Būsimų policininkų laukia didelės galimybės ir… maža alga

Šią savaitę 15-ąjį gimtadienį švęsianti Klaipėdos policijos mokykla turi kuo pasigirti: ir tobulėjančiu kolektyvu, ir parengtais specialistais, ir dideliais ateities planais. Lyg deguto lašas jos istorijoje – tik vis mažėjantis policininko profesijos patrauklumas.

Uostamiesčio pakraštyje įsikūrusios mokyklos duris praveriame paskui šurmuliuojantį jaunuolių su uniformomis būrį.

Policijos mokyklai nuo pat įkūrimo vadovaujantis viršininkas Viktoras Liaudanskas apie šią įstaigą pasakoja su pasididžiavimu.

„Bene svarbiausia mūsų mokyklos dalis – šaunus, jaunas pedagogų kolektyvas. Kai pradėjome dirbti, ir jie buvo naujokai, o dabar tapo tikrais profesionalais. Anksčiau turėjome ir konkurentų – analogiškų mokyklų Vilniuje, Kaune, o dabar likome vieninteliai ir nepakartojami”, – juokauja V. Liaudanskas.

Per gyvavimo metus mokykloje rengti ne tik policininkai, bet ir pasieniečiai. Didžiuojamasi ekstremalaus vairavimo kursais policijos įstaigų pareigūnams, o narai gelbėtojai ruošti net pagal mokyklos darbuotojų sukurtą pirmą Lietuvoje specialų vadovėlį.

Klaipėdos policijos mokyklos viršininko pavaduotoja ugdymui Silva Raubienė tikina, kad tik dabar, po 15 darbo metų, atėjo laikas pasigirti darbo rezultatais.

„Neseniai buvo surengtas buvusių mokyklos auklėtinių susitikimas. Mūsiškiai užima aukštas pareigas įvairiose vidaus reikalų sistemos įstaigose”, – sako ji.

Šioje mokymo įstaigoje galima sutikti ne tik vidurines mokyklas baigusių jaunuolių, ketinančių per 1,5 metų įsigyti policininko profesiją. Baigusieji aukštąsias mokyklas, kolegijas, bet savęs neradę darbo rinkoje, pasak policijos mokyklos administracijos, čia per tris mėnesius įgyja vidaus tarnybos sistemos pareigūno kompetenciją. Dažniausiai policininkais nori tapti pedagogai, muzikantai.

„Pas mus kvalifikaciją tobulina ir jau dirbantieji policijoje, o 1992-1995 m. dirbantys, bet neturintys, įgydavo policininko kvalifikaciją”, – sako V. Liaudanskas.

Beje, baigusiems policijos mokyklą vaikinams nebereikia atlikti karinės tarnybos. „Vyrukai čia ataria kaip reikiant”, – teigia viršininko pavaduotojas Linas Šliuoža.

Nubėga iki Maskvos

Per 15 metų policijos mokyklą baigė 2 246 kursantai. Šiuo metu čia studijuoja 286 jaunuoliai. Apie 200 jų ketina įsigyti policininko specialybę, likusieji čia yra 3 mėnesių kursams.

Mokyklos administracija sako, kad ateidami į mokyklą dažnai studentai neįsivaizduoja, kokia sunki policininko duona, tad pedagogams tenka nelengva užduotis iš jų nulipdyti psichologiškai ir fiziškai stiprų pareigūną.

„Per pusantrų metų jis turi tapti asmenybe, gebančia apginti kitą žmogų, ne tik save. Policininkas turi gebėti įstatymo numatyta tvarka panaudoti ginkluotę, be to, susiorientuoti reikia per keletą sekundžių, antraip bus per vėlu. Tam ir skirti specialūs mokymai.

Dirbti, ruoštis tenka daug. Ne veltui juokaujame, kad per studijų laikotarpį mūsų studentai nubėga tokį atstumą, koks skiria Klaipėdą ir Maskvą”, – pasakojo S. Raubienė.

Anot V. Liaudansko, auklėtinių susitikimo metu vienas auklėtinis prisipažinęs, kad dėstytojų žodžius prisiminė ekstremalios situacijos metu.

„Pirmą kartą šauk kaip išgali, antrą – taikykis. Jei taip nebūčiau pasielgęs, gal jau būčiau nebegyvas”, – studento žodžius perpasakojo viršininkas.

Konkursų nėra

Policijos mokyklos administracija konstatuoja liūdnas savo studentų perspektyvas, tačiau tiki gera ateitimi.

„Gaila, kad požiūris į policininko profesiją vis blogėja. Baigęs mūsų mokyklą žmogus gali tikėtis vos 800 litų atlyginimo. Dabar su tokiu atlyginimu sunku išgyventi, bet po Naujųjų metų jį žadama kilstelėti net 500 litų. Todėl labai stengiamės, kad studentams nieko netrūktų. Skiriama apranga, mokama 145-175 litų stipendija, bendrabutis”, – pasakojo L. Šliuoža.

Mokykla kartu su Vidaus reikalų ministerija stengiasi savo studentams išreikalauti 475 litų stipendijas.

„Būtina įsisąmoninti, kad ruošiame siauros specializacijos darbuotojus. Jiems reikia išskirtinio dėmesio. Tiesiog gaila pasidaro, kai suvoki, jog užsienyje policininkas kone Dievas, o pas mus vargšas, beteisis”, – piktinasi mokyklos darbuotojai.

Mokyklos administracija pateikia ir vis liūdnesnę statistiką. Į studentus pretenduoja ne patys geriausi mokiniai – vidurkis 5-8 balai, ir tų pačių vis mažėja.

„Tapti mūsų studentu nesunku, paskutiniame priėmime konkurso nebuvo. Galėtume kasmet priimti po 250, tačiau pernai atėjo tik 182 naujokai, šiemet – 76. Dar apie 50 tikimės sulaukti gruodžio mėnesį”, – sako V. Liaudanskas.

Ateitis – rimta

Tiesa, patys studentai nėra nusiteikę taip pesimistiškai – pakalbintieji tikino nebijantys mažų atlyginimų.

„Tai laikina. Ilgiau padirbėsim – uždirbsim daugiau. Galų gale, viskas Lietuvoje turės keistis”, – jaunatviškai naiviai akcentavo jie.

Mokyklos administracija taip pat sako viską galinti įveikti, tik jai reikia bent šiek tiek palaikymo.

Esama stulbinamų planų: jau kitais metais greta mokyklos pastatyti naują sporto salę, vėliau – už 28 mln. litų – naują 350 vietų bendrabutį.

Kol kas policijos mokyklos bendrabučiai yra dviejose vietose – vaikinai gyvena Jaunystės gatvėje, o merginos – Gulbių gatvėje. Jaunystės gatvės bendrabutį mokyklai tenka nelygiaverčiai dalintis su greta įsikūrusia kolegija.

Tuo metu valdžios konfliktai studentams nerūpi. Kai lankėmės bendrabutyje, čia vyko įprastas gyvenimas. Iš paskaitų parskubėjęs Marius kažką čirškino keptuvėje. „Aš baigęs barmenų kursus. Gaminti valgyti man nesunku”, – sakė iš Telšių rajono atvykęs vaikinas.

Visi pripažįsta, kad tvarka policijos mokykloje – kone kariška, ir studentiškų „tusų” čia nebūna.

„Pas mus turi būti tvarka: pasižiūrime, kaip atrodo uniformos, ar tvarkingi kambariai. Būna, kad ant uniformos bandoma užsivilkti striukę su nežinomos kalbos užrašu arba priderinti baltas kojines. Pas mus taip netinka.

Naktinio gyvenimo mūsų bendrabučiuose nėra. Dieną visi studentai paskaitose, o naktį – bendrabučiuose. Rytais keliamasi 6 val. ryto, 7.45 val. būna patikrinimas”, – sakė S. Raubienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.