Teisme – grafų palikuonio ginčas dėl Užutrakio dvaro sodybos pastatų

Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį išnagrinėjo grafų Tiškevičių palikuonio Josepho Tyszkiewicziaus (Džozefo Tiškevičiaus) skundą dėl administracinių aktų panaikinimo ir įpareigojimo natūra atkurti nuosavybės teises į dalį Užutrakio dvaro pastatų.
Spalio 19 dieną teismas paskelbs savo sprendimą šioje byloje, pranešė teismo atstovė spaudai.

Netoli Trakų esantį Užutrakio dvarą atgauti norintis J.Tyszkiewiczius yra atsisakęs piniginės kompensacijos – beveik 2 milijonų litų vertybiniais popieriais ir Kultūros ministeriją padavęs į teismą.

JAV pilietis mano, kad skirta suma neproporcinga tikrajai pastatų vertei.

Šiemet gegužės 22 dieną Kultūros ministerijos įsakymu ir tą pačią dieną priimtu sprendimu J.Tyszkiewiczui buvo atkurtos nuosavybės teisės į dalį Užutrakio dvaro sodybos pastatų jų natūra negrąžinant, o išmokant jam 1 milijono 880 tūkstančių 102 litų kompensaciją vertybiniais popieriais.

Pretendentas į savo tėvo Zdislawo Tiškevičiaus iki neteisėto nusavinimo Lietuvoje turėtą nekilnojamąjį turtą J.Tyszkiewiczius mano, kad valstybės išperkamo turto statusas Užutrakio dvaro pastatams suteiktas nepagrįstai: Kultūros ministerijos priimti administraciniai aktai yra neteisėti, nepagrįsti, priimti neatsižvelgiant į jo valią, todėl prašo teismo juos panaikinti ir įpareigoti Kultūros ministeriją natūra atkurti nuosavybės teises į buvusiame Užutrakio dvare esančių išlikusių pastatų dalį.

Kultūros ministerijos atstovas teismui paaiškino, kad ginčijami administraciniai aktai priimti vadovaujantis galiojančių teisės aktų nuostatomis, kurios nustatė, kad nuosavybės teisės į priklausančią Užutrakio dvaro sodybos pastatų dalį J.Tyszkiewicz negalėjo būti atkurtos natūra, todėl prašo teismo atmesti skundą kaip nepagrįstą.

Vyriausybės 2007-ųjų birželio 19-sios nutarimu yra patvirtintas valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašas, į kurį yra įtraukta ir Užutrakio dvaro sodyba.

Vadovaujantis Lietuvos Konstitucija, tokie istorijos, archeologijos ir kultūros objektai priklauso Lietuvai išimtine nuosavybės teise. Tad Užutrakio dvaro sodyba negali būti atkurta natūra – privatizuota.

Trakų istorinio nacionalinio parko atstovai mano, kad Kultūros ministerija pagrįstai nusprendė J.Tyszkiewicziui negrąžinti natūra nekilnojamojo turto, o administraciniai aktai priimti įgyvendinant Vyriausybės nutarimų nuostatas ir yra teisėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.