Prasidėjo kova dėl šilumos kainų

Gyventojai jau pradeda skaičiuoti, kiek jiems kainuos šildytis žiemą. Vartotojų teises ginančios institucijos Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK) kaltina neteisingai skaičiuojant šilumos kainas ir skriaudžiant vartotojus.

Artėjant šildymo sezonui vėl įsiplieskė vartotojų ir šilumos tiekėjų bei rinkos reguliuotojų kova dėl kainų.

Nacionalinės dujų, elektros ir šilumos vartotojų gynimo lygos prezidentas Kęstutis Grinius vakar LŽ sakė, kad lyga sieks per teismus panaikinti Kainų komisijos nutarimus dėl šilumos kainų Ukmergėje, Alytuje, Kelmėje, Kaune, Vilniuje. „Prašysime, kad kainos būtų perskaičiuotos”, – sako pašnekovas.

Vakar Seimo narys Egidijus Klumbys, atsiliepdamas į šios lygos prašymą, kreipėsi į Vyriausiąjį administracinį teismą, kad įvertintų Kainų komisijos nutarimą, liepos 8 dieną patvirtinusį pačią centralizuotai tiekiamos šilumos ir karšto vandens kainų nustatymo metodiką, kuri neva nepalanki vartotojams ir prieštarauja įstatymams.

Nurodo padidinti kainas

Šiais metais Kainų komisija įmonėms nustatė 18 naujų bazinių šilumos kainų, kurios galios dvylika mėnesių nuo tada, kai dėl kainos apsispręs vietinės savivaldybės taryba. „Nuo tada, kai mes nustatome kainą, savivaldybės turi porą mėnesių apsispręsti”, – LŽ dėstė VKEKK Šilumos skyriaus vedėjas Antanas Katinas.

Kainų komisijai ne visada pavyksta įtikinti vietos valdžią pritarti šilumos įmonių kainų didinimui, tad, kaip ir anksčiau, kartais kainas komisija padidina vienašališkai.

Antai Kauno gyventojams šildymas brangs mėnesiu anksčiau, nei to norėtų savivalda. Šiluma kauniečiams kainuos nebe 11,97, o 14,23 cento už kilovatvalandę ne nuo kitų metų sausio, o nuo šių metų gruodžio 1-osios. Viena didžiausių centralizuotos šilumos tiekimo bendrovių „Kauno energija” 19 proc. privalės padidinti šilumos kainą.

Naujos kainos įsigaliojimo terminą kitą savaitę Kainų komisija ketina nustatyti vienašališkai. Mat Kauno miesto taryba nesutiko paankstinti naujų kainų įsigaliojimo datos.

A.Katinas aiškina, kad „Kauno energijos” šilumos kaina turėjo keistis jau nuo rugpjūčio. Dabartinė šilumos kaina Kaune nesikeičia nuo 2004-ųjų birželio ir yra viena mažiausių Lietuvoje.

Paklaustas, kur šalyje šiluma brangs daugiausia ir kodėl, A.Katinas

sakė, kad labiausiai kainos didėja tuose rajonuose, kur deginamos dujos. „Šilumos požiūriu brangiausi rajonai yra Ukmergė, Akmenė, Prienai”, – nurodė A.Katinas.

Jis taip pat patarė atkreipti dėmesį į „Litesko” įmones, kurios

šilumą tiekia Alytaus, Biržų, Druskininkų, Kazlų Rūdos, Kelmės, Marijampolės, Palangos, Telšių ir Vilkaviškio gyventojams ir įmonėms.

Įtaria monopolininkų įtaką

K.Griniaus įsitikinimu, netinkama šilumos kaina vartotojų pečius užgula todėl, kad VKEKK taikoma šilumos kainų skaičiavimo metodika yra nukreipta tiesiai į monopolininkų kišenes.

„Per daug didelę įtaką turi monopolininkai. Drįstu sakyti, kad šilumos kainų skaičiavimo metodiką rašo būtent jie, o komisija ją tik patvirtina, todėl ir yra tokia situacija, – įtaraus vertinimo neslepia K.Grinius. – Neva siekiama, jog nebankrutuotų šilumos įmonės ir panašiai. Tačiau nelabai galvojama apie visus žmones.”

Pašnekovas piktinasi, kad perskaičiuodama šilumos kainas komisija jas skaičiuoja atgaline tvarka. „Kompensuojami šilumos tiekėjų patirti nuostoliai dėl tam tikrų veiksnių. Tai, mūsų manymu, pažeidžia vartotojų teises”, – aiškina K.Grinius.

Pašnekovas taip pat įsitikinęs, kad šilumos realizacijos sumažėjimas neturėtų keisti šilumos kainos. „Pernai šilumininkai pardavė 10-15 proc. mažiau šilumos energijos ir dėl to šiemet padidino kainas vartotojams. Pirmiausia, mūsų manymu, tai nėra numatyta įstatymuose, kitas dalykas – to nėra pačioje komisijos metodikoje, o tam tikros formuluotės tarsi leistų komisijai spekuliuoti”, – kalbėjo K.Grinius.

——————————————————————————–

Šiais metais VKEKK nustatytos bazinės kainos šilumos tiekimo bendrovėms labai skirtingos.

(Miestas ct/kWh)

Elektrėnai 11,32

Jonava 14,60

Kaišiadorys 18

Kretinga 17,09

Mažeikiai 14,85

Molėtai 14,59

Neringa 27,85

Pakruojis 20,72

Panevėžys 15,13

Plungė 15,77

Trakai 18,09

Radviliškis 16,54

Raseiniai 18,88

Rokiškis 18,17

Skuodas 24,08

Šakiai 18,71

Varėna 16,79

Visaginas 4,62

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.