Šventinis chaosas: pirmadieniais – poilsis, šeštadieniais – į darbą

Kelių sekmadieniais minimų švenčių žadama nebekompensuoti papildomomis poilsio dienomis.

Jeigu tautos išrinktieji pritars tokiam Vyriausybės siūlomam Darbo kodekso (DK) keitimui, pirmoji Velykų diena, Motinos ir – galbūt – Tėvo dienos pirmadienių laisvadieniais nepavers.

Be to, šįmet mūsų laukia ir kita painiava: trys šeštadieniai virs darbo dienomis.

Sprendimas – šį mėnesį

Seimo posėdžių sekretoriato vedėja Violeta Gureckienė „Vakarų ekspresui” sakė, kad klausimas dėl visada su sekmadieniais sutampančių poilsio dienų kilnojimo dar svarstomas frakcijose. O gegužės 19-osios posėdyje numatomas ir parlamento narių balsavimas.

Nors Seimo Žmogaus teisių komitetas Vyriausybės raginimui keisti DK pritarė dar prieš mėnesį, anot V. Gureckienės, vieningos nuomonės ilgųjų savaitgalių tema tarp Seimo narių nėra: „Dar kyla daug ginčų ir diskusijų.”

Tvarka, pagal kurią su švenčių dienomis sutampantys savaitgaliai būtų ilginami darbo dienų sąskaita, įvesta 2005-ųjų pabaigoje. Per pusantrų metų ji buvo ir kritikuojama, ir peikiama.

Neigiama įtaka

Neigiama politikų, Vyriausybės, verslininkų ir specialiųjų tarnybų darbuotojų pozicija grindžiama skirtingais argumentais. Teigiama, kad tris ar keturias dienas turintys progą ilsėtis Lietuvos piliečiai laisvadienius išnaudoja netinkamai.

Tvirtinama, jog būtent per ilguosius savaitgalius šalies gyventojai piktnaudžiauja alkoholiu, narkotikais, trikdo viešąją tvarką. Policininkai, ugniagesiai ir medikai neslepia, kad tomis dienomis gerokai padaugėja darbo.

Tai įrodo ir faktai: šiemet gausiai užderėję ilgieji savaitgaliai, ypač per Velykas bei Nepriklausomybės šventės minėjimą, pažymėti ir tragiškais gaisrais, ir skaudžiomis avarijomis, sukeltomis nuo alkoholio apsvaigusių vairuotojų.

Kaltas apsileidimas?

Skaudi statistika privertė mūsų politikus garsiai prabilti apie tai, kad žmonės dar nėra subrendę ilgiesiems savaitgaliams ir laiką, skirtą poilsiui ir jėgoms atgauti, be reikalo švaisto.

„Fonitel” atliktos visuomenės nuomonės apklausos metu paaiškėjo, kad absoliuti dauguma didžiųjų miestų gyventojų yra įsitikinę, jog tarp ilgųjų šventinių savaitgalių ir nelaimių keliuose bei gaisrų yra tiesioginis ryšys. Mažiau nei pusė apklaustųjų mano, kad kairiųjų valdžios kasmet ilginamas šventinių dienų sąrašas susijęs ne su tragiškomis nelaimėmis, o su „lietuvių apsileidimu”.

Be to, antrus metus kalbama apie tai, kad papildomos poilsio dienos atima iš žmonių galimybę daugiau uždirbti, o Finansų ministerija atkreipė dėmesį į sumažėjusias įplaukas į valstybės biudžetą.

Kalėdinė idėja gyva

Jeigu Seimas pritars siūlomam DK keitimui, šiuo metu į lietuviškų švenčių kalendorių įrašytos proginės dienos sumažins poilsio dienų skaičių.

Sykiu bus balsuojama ir dėl birželio pirmąjį sekmadienį minimos Tėvo dienos – jai siekiama suteikti šventinį statusą.

Tuo metu parlamentaro Emanuelio Zingerio siūlymas minėti ir Lietuvos bei Lenkijos valstybių 1791 metų gegužės 3-iąją priimtos Konstitucijos dieną didelio politikų pritarimo nesulaukė. Kaip ir dar du siūlymai: naikinti ilguosius savaitgalius ir įteisinti kalėdines atostogas, bei keturioliktąja šventine diena skelbti spalio 25-ąją – Konstitucijos dieną.

Šeštadieniai – darbadieniai

Be ką tik prabėgusių šventinių dienų, šįmet mūsų laukia dar ne viena papildoma proga pailsėti.

Trijų dienų trukmės ilgasis savaitgalis laukia per Jonines, nes birželio 24-oji – sekmadienis, paverčiantis nedarbo diena pirmadienį.

Pagal kalendorių, šiemet ir Valstybės diena virs „mažosiomis atostogomis”, nes liepos 6-oji – penktadienis.

Papildomos nedarbo dienos sulauksime ir trečiosios rugpjūčio savaitės viduryje, nes rugpjūčio 15-oji, Žolinės, ateis trečiadienį.

Vyriausybės nutarimu, turėsime keturis laisvadienius lankyti artimųjų kapus, nes perkėlus poilsio dieną iš lapkričio 10-osios, šeštadienio, į lapkričio 2-ąją, nedirbsime nuo ketvirtadienio iki pirmadienio.

Metų pabaigoje ilgiau švęsime ir Kalėdas, ir Naujuosius metus: poilsio dieną iš gruodžio 22-osios, šeštadienio, perkėlus į gruodžio 24-ąją, pirmadienį, turėsime keturias poilsio dienas. O poilsio dieną iš gruodžio 29-osios, šeštadienio, perkėlus į gruodžio 31-ąją, pirmadienį, 2008-ųjų pradžia mėgausimės ilsėdamiesi tris dienas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.