Prezidentas turės naujus kaimynus

Prezidento rezidencijos pašonėje Turniškėse ketinama išparduoti krašto apsaugai priklausančius namelius. Tada ten galės įsikurti ne tik Rusijos, bet ir kitų „draugiškų” valstybių diplomatai ar net žvalgybininkai. Tačiau aukšti pareigūnai tvirtina, kad nuo šiol Turniškės bus dar saugesnės.

Generolai iškraustomi

„Didelė klaida tuos namelius parduoti iš varžytinių ar aukcione, nes tuomet juos pirks tie, kurie turi daugiau pinigų. Ir beveik garantuoju, kad pirks nelietuviai”, – LŽ teigė paskutines dienas viename namelių gyvenantis buvęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas Jonas Kronkaitis. Jis neseniai sužinojo, kad jam ir kariuomenės vadui Valdui Tutkui greitu laiku reikės išsikelti iš nuomojamų namelių, nes esą juos ketinama perduoti Valstybės turto fondui. J.Kronkaitis priminė, kad prezidento Valdo Adamkaus rezidencijos kaimynystėje jau įsikūrę Rusijos diplomatai, o dabar galės kurtis iš esmės bet kas.

Valstybės reikmės užtikrintos?

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas LŽ teigė, kad ministerija su jos administruojamu turtu elgsis taip, kaip jai nurodys speciali premjero sukurta darbo grupė. „Mes suinteresuoti atsisakyti tarnybinių butų ar namų. Koks bus jų likimas, šiuo metu dar nežinau, tačiau manau, kad bus atsižvelgta į valstybės reikmes, – teigė J.Olekas klausiamas, ar valstybei atsisakant prezidento rezidencijos pašonėje esančių namelių nebus sukeliama papildomų grėsmių. – Ši vieta tikrai išskirtinė, tad nemanau, kad namai bus paprasčiausiai išparduoti.”

2007 metų birželio 28 dieną premjeras Gediminas Kirkilas sudarė darbo grupę klausimams, susijusiems su tarnybinių butų naudojimo perspektyvomis, išnagrinėti. Ji iki 2007 metų rugpjūčio 1 dienos turėjo pateikti Vyriausybei pasiūlymus dėl padėties nurodytoje srityje gerinimo. Darbo grupės vadovė Aplinkos ministerijos sekretorė Jūratė Juozaitienė vakar LŽ sakė, kad siūlymai jau parengti, juos teliko apsvarstyti Vyriausybės Strateginio komiteto posėdyje. Siūloma atsisakyti bet kokių tarnybinių butų, o reikalui esant šalies pareigūnams bus skiriami butpinigiai būstui nuomotis. Nulemtas ir Krašto apsaugos ministerijai priklausančių namų Turniškėse likimas – jie bus perduoti Valstybės turto fondui, kuris juos nuomos arba parduos aukcione. Klausiama, ar darbo grupė teikdama tokius siūlymus atsižvelgė ir į prezidento rezidencijos saugumo reikalavimus, J.Juozaitienė tvirtino, kad į tai tikrai buvo atsižvelgta. Mat buvo suformuota nauja teritorija, kuri yra mažesnė už buvusiąją ir saugumas joje tikrai būsiąs užtikrintas.

Problema įsisenėjusi

Dar šių metų pradžioje vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys su Vadovybės apsaugos departamento (VAD) atstovais buvo susitikęs aptarti prezidento rezidencijos Turniškių rajone Vilniaus pakraštyje saugumo užtikrinimo.

Ž|iniasklaida yra citavusi prezidento Valdo Adamkaus abejones, ar rezidencija tinkamai saugoma. Ten pat Turniškėse reziduojantis premjeras Gediminas Kirkilas sakė suprantantis netoli įsikūrusio prezidento susirūpinimą.

Pasak VAD direktoriaus Raimundo Kairio, užtikrinti valstybės vadovo saugumą trukdo tai, jog Vilniaus savivaldybė delsia parengti Turniškių detalųjį planą, kuris leistų paruošti apsaugos priemones, įvertinti jų išlaidas ir galiausiai perimti deramos teritorijos apsaugą.

Be to, kol kas nepavyksta iškeldinti Rusijos ambasados nuomininkų iš gyvenamojo namo priešais prezidento rezidenciją. Nežinoma, kas konkrečiai įsikūręs minėtame name. Šį pastatą norėta perleisti VAD, tačiau šie planai strigo, nes Užsienio reikalų ministerija nerado ir neranda Rusijai tinkamų kitų patalpų.

Benamiai ne visi

Turniškių namelių istorija atskleidė ir keistą valstybės požiūrį į jiems tarnavusius kariškius. Savotišku benamiu tapsiantis generolas J.Kronkaitis, atvykęs padėti Lietuvai iš JAV ir užsitarnavęs „solidžią” 300 litų pensiją. Ar generolo iškraustymas iš Turniškių nėra dabartinės valdžios nebylus raginimas, kad ši nepaprastai populiari Lietuvoje asmenybė grįžtų ten, iš kur atvažiavo? J.Kronkaitis gali tik pavydėti kitam buvusiam kariuomenės vadui Jonui Andriškevičiui, kuris sėkmingai nuomojasi jam skirtą tarnybinį butą. Ir ketina tai daryti ateityje. Dabartinis kariuomenės vadas V.Tutkus LŽ sakė esantis visiškoje nežinioje dėl būsto ateities: „Paklusiu valdžios sprendimams.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.