Izraelis paleidžia 87 palestiniečių kalinius, kad padėtų Abbasui

Izraelis pirmadienį paleido 87 palestiniečių kalinius, kad sustiprintų prezidento Mahmoudo Abbaso (Mahmudo Abaso) pozicijas prieš islamistinį judėjimą „Hamas”.
Toks žingsnis taip pat buvo žengtas tuo metu, kai artėja JAV remiama Artimųjų Rytų taikos konferencija, skirta Palestinos valstybės sukūrimo klausimams.

Kaliniai, iš kurių visi priklauso M.Abbaso judėjimui „Fatah” ar mažesnėms pasaulietinėms partijoms, autobusais iš Kitsjoto kalėjimo buvo nuvežti į kariuomenės patikrinimo postus prie Izraelio sienos su Vakarų Krantu bei Gazos Ruožu.

Kalinių paleidimas kelia daug emocijų palestiniečiams, kurie beveik 11 tūkst. Izraelio kalėjimuose laikomų tėvynainių regi kaip kovotojus už laisvę nuo Izraelio okupacijos.

Tuo tarpu daug izraeliečių mano, kad tokios amnestijos skatina palestiniečių kovotojų smurtą.

Izraelio ministras pirmininkas Ehudas Olmertas, kuris trečiadienį turi susitikti su M.Abbasu, kad aptartų su juo taikos proceso darbotvarkes, sakė, kad bus paleisti tik tie kaliniai, kurie „nėra susikruvinę rankų” ir sutinka pasirašyti dokumentus, jog išsižada smurto.

M.Abbaso tarnyba pasveikino kalinių paleidimą, bet pažymėjo, kad šia linkme reikia dar daug ką padaryti.

Paskutinį kartą Izraelis tokį gestą buvo padaręs liepos 20-ąją, kai buvo suteikta laisvė 250 kalinių, kurių dauguma priklauso „Fatah”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.