Žemaičių vienybę suskaldė partija

Žemaičiai visada didžiavosi savo vieningumu, tačiau ambicijos įkurti Žemaičių partiją įstatė pleištą tarp jų – vis daugiau organizacijų, politikų itin skeptiškai vertina naujos politinės jėgos atsiradimą ir net įžvelgia kerštą, avantiūrą, žalą patiems žemaičiams.

„Vakarų ekspreso” kalbinti žemaičiai politikai sakė, kad partijos kūrimas prieš pat Seimo rinkimus yra neteisingas žingsnis, nes tai išbalansuos rinkėjus – politikų manymu, geriau turėti žemaičius aukštuose valstybiniuose postuose su kitų partijų vėliavomis nei Žemaičių partiją be įtakos svertų.

Kita vertus, etninio išskirtinumo pavyzdžių esama ir kaimyninėje Lenkijoje – joje Vyriausybė įteisino kašubų raštą, kalbą, galima etnine kalba pildyti net oficialius dokumentus.

Pavadino avantiūra

Vos Lietuvą apskriejo žinia apie Žemaičių partijos steigimą, iškart nusirito rezonanso banga iš tų pačių žemaičių – kritiškus pasisakymus išplatino žemaičių kultūros organizacijos.

Kultūrinių organizacijų atstovai pabrėžė, kad artėjant kiekvieniems rinkimams į Seimą Lietuvoje atsiranda vis naujų partijų ir judėjimų, kurių tikslas – bet kokia kaina patekti į valdžią.

Žemaičių nuomone, partijos steigėjų pareiškimas nuskambėjo kaip akibrokštas visiems save gerbiantiems žemaičiams.

„Pasinaudodami Lietuvos gyventojų nusivylimu esamomis politinėmis partijomis, spekuliuodami kraštiečių patriotiniais jausmais, naujosios partijos kūrėjai bando spręsti savo asmenines ir politines ambicijas, nesuvokdami, kur veda pavojinga tendencija, kai partijos kuriamos etniniu ar tautiniu pagrindu, iškeliant vienos tautybės ar etninės grupės interesus aukščiau kitų”, – piktinosi kultūros organizacijos.

Keliamas įtarimas, kad Žemaičių partijos kūrėjai bei jų rėmėjai gali turėti tikslus įnešti sumaištį į Lietuvos politinį gyvenimą, provokuoti separatistines nuotaikas, sukelti etninius konfliktus, taip sudarant galimybes atsirasti įvairaus plauko „gelbėtojams” ir „tvarkdariams”.

„Turime vieną Tėvynę, vieną istoriją ir vieną ateitį, tad bet koks bandymas reikalauti sau išskirtinumo kitų Lietuvos piliečių sąskaita yra pavojinga politinė avantiūra”, – pabaigiama kritikos lavina.

Tauta – viena

Iš savo kritikos pabūklo prabilo ir publicistas Algimantas Zolubas, kuris partijos steigimo iniciatyvą pavadino žemaičių kerštu lietuvių tautai.

„Iš pirmo žvilgsnio naiviai ir juokingai atrodo tas kerštas, tačiau, kai mūsų valstybinės institucijos iš didelio nerašto pridaro visokių akibrokštų, galima sulaukti visai nejuokingų pasekmių. Belieka sulaukti Konstitucinio Teismo „išmintingųjų rašto aiškintojų” išvadų, kad į registrą dar galės pakliūti sūduvių, dzūkų ir aukštaičių „tautos”. Tik lietuvių tautos nebeliks”, – atvirame laiške piktinosi A. Zolubas.

Jis akcentavo, kad žemaičių istorinis likimas lietuvių tautoje nėra koks išimtinis, jis ženklintas lietuvių tautos bendrystės ženklu.

„Žemaičiai gali didžiuotis savo atkaklumu siekiant tikslo, išlaikoma gražia tarme bei daugeliu kitų gerų etninių savybių, tačiau ant Lietuvos tūkstantmečio slenksčio atsisakyti istorinio likimo bendrystės – protu nesuvokiamas akibrokštas. Labai panašu, kad ne žemaičiai iš kultūrinio sugalvojo bei bando kurpti politinį darinį”, – svarstė publicistas.

Jo manymu, „kelių naivuolių pasidavimą klastai ar juokingą kerštą valstybei” reikia palikti užmarščiai kaip dėmesio nevertą, nevykusį žaidimą.

Partija kuriama per anksti

Skuodo rajono meras Stasys VAINORAS

Manau, kad Žemaičių partijos kurti dabar nereikėjo. Yra visuomeninės organizacijos, draugijos, kurios labai aktyviai ir sėkmingai rūpinasi žemaičių kultūros ir istorijos puoselėjimu. Artėjant Seimo rinkimams 2008 metais atsiras įpareigojimas balotiruotis, o nauja partija išmuš iš vėžių rinkėjus. Tarsi mes, visi žemaičiai, būtume įpareigoti stoti į tą partiją ir už ją balsuoti. Tačiau juk matome, kad partijos neretai kuriamos vien tam, kad patekti į Seimą, o po to jos išnyksta. Per anksti dar kurti Žemaičių partiją.

Kita vertus, geriau turėti žemaičius geruose valstybiniuose postuose. Jie juk daug geriau gali ginti interesus. Aš dabar nestočiau į Žemaičių partiją, ji turi išsikristalizuoti. Politizuoti įvykius mums, žemaičiams, dar per anksti, dabar geriau puoselėti kultūrinį gyvenimą. Žinoma, mūsų ambicijos dėl kalbos, rašto – pagrįstos, nes esame vienintelė etninė grupė Lietuvoje, turinti savo gramatiką. Dėl to mes per Tarybos posėdžius kalbamės tik žemaitiškai.

Mandatų Seime negaus

Buvęs premjeras, žemaitis Gediminas VAGNORIUS

Sveikinu žemaičių kultūrinį-autonominį judėjimą, tačiau nemanau, kad jiems praktinės naudos duotų atskiros partijos sukūrimas. Kaip ir žemdirbių, mokytojų, taip ir žemaičių partija neturėtų įtakos Lietuvos politiniame gyvenime. Geriau savo tikslų siekti per didžiąsias partijas. Kita vertus, sveikinu pastangas atkreipti į save dėmesį. Žemaitijos kraštas juk turi labai gilias istorines, valstybingumo tradicijas, ir nereikėtų šio krašto nuvertinti iki provincijos lygio. Aš netikiu, kad Žemaičių partija gaus nors vieną mandatą 2008-2012 metų kadencijos Seime. Tai – rinkimams skirta partija, tačiau mūsų rinkėjai jau pakankamai patyrę. Jie nori, kad kandidatai savo darbais jau būtų įrodę nuopelnus.

Svarbu dirbti žmonėms

Seimo narys, parlamento Dzūkijos bičiulių grupės narys Gediminas JAKAVONIS.

Įstatymai nedraudžia įkurti tokią partiją. Reikia sveikinti tokią iniciatyvą. Žinote, mes su bičiuliais dzūkais taip pat neretai svarstome galimybę veikti ir politiniu lygmeniu. Kita vertus, Lietuvoje partijų ir taip daug, tad žmonės atsirinks. Ginti savo etninį regioną politikui – labai svarbu, tačiau neretai savivaldos lygmenyje niekam neįdomu, kokiai politinei jėgai tu atstovauji, svarbu dirbti žmonėms ir tai daryti gerai. Tačiau žemaičiai – labiausiai pastebima etninė grupė Lietuvoje, mes nuo jų nusižiūrėjome idėją Seime burtis į Dzūkijos bičiulių grupę.

Tai bus egzaminas tautai

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Raimundas LOPATA

Žemaičių partijos įsteigimas ir jos dalyvavimas Seimo rinkimuose bus labai geras egzaminas mūsų rinkėjams. Kyla klausimas: kiek Žemaičių partijos įsteigimas yra susijęs su natūraliais, iš piliečių vidaus kylančiais procesais, o kiek veikia principai? Žemaičiai galėtų gudriau elgtis, nes jie ir taip turėjo ne vieną ministrą pirmininką žemaitį. Žemaičių partijos įkūrimas gali suerzinti kitus lietuvius. Tačiau vyksta rimti dalykai. Prieš keletą metų Anglijoje buvo įkurta net virtuali partija, kuri turėjo populiarumą. Vėliau ji buvo parduota. Mūsų žmonės gana lengvai pasiduoda naujiems pažadams, nes nori per trumpą laiką, tuoj pat, rytoj gerai gyventi. Tačiau procesai užtrunka daug ilgiau. Mes gyvename demokratinėje santvarkoje, tad įvairių politinių iniciatyvų bus dar daug.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.