Saugumo darbuotojai vėl gavo namų darbų

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pasiryžęs išsiaiškinti, ar paskui kai kuriuos Lietuvos diplomatus besivelkantis sovietinio KGB šleifas yra tikras.

Du Seimo komitetai vakar paprašė Valstybės saugumo departamentą (VSD) ištirti, ar turi pagrindo pastaruoju metu viešai paskleisti teiginiai, esą kai kurie Lietuvos diplomatai nuslėpė savo praeities ryšius su sovietų saugumu. Užsienio reikalų komitetas savo prašymą suformulavo raštu, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) – perdavė žodžiu vakar posėdyje dalyvavusiam VSD vadovui Povilui Malakauskui.

„Visiems, kas kreipėsi į departamentą, bus atsakyta. Negaliu pasakyti, ar bus atliekamas tyrimas, galiu kalbėti tik abstrakčiai. Jei iš tiesų tas šleifas tikras, bus išsiaiškinta”, – pasibaigus posėdžiui teigė P.Malakauskas. Seimo NSGK vakar buvo svarstyta ir baigiančios suirti Liustracijos komisijos ateitis.

Vadovas jau rastas

Komitetas patenkino dar vienos Liustracijos komisijos narės Birutės Burauskaitės atsistatydinimo pareiškimą. Komisijos pirmininkė, analogišką prašymą įteikusi beveik prieš metus, iš pareigų oficialiai pasitraukė prieš kelis mėnesius.

VSD šefas vakar pareiškė jau suradęs, kas galėtų užimti Liustracijos komisijos vadovo kėdę, tačiau kandidato pavardės neatskleidė net Seimo NSGK nariams. Pasak P.Malakausko, komisiją šiuo metu kamuoja kelios esminės problemos. Pirma, ji veikia visuomeniniais pagrindais. Antra, komisijoje dirbantys teisininkai, nors ir profesionalai, nėra stiprūs advokatai. Per teismus komisijos interesams dažnai atstovaudavo ir ne teisininkai, nes valstybė neskiria nė cento, kad būtų galima juos nusisamdyti. Liustracijos komisija neturi biudžeto net paprastosioms išlaidoms, todėl sunku rasti žmonių, kurie sutiktų būti jos nariai. Dirbant tokiomis sąlygomis komisijai vis sunkiau laimėti bylas teismuose, į kuriuos kreipiasi ryšiais su KGB pripažinti asmenys. „Tai diskredituoja visą procesą. Morališkai dažnai būna viskas aišku, o įstatymų kalba yra kita. Tai argumentų, įrodymų kalba”, – aiškino saugumo vadovas. Jo nuomone, VSD reikėtų atriboti nuo liustracijos proceso, departamento pareigūnai neturėtų dirbti darbo grupėse. Jie iki šiol padeda Liustracijos komisijai tirti archyvinius dokumentus.

Išgelbės tik įstatymas

Seimo NSGK vadovas Algimantas Matulevičius įsitikinęs, kad reikalai pajudės tik tada, kai Seimas priims vadinamojo Liustracijos įstatymo pataisas. Jomis siūloma keisti Liustracijos komisijos sudarymo tvarką, finansavimą ir mokėjimą už atliktą darbą. „Kol nepriimtas įstatymas, nematau, kaip šią problemą išspręsti. Tai jau ne komiteto, o politinė problema”, – sakė A.Matulevičius.

Komitetas nusprendė kreiptis į Seimo vadovybę, kad šios įstatymo pataisos būtų įrašytos į plenarinio posėdžio darbotvarkę. „Svarbu, jog visi suprastų, kad proceso negalima palikti savieigai, nes ir toliau šia tema bus spekuliuojama, keliami įvairūs skandalai”, – kalbėjo NSGK pirmininkas. Per praėjusią sesiją minimas įstatymas nebuvo priimtas, nes balsuojant dėl jo pritrūko parlamentarų balsų.

Liustracijos komisiją sudaro penki nariai (dabar liko trys: politologas Antanas Kulakauskas, teisininkas Petras Ragauskas ir prokuroras Rimvydas Valentukevičius – aut.), pagal naująjį projektą jų būtų septyni. Komisiją tvirtintų Seimas.

Informacija nenauja

NSGK vakar P.Malakausko taip pat paprašė, kad VSD patikrintų, ar iš tiesų pagrįstai buvo išduoti leidimai dirbti su slapta informacija Lietuvos diplomatams, kurie šiuo metu užima aukštus postus Europos Sąjungos ir NATO šalyse. „Kiek tokių diplomatų galėtų būti, ko gero, atsakytų ponas Vytautas Damulis, kuris ir pateikė tą faktą. Manau, VSD turėtų susisiekti su savo buvusiu darbuotoju ir gauti išsamesnės informacijos”, – pažymėjo Seimo NSGK pirmininko pavaduotojas Algis Kašėta. Šią savaitę jo iniciatyva pradėta aiškintis, ar pagrįsti buvusio VSD darbuotojo ir Liustracijos komisijos vadovo V.Damulio teiginiai, išsakyti per vieną televizijos laidą, esą kai kurie Užsienio reikalų ministerijos (URM) pareigūnai buvo „liustruojami” VSD vadovų kabinetuose, todėl sėkmingai galėjo nuslėpti savo ryšius su KGB.

„Per parlamentinį VSD veiklos tyrimą keli saugumo darbuotojai minėjo, kad liustracija vyko departamento vadovo kabinete. Tad šiomis dienomis pasklidusi žinia nebuvo visiškai nauja. Tačiau kai ji išsakyta viešai, paminėti tokio aukšto rango pareigūnai kaip ambasadoriai, negalima nereaguoti. Tikiuosi, Seimo Užsienio reikalų komiteto kreipimasis bus išgirstas ir tyrimas atliktas”, – vylėsi A.Kašėta.

Maždaug prieš metus V.Damulis dėl to, kad esą neteisėtai teikė informaciją kai kuriems politikams, prarado leidimą dirbti su slapta informacija ir buvo atleistas iš pareigų. Kodėl V.Damulis prabilo tik dabar, kai vadinamasis VSD skandalas jau baigėsi, vakar stebėjosi ir Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. „Jie turėjo galimybių pasakyti daug dalykų, kurių nežinojome”, – pabrėžė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.