Sostinės vicemeras nepakankamai derino viešuosius ir privačius interesus, nustatė etikos sargai

Vilniaus miesto vicemeras liberalas Arūnas Štaras, dalyvaudamas tarybos posėdžiuose svarstant su statybų bendrove „Eika” susijusius klausimus, pažeidė tarnybinės etikos reikalavimus.
„Situacija yra tokia, kad A.Štaras, kaip buvęs „Eika” direktoriaus pavaduotojas, dalyvavo posėdyje svarstant bendrovės statomų pastatų aukštingumą. Mes nusprendėme, kad jis pažeidė tarnybinę etiką, nes neįvykdė pareigos vengti interesų konflikto”, – BNS sakė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovė Jolanta Petkevičienė.

VTEK ketvirtadienį nagrinėjo paties A.Štaro prašymą nustatyti, ar dalyvaudamas miesto savivaldybės tarybos posėdyje jis nenusižengė tarnybinei etikai.

J.Petkevičienės teigimu, negalima teigti, kad A.Štaras supainiojo viešuosius ir privačius interesus, nes dalyvaudamas tarybos posėdyje jis neišreiškė savo pozicijos – tai yra balsuodamas susilaikė. Bet siekis užtikrinti pakankamą tarybos narių skaičių, kad posėdis taptų teisėtas, anot VTEK vadovės, nepateisina A.Štaro dalyvavimo įstatymo požiūriu.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas įpareigoja politikus ir valstybės tarnautojus vengti interesų konflikto bei nusišalinti sprendžiant „konfliktiškus” klausimus.

Posėdyje komisija atkreipė dėmesį, kad A.Štaras iki šiol tinkamai vykdė įstatymo reikalavimus, galimą interesų konfliktą yra deklaravęs bei anksčiau nėra įsipainiojęs į jokius interesų raizginius, todėl vienbalsiai priėmė įspėjamąjį sprendimą, kuris pačiam A.Štarui didelės reikšmės neturės.

Rugsėjo 12-ąją sostinės taryboje svarstant, ar pritarti bendrovės „Eika” prašymui didinti jos statomų pastatų Priegliaus ir M.Mažvydo gatvių sankirtoje įsikūrusiame sklype aukštingumą, A.Štaras prisijungė prie posėdžio dalyvių, nors balsuodamas susilaikė.

Opozicija šiame posėdyje nedalyvavo, todėl dėl šio klausimo buvo balsuojama net keturis kartus – trūko balsų, kad būtų užtikrintas kvorumas.

Į VTEK kreipėsi pats A.Štaras, kai opozicinės partijos viešai pradėjo įtarti jį balsuojant už statybų bendrovei palankius sprendimus.

Valdančiąją koaliciją sostinės taryboje yra sudarę socialdemokratai, liberaldemokratai ir Lenkų rinkimų akcija, tačiau paramą jai deklaruoja ir Liberalų sąjūdis, už tai gavęs vicemero postą, kurį užima A.Štaras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.