Įdarbinimo lengvatos – aukštos kvalifikacijos užsieniečiams

Įdarbinimo lengvatos bus teikiamos aukštos kvalifikacijos užsienio specialistams. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija papildė leidimo dirbti užsieniečiams išdavimo sąlygas ir tvarką – pagal ją įdarbinant aukštos kvalifikacijos darbuotoją, teritorinė darbo birža pateiktus dokumentus turės išnagrinėti per dvi savaites, o leidimą dirbti išduoti per mėnesį. Anksčiau šis terminas buvo dvigubai ilgesnis.

Pagal Tarptautinį standartinį profesijų klasifikatorių aukštos kvalifikacijos darbuotojas – tai specialistas su aukštuoju išsilavinimu.

Taip pat sumažės dokumentų, kuriuos turi pateikti darbdavys, norėdamas įdarbinti užsienietį. Nebebus reikalaujama pateikti juridinio asmens registravimo pažymėjimo kopijos. Teritorinė darbo birža pati patikrins, ar darbdavys atitinka nustatytus reikalavimus. Be to, darbdaviui nebereikės iš naujo teritorinei darbo biržai pateikti visų dokumentų apie darbuotoją, jeigu užsienietis yra pakartotinai įdarbinamas dvejiems metams toje pačioje įmonėje ir jo profesija įeina į profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą. Šiuo atveju darbdavys turės pateikti tik pažymą apie užsieniečio darbą toje darbovietėje, nurodant darbo pobūdį, atlyginimą, apskaičiuotų ir sumokėtų mokesčių bei valstybinio socialinio draudimo įmokų dydį ir išduoto užsieniečiui leidimo dirbti kopiją.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, siekiant, kad Lietuvoje būtų įdarbinami kvalifikuoti darbuotojai, numatoma taikyti griežtesnius reikalavimus užsieniečio darbo patirčiai – įdarbinamo užsieniečio darbo patirtis pagal turimą profesinę kvalifikaciją turėtų būti ne mažesnė kaip treji metai per pastaruosius penkerius metus. Norint išvengti apgaulės dėl komandiruotų darbuotojų, iš darbdavių bus prašoma pateikti laikinai į Lietuvą atvykstančio dirbti asmens darbo sutarties kopiją iš tos šalies, kurioje užsienietis iš tikrųjų dirba.

Darbo biržos atsižvelgs į tai, ar darbdaviai, norintys įdarbinti užsienietį, registravo laisvas darbo vietas. Darbdavio paraiška išduoti leidimą dirbti nebus nagrinėjama, jeigu jis neužregistravo laisvos darbo vietos darbo biržoje ir Lietuvos piliečiui nesuteikė pirmenybės įsidarbinti.

Leidimo dirbti užsieniečiams išdavimo sąlygos ir tvarka papildytos nuostata, kad leidimas dirbti trečiųjų šalių piliečiams, kurie yra prekybos žmonėmis aukos ar studentai, besimokantys aukštojo mokslo įstaigose, gali būti išduodamas tik tuo atveju, jeigu jie turi leidimą laikinai gyventi Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.