R.Paksas paskraidė net virš Amerikos

Kad spėtų nuvykti į visus Amerikoje numatytus susitikimus, pašalintajam prezidentui R.Paksui teko keliauti ne tik automobiliu, bet ir skristi sraigtasparniu virš Niujorko dangoraižių.

Pirmą vizito dieną – pirmadienį – R.Paksas susitiko su JAV nevyriausybinės organizacijos „Freedom House” studijų direktoriumi Chrisu Walkeriu, apsilankė laikraščio „New York Times” redakcijoje, kalbėjosi su Niujorko akademinės bendruomenės atstovais, skaitė paskaitą tema „Demokratija Baltijos valstybėse.”

„Freedom House” studijų direktorius Ch.Walkeris pažymėjo, kad kai kuriose Vidurio ir Rytų Europos valstybėse pastebimas demokratijos slydimas žemyn. Organizacijos parengtas raportas byloja, kad Lietuva pagal korupcijos mastą per pastaruosius metus nukrito keliomis pakopomis. R.Paksas domėjosi, kokios priežastys lėmė ir kokie galėtų būti „Freedom House” siūlymai, kaip kovoti su korupcija Lietuvoje.

Domino apkaltos procesas

Įtakingo JAV dienraščio „New York Times” redakcijoje daugiausia kalbėta apie įvykius Lietuvoje per prezidento apkaltą ir po jos. R.Pakso pašnekovų dėmesį patraukė faktas, kad prezidento apkalta Lietuvoje įvyko nelaukiant Aukščiausiojo Teismo ir Generalinės prokuratūros išvadų.

Su nuostaba išklausyta informacija, kad dar visai neseniai Lietuvos užsienio reikalų ministerijai vadovavo KGB rezervo kapitonas, o kitas KGB rezervo karininkas buvo Valstybės saugumo departamento vadovas, ir abu šie asmenys atliko aktyvų vaidmenį per apkaltos procesą.

Sunkus palikimas

Susitikimuose su Niujorko akademinės bendruomenės atstovais R.Paksas kalbėjo apie trukdžius, su kuriais susiduria demokratijos procesas Vidurio ir Rytų Europoje, ir apie specifines problemas, būdingas Lietuvai. Jis pažymėjo, kad apie tai Lietuvoje kalba ne pirmus metus, o dabar atėjo laikas pasidalyti mintimis su Vakarų valstybių auditorija.

R.Paksas teigė, kad Lietuvoje, nežiūrint valdžios savivalės ir piktnaudžiavimo, yra daug sąžiningų politikų, valstybės tarnautojų, teisėjų, teisėsaugos, slaptųjų tarnybų pareigūnų, žurnalistų.

Su R.Paksu susitikęs Niujorko universiteto Europos Sąjungos studijų direktorius profesorius Hugo Kaufmanas pabrėžė, kad Amerikoje jau matyti, kaip nelengva pokomunistinėms šalims atsikratyti praeities palikimo ir KGB šleifo.

Kalbėta įvairiomis temomis

Užvakar R.Paksas didžiumą laiko skyrė pabendrauti su žiniasklaidos atstovais. Jis lankėsi dešinės pakraipos verslo ir politikos žurnalo „Forbes” redakcijoje, susitiko su šio įtakingo leidinio redaktoriumi Dennisu Kneale.

R.Paksas taip pat bendravo su laikraščio „Financial Times” ir verslo televizijos kanalo „Bloomberg” žurnalistais. Davė interviu lietuviškiems laikraščiams Amerikoje: „Draugui” ir „Vakarams”.

Kalbėdamas su vietos lietuviškosios spaudos atstovais, pašalintasis prezidentas pabrėžė, kad jis yra už dvigubą pilietybę ir glaudesnius išeivijos ryšius su Lietuva.

Per pokalbius su verslo ir politikos žiniasklaida R.Paksas akcentavo Lietuvos ekonominį patrauklumą užsienio investicijoms. Jis taip pat pabrėžė infrastruktūrinių projektų svarbą su kaimyninėmis Europos Sąjungos (ES) šalimis, pirmiausia su Baltijos valstybėmis ir Lenkija. R.Paksas atkreipė dėmesį į energetinio saugumo problemas, kylančias pirmiausia dėl Rusijos elgesio bei išreiškė viltį, kad kartu su ES ir JAV šios problemos bus išspręstos, ir Lietuva turės alternatyvius energetinių išteklių tiekimo kelius.

Žurnalistai teiravosi, ar R.Paksas sieks užimti savo šalyje aukščiausius politinius postus. Žurnalo „Forbes” redaktorius tiesiai paklausė, ką R.Paksas darys, jei išgirs jį išteisinantį sprendimą Strasbūro teisme, o pokalbio pabaigoje išreiškė mintį, kad kova su KGB ir komunistiniu palikimu Vidurio ir Rytų Europos valstybėse dar nebaigta.

Kad spėtų į visus susitikimus, R.Paksui teko keliauti ne tik automobiliu, bet ir skristi virš Niujorko dangoraižių sraigtasparniu. Ypatingos šilumos per susitikimą su akademine bendruomene pridėjo sutiktuvių vaišės, paruoštos pagal lietuvių nacionalinius receptus. Šiuos valgius užsakė vienas universiteto profesorių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.