Palangos paplūdimiai nuo audrų dar neapsaugoti

Artėjant žiemai Palangos paplūdimiai vis dar lieka neapsaugoti nuo audrų.
Kaip rašo dienraštis „Lietuvos rytas”, dar šią vasarą jūroje ties centriniu kurorto pliažu turėjo būti išpilta apie 100 tūkst. kubinių metrų smėlio, kasamo valant Klaipėdos jūrų uosto farvaterį. Mokslininkai apskaičiavo, kad netoli kranto į jūrą pilamą smėlį bangos turėtų atplukdyti į paplūdimį.

Šiam gamtosauginiam projektui valstybės biudžete iš privatizavimo lėšų buvo skirta pusantro milijono litų, tačiau dėl įvairiausių priežasčių numatyti darbai buvo vilkinami visą vasarą.

Rugpjūčio pabaigoje apskrityje vykusio pasitarimo metu smėlį turinčios vežti uostamiesčio bendrovės „Klaipėdos hidrotechnika” vadovas žadėjo, kad žemsiurbės Palangos link pajudės rugsėjo pradžioje. Bet tuo metu sugedo Klaipėdos uoste dirbanti žemsiurbė. Į jos vietą kita žemsiurbė į uostą buvo atplukdyta tik šią savaitę. Dabar abejojama, ar šįmet smėlis iš viso bus pradėtas vežti.

Smėliui vežti skirtų lėšų, kurios nepanaudotos šįmet, Aplinkos ministerijai teks prašyti kitais metais.

„Nežinau, ką ir kaip aš turėsiu paaiškinti, kad nuo pat vasaros nepavyko panaudoti pliažams papildyti smėliu skirtų lėšų. Aš regiu piktybišką nenorą vykdyti Vyriausybės nutarimą, kuriuo numatyta iš uosto įplaukos kanalo iškasamą smėlį pilti ne bet kur jūroje, o prie Palangos paplūdimių”, – piktinosi Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys.

Smėliui vežti parengta mokslinė programa. Suabejojus, ar smėlio pylimas į jūrą duos naudos, buvo sušaukta tarptautinė mokslininkų konferencija, kuri patvirtino tokių darbų būtinumą.

L.Budrys sakė nuo vasaros pradžios girdėjęs įvairiausių pasiteisinimų, tačiau darbai nejudėjo iš vietos.

Prieš mėnesį Klaipėdos jurų uosto direktorius infrastruktūrai Algirdas Kamarauskas aiškino, kad smėlio vežimo darbus užvilkino priekrantės dugno tyrinėjimas.

Tačiau ir juos pabaigus, darbai neprasidėjo, nes rangovas – „Hidrotechnika” – iki šiol nėra pateikęs darbų sąmatos. Be jos Klaipėdos jūrų uostui negalima pervesti pusantro milijono litų, kuriuos smėliui vežti savo nutarimu Vyriausybė buvo paskyrusi dar kovo mėnesį.

„Hidrotechnikos” generalinis direktorius Kęstutis Zubrickas teigė negalįs atlikti apskaičiavimų, nes nežino, kada smėlis bus pradėtas gabenti prie Palangos, o nuo to priklauso darbų kaina.

„Hidrotechnika” su uosto direkcija iki šiol nėra sudariusi darbų sutarties dėl smėlio vežimo į Palangą. Įplaukos kanalo gilinimo darbų konkursą laimėjusi įmonė iškastą-smėlį turi išplukdyti toliau į jūrą. Bet vietoj to rangovas smėlį gabens prie Palangos. Brangiau kainuojančio darbo skirtumui padengti iš valstybės biudžeto ir buvo skirta pusantro milijono litų.

Aplinkos ministerijos departamento vadovas L.Budrys svarsto galimybę smėliui į Palangą gabenti skelbti atskirą konkursą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.