Kokią obelį pasirinkti?

Obelis – gražus medis skaniais ir labai vertingais vaisiais, be kurių neįsivaizduojame savo sodo. Dabar palankiausias metas sodinti sodinukus, tačiau kokią obelį išsirinkti veislių įvairovėje?

Obels sodinuką pirkite nuogomis šaknimis ir su dokumentais iš medelyno. Pasirinkite kuo didesnį medelį – tuomet augalas pradės anksčiau derėti. Nepirkite išdžiuvusio medelio su silpnai išsivysčiusiomis šaknimis ar sodinuko su sprogstančiais pumpurais ir lapais.

Veislės

‘Popierinis’ – vaismedžiai vidutinio augumo ir derlingumo, pasodinti derėti pradeda labai anksti, tačiau pramečiuoja. Vaisiai geltonai žali, sultingi, saldžiarūgščio skonio, sunoksta liepos pabaigoje
‘Persikinis’ – gan stambūs aromatingi vaisiai sunoksta apie rugpjūčio vidurį ir švieži vartojami apie mėnesį, atsparūs rauplėms, puviniams. Vaismedžiai derlingi, nepramečiuoja, ištvermingi šaltoms žiemoms.

‘Melba’ – derlinga veislė. Vidutinio stambumo, labai aromatingi žalsvai geltoni vaisiai sunoksta rugpjūčio viduryje, nuskinti išsilaiko apie 3-4 savaites. Pasodinti pradeda derėti gana anksti, tačiau pramečiuoja. Ištvermingi šalčiui, tačiau jautrūs rauplėms ir vėžiui.

‘Auksis’ – puiki, Lietuvoje išvesta veislė. Labai gražūs, aromatingi, puikaus skonio, atsparūs rauplėms ir puviniams vaisiai. Skinami rugsėjo pradžioje, gali ilgai išsilaikyti sandėliuose. Jei vaismedžius prastai išgenėti – vaisiai gali būti smulkūs, jautroki vėžiui.

‘Jamba’ – tai gausiai deranti, atspari šalčiui veilė. Vaisiai labai skanūs, derantys antroje rugpjūčio pusėje.

‘Discovery’ – vidutinio aukščio, labai derlinga veislė. Raudoni, sultingi vaisiai prinoksta antroje rugpjūčio pusėje.

‘Delikates’ – anksti nuo pasodinimo, gausiai deranti, nepramečiuojanti, veislė. Vaisiai gero skonio, sunoksta rugsėjo mėnesį ir išsilaiko 2-3 mėnesius. Vaismedžiai silpno augumo.

‘Beržininkių ananasas’ – tai puikiai mūsų klimatinėmis sąlygomis auganti, XIX amžiaus pabaigoje Dūkšto apylinkėse išvesta, derlinga, ištverminga šalčiui veislė. Vaismedžiai augūs, išaugina stambius, puikaus skonio geltonus, rūgščiasaldžius vaisius.

‘Gloster’ – nuolat gausiai deranti, nuo spalio vidurio vaisius sunokinanti veislė. Vaisiai tamsiai raudoni, saldūs, labai sultingi.

‘Antaninis’ – Lietuvoje auginama keliolika šios veislės atmainų. Vaisiai yra gražūs, stamboki, atsparūs rauplėms, sunoksta apie rugsėjo pabaigą ir išsilaiko iki gruodžio vidurio, tinkami perdirbti.

‘Orlovskoje polosatoje’ – sodininkai mėgsta todėl, kad puikiai tinka auginti sodybose. Veislė vertinga dėl labai geros išvaizdos, stambumo, spalvos ir gero skonio vaisių, prinokstančių rugsėjo pradžioje ir išsilaikančių veik 2 mėn.

‘Gravenstein’ – veislės vaisiai geltonai žali, malonaus aromato, labai sultingi, prinoksta apie rugsėjo vidurį

‘Boskoop’ – rugsėjį vaisius vedanti veislė geltonai opranžiniais, sultingais, kietais vaisiais. Jie tinka laikyti, kepiniams, kompotams.

‘Katja’ – gana anksti po pasodinimo deranti veislė (šiek tiek pramečiuoja). Vaisiai vidutinio dydžio, rūgščiasaldžiai. Veislė atspari rauplėms, tačiau jautroka šaltoms žiemoms.

Sodinimas

* Duobę iškaskite pusantro karto gilesnę ir du kartus platesnę nei obels sodinuko šaknys.
* Nudžiūvusias ir pažeistas šaknis nugenėkite, šaknis sulyginkite iki vienodo ilgio. Medelio lają patrumpinkite trečdaliu.
* Iškastas žemes sumaišykite su kompostu, šiuo mišiniu užberkite duobę. Sodinuką į duobę įleiskite taip, kad šaknų kaklelis liktų dirvos paviršiuje.
* Į žemę 5-8 cm atstumu nuo sodinuko tvirtai įkalkite kuolą, pasistenkite nepažeisti augalo šaknų.
* Žemes į duobę su sodinuku berkite sluoksniais. Kiekvieną sluoksnį paspauskite, kad neliktų tuštumų.
* Aplink kamieną iš žemių suformuokite įdubą ir vandenį sulaikantį aukštoką pylimą. Gausiai paliekite.
*Jauną obelaitę rūpestingai ir nestipriai pririškite prie atraminio medinio kuoliuko. Sodinuką prie medinio kuolo geriausia rišti dirželiu arba špagatu aštuoniuke, maždaug 10 cm žemiau pirmos šakelės. Medeliui augant kilpą kaskart atleiskite

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.