Juščenkos susivienijimas atmetė koaliciją su Janukovyčiumi

Prezidentą remiančio partijų „Mūsų Ukraina” ir „Liaudies savigyna” (MULS) susivienijimo lyderis Jurijus Lucenka pareiškė, kad jo politinė jėga neketina sudaryti koalicijos su dabartinio ministro pirmininko Viktoro Janukovyčiaus vadovaujama Regionų partija.
Trečiadienį Viktoras Juščenka paragino tris pagrindines partijas, surinkusias daugiausiai balsų per neeilinius parlamento rinkimus – Julijos Tymošenko bloką, MULS ir Regionų partiją – pradėti derybas dėl koalicijos sudarymo.

Šiuos žodžius apžvalgininkai įvertino kaip prezidento norą sudaryti vadinamąją plačią Regionų partijos ir MULS koaliciją.

J.Tymošenko, pretendavusi į ministro pirmininko postą, jeigu bus sudaryta koalicija iš „oranžinių” partijų, kategoriškai atmeta galimybę bendradarbiauti su V.Janukovyčiumi.

Spaudos konferencijoje J.Lucenka pažymėjo, kad jo susivienijimas neketina pradėti derybų dėl koalicijos su Regionų partija ir laikysis susitarimo su JTB bendradarbiauti naujame parlamente.

Drauge jis paneigė Regionų partijos išplatintą pranešimą, kad netrukus prasidės MULS ir Regionų partijos konsultacijos.

„Kai aš važiavau čia (į spaudos konferenciją), pirmą kartą išgirdau apie tokį kvietimą. Tačiau kvietimas paprastai pateikiamas arba asmeniškai, arba raštu. Bet jokiu būdu ne per žiniasklaidos priemones, – cituoja J.Lucenkos žodžius interneto leidinys „Ukrainskaja pravda”. – Jeigu Regionų partija nori pasikalbėti, mes galime pasikalbėti su jais – visiškai rimtai, be jokios ironijos apie opozicijos teises, kurios turi būti patikimai apgintos”.

Komentuodamas prezidento žodžius, jog būtina trims pagrindinėms politinėms jėgoms bendradarbiauti, J.Lucenka pažymėjo, jo vertina juos „kaip raginimą pasiekti savitarpio supratimą su būsima parlamento opozicija”.

Drauge MULS lyderis pažymėjo, kad yra galimybė bendradarbiauti su dar viena jėga, įveikusia 3 procentų slenkstį, – buvusio Rados pirmininko Volodymyro Lytvyno bloku.

„Ukrainskaja pravda” skaičiavimais, jeigu V.Lytvyno blokas prisijungs prie JTB ir MULS, būsimoje koalicijoje bus 248 deputatai. Be V.Lytvyno abi „oranžinės” jėgos gaus tik 228 mandatus, vadinasi dauguma bus labai nestabili. Iš viso Aukščiausiojoje Radoje posėdžiauja 450 deputatų.

Kai kuriais duomenimis, V.Lytvynas gali pretenduoti sugrįžti į parlamento pirmininko postą.

Tuo tarpu J.Lucenka mano, kad naujajame Ukrainos kabinete, kuris bus sudarytas, jeigu susivienys JTB ir MULS, „finansai, energetika ir ekonominė vyriausybės veiklos sritis, matyt, bus Julijos Tymošenko bloko prioritetas”.

„Tačiau tai – ne galutinis sprendimas, tai tik mano prielaida. Akivaizdu, kad personalas bus paskutinė tema, kuria mes kalbėsimės rytoj”, – pridūrė MULS lyderis.

Pasak jo, penktadienį abi „oranžinės” partijos konsultuosis dėl koalicijos susitarimo sudarymo, kad šis dokumentas būtų pasirašytas, kai bus paskelbti rinkimų rezultatai.

Ukrainos centrinė rinkimų komisija jau suskaičiavo 99,98 proc. biuletenių. Regionų partija gavo 34,36 proc., J.Tymošenko blokas – 30,72 proc., „Mūsų Ukraina” ir „Liaudies savigyna” – 14,16 proc., Komunistų partija – 5,39 proc., o V.Lytvyno blokas – 3,96 procento.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.