Kelionė į auditoriją – per kliūčių ruožus

Šalies aukštosios mokyklos nėra pritaikytos neįgalių studentų reikmėms – daugelyje jų tinkamai nesutvarkyta aplinka, nesukurta specialių paslaugų sistema.
Lietuvos studentų sąjungos (LSS) duomenimis, 2005-2006 mokslo metais Lietuvos aukštosiose mokyklose studijavo 530 neįgaliųjų, o pernai ir šįmet – 640. Manoma, kad šie skaičiai netikslūs – fizinės ar psichikos negalios iš tikrųjų studijuoja kur kas daugiau, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

„Aukštosios mokyklos kol kas nesudaro sąlygų, kad neįgalieji galėtų savarankiškai ir oriai studijuoti”, – kalbėjo LSS socialinės integracijos koordinatorė Rūta Ruolytė.

Prieš metus 46 Lietuvos aukštosiose mokyklose buvo atlikta apklausa. 19 jų bent minimaliai buvo pritaikytos studijuoti ir neįgaliesiems.

R.Ruolytė išskyrė Vilniaus, Vytauto Didžiojo universitetus – juose sąlygos mokytis neįgaliesiems yra iš dalies patenkinamos. Pastangų deda ir Kauno technologijos universitetas.

Geriausios sąlygos mokytis neįgaliesiems sudarytos Vilniaus verslo ir teisės kolegijoje. Joje studijuoja 3,5 tūkst. jaunuolių, iš jų 70 – neįgaliųjų.

Socialinių reikalų koordinatorė tikina, kad aukštosiose mokyklose turėtų dirbti už neįgaliuosius atsakingi žmonės.

„Turėtų būti aiškiai informuojama, kokių pagalbos priemonių aukštojoje mokykloje būtų galima sulaukti”, – teigė ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.