Korėjų lyderiai pasižadėjo surengti derybas dėl formalaus Korėjos karo užbaigimo

Šiaurės ir Pietų Korėjų lyderiai ketvirtadienį užbaigė savo viršūnių susitikimą pasižadėjimu surengti derybas su Kinija ir Jungtinėmis Valstijomis, kuriose būtų susitarta dėl formalaus 1950-1953 metų Korėjos karo užbaigimo.
Pasidalijusios Korėjos, surengusios tik antrą viršūnių susitikimą per visą pokario istoriją, šį karą užbaigė paliaubomis, o ne taikos sutartimi.

„Šiaurės ir Pietų Korėjos sutaria, kad jos turi užbaigti dabartines paliaubas ir įtvirtinti patvarų taikos režimą”, – Pietų Korėjos prezidentas Roh Moo-hyunas (Ro Muhjunas) ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-ilas (Kim Čen Iras) teigė bendrame pareiškime, kuris buvo paskelbtas Pchenjane vykusio trijų dienų viršūnių susitikimo pabaigoje.

Susitarime taip pat raginama pirmą kartą nuo karo pabaigos atnaujinti reguliarius prekinių traukinių maršrutus, rengti ministrų ir gynybos pareigūnų susitikimus, taip pat įkurti bendradarbiavimo zoną aplink ginčijamą jūrų sieną pusiasalio vakaruose.

SSRS ir Kinijos remtos komunistinės Šiaurės Korėjos ir amerikiečių palaikomos Pietų Korėjos brolžudiškas karas 1953 metų liepos 27 dieną baigėsi paliaubomis, tačiau jas pasirašė ne Seulas, bet Kinija, Šiaurės Korėja ir JAV vadovaujamos Jungtinių Tautų pajėgos. Įvairiais duomenimis, šiame kare žuvo nuo pusketvirto iki keturių milijonų žmonių.

JAV prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) neatmetė galimybės surengti diskusijas dėl abiejų Korėjų taikos sutarties, jeigu Pchenjanas atsisakys siekių plėtoti branduolinę programą.

Suteikdama stimulą tokioms deryboms, Kinija vėlai trečiadienį pranešė, kad Šiaurės Korėja sutarė su regioninėmis valstybėmis iki šių metų pabaigos sustabdyti savo branduolinius įrengimus, – tai didelis žingsnis normalizuojant santykius su išoriniu pasauliu.

Abu lyderiai taip pat sutarė kartu dirbti, kad šis paktas būtų įgyvendintas.

Roh Moo-hyunas į Pietų Korėją su automobilių kortežu grįš vėliau šią dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.