Denveryje Kolumbo dienos šventę lydėjo areštai

Šeštadienį už trukdymą paradui Denveryje buvo areštuoti 75 žmonės, tarp kurių ir Amerikos indėnų aktyvistas Russellas Meansas (Raselas Minsas).
Miesto centre surengtą paradą, skirtą italui atradėjui Kristupui Kolumbui, protestuotojai pavadino „genocido švente”.

Protestuotojams nepaklusus įsakymams išsiskirstyti, policija juos susodino į autobusus. Dauguma jų bus nuteisti už ėjimą važiuojamąja dalimi ar teisėto parado žlugdymą, teigė Denverio policijos leitenantas Ronas Saunieris (Ronas Sonjeris).

Dėl protestų malšinimo policija paradą atidėjo valandai.

Amerikos indėnų grupuotės ir jų šalininkai jau du dešimtmečius vis trikdo seniausią šventę Jungtinėse Valstijose – kasmetinį Kolumbo dienos paradą. Dažnai šie protestai baigiasi susirėmimais su Kolorade gyvenančių italų kilmės amerikiečių bendruomene.

Prieš areštą naujienų agentūrai „Reuters” R.Meansas teigė, jog 1492 metais į Ameriką atvykęs K.Kolumbas buvo „pirmasis transatlantinis vergų prekeivis”. Pasak indėnų aktyvisto, nuo K.Kolumbo prasidėjo ne vieną amžių trukusi vietos žmonių priespauda.

„Neabejotinai Kristupas Kolumbas buvo asmeniškai atsakingais už tūkstančius vietos gyventojų žūčių”, – teigė R.Meansas.

Parado organizatorius George’as Vendegnia (Džordžas Vendenja) teigė, jog „Italijos sūnų” grupė gerbia K.Kolumbo palikimą. „Šią dieną švenčiame savo paveldą”, – sakė G.Vendegnia.

Kitas italų kilmės amerikietis Glennas Spagnuolo (Glenas Spanjolo) priešinosi paradui, teigdamas, jog nevertėtų gerbti K.Kolumbo palikimo.

„Gerbti tą, kuris savo užrašuose įrodė buvęs vergų prekeiviu, yra amoralu, – sakė jis. – Nemanau, jog vietos genčių okupacija ir jų kultūros naikinimas turėtų būti itališkos kultūros dalis”.

Kolumbo diena, šiemet švenčiama spalio 8 dieną, yra oficialus daugumos JAV federalinės vyriausybės, mokyklų, valstybinių ir vietos agentūrų bei fondų biržos darbuotojų laisvadienis.

Šią dieną paminima 1492 metų spalio 12 diena, kai K.Kolumbas atvyko į Ameriką, ieškodamas jūrų kelio į Indiją. Nuo šio įvykio prasidėjo Europos susidomėjimas Naujuoju Pasauliu

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.