Protrūkio Lazdijų darželyje – mokykloje „Vyturėlis” priežastis – asmens higienos nesilaikymas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šių metų rugsėjo 26 dieną informavo apie infekcinių žarnyno ligų protrūkį Lazdijų darželyje – mokykloje „Vyturėlis”, kuriame susirgo 13 vaikų.

Atlikus nuoplovų, geriamojo vandens ir maisto produktų laboratorinius tyrimus, rezultatai gauti neigiami, žarnyno infekciją sukeliančių bakterijų neaptikta. Pagal Alytaus Visuomenės sveikatos centro duomenis, tirtų asmenų bakteriologinių pasėlių rezultatai – 13 ligonių ir 1 maisto bloko darbuotojai išskirta Sallmonela enteritidis. Virėja, kuriai nustatyta salmoneliozė, nušalinta nuo darbo. Atsakingiems asmenims skirta 500 litų piniginė nuobauda.

Atlikus epidemiologinę analizę, galima įtarti, kad užkrėtimas salmonelioze įvyko 2007-09-20 pietų metu, nes tai buvo vienintelė visų sergančiųjų bendro valgymo data. Vaikai valgė žirnių sriubą, netikrą kiaulienos zuikį su sviesto – grietinės padažu ir makaronų košę, žirnelių – majonezo salotas ir juodųjų serbentų gėrimą. Vertinant minėtų patiekalų technologinius gamybinio proceso aprašymus, nustatyta, kad netikro kiaulienos zuikio su sviesto – grietinės padažu aprašyme nenurodyta terminio apdorojimo temperatūra ir laikas. Tai galėjo sudaryti sąlygas nepakankamam terminiam apdorojimui. Maisto ruošimo skyriuje prie praustuvės nebuvo rankų plovimo ir dezinfekavimo priemonių, tai galėjo sudaryti sąlygas antrinei taršai.

2007-10-01 darželio – mokyklos maisto tvarkymo skyriuje buvo atliktas pakartotinas generalinis valymas ir dezinfekcija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.