus už norą dalyvauti sprendžiant reformos klausimus teigiama, jog „šį kartą Vyriausybė tarsis siaurame rate”.

Studentų atstovus apstulbino, kad jie eliminuojami iš diskusijų apie studijų pertvarką. Paramą šiuo klausimu studentams išreiškė ir Naujoji sąjunga.

„Socialliberalų frakcija ragina Vyriausybę, rengiant naujos redakcijos aukštojo mokslo įstatymą, atsižvelgti į studentų reikalavimus ir įtraukti juos į darbo grupę, nes studijų reforma negali vykti nepaisant ja labiausiai suinteresuotos visuomenės grupės – studentų nuomonės”, – teigiama pranešime.

Dėl mokslo ir studijų pertvarkos principų dar birželį susitarė socialdemokratų, konservatorių, liberalcentristų, Liberalų sąjūdžio, valstiečių liaudininkų ir Pilietinės demokratijos partijos.

Susitarimas numato, kad už studijas turės mokėti visi studentai, tačiau nuo įmokos arba paskolos grąžinimo bus atleidžiami gerai besimokantys valstybinių aukštųjų mokyklų studentai. Aukštosios mokyklos pačios nustatys studentų skaičių ir tikslų studijų įmokos dydį, tačiau įmokos intervalą nustatys valstybė.

Anot pasirašyto dokumento, studijų socialiniam prieinamumui užtikrinti bus sukurta efektyvi paskolų sistema, dengianti studijų įmoką ir iš dalies kitas studijų išlaidas. Paskola bus be palūkanų, ji turėtų būti grąžinama studijas baigusio asmens pajamoms pasiekus nustatytą lygį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.