Darfūre užpulta taikdarių bazė visiškai sunaikinta, praneša britų laikraštis

Afrikos Sąjungos taikdarių karinė bazė Sudano Darfūro provincijoje, kurią savaitgalį užpuolė sukilėliai, visiškai sunaikinta, pirmadienį rašo Didžiosios Britanijos laikraštis The Guardian”.
Kovotojams šeštadienį vakare užpuolus karinę bazę Darfūre, žuvo dešimt taikdarių. Septyni kareiviai iš Afrikos Sąjungos taikos palaikymo pajėgų buvo sunkiai sužeisti, o dar 50 karių dingo be žinios. Pirmieji mėginimai surasti dingusiuosius buvo nesėkmingi.

Kovotojai privažiavo prie bazės 30-čia automobilių. Afrikos Sąjungos „žydrieji šalmai” patyrė didžiausių nuostolių nuo 2003 metų, kai jie buvo dislokuoti šiame regione Sudano vakaruose.

Sukilėlių grupuotės Judėjimas už teisingumą ir lygybę atstovas Ibrahimas Jalilis (Ibrahimas Džalilis) pasmerkė bazės užpuolimą ir pabrėžė, kad jį įvykdė nuo šio judėjimo atskilę būriai.

Be to, operacijoje dalyvavo dar viena grupė, atskilusi nuo Sudano išsivadavimo armijos.

Pasak I.Jalilio, kovotojai norėjo pagrobti ginklų ir automobilių. Šie būriai ne tokie stiprūs, kad galėtų atakuoti vyriausybės kariuomenės pozicijas, todėl jie užpuolė Afrikos Sąjungos taikdarių bazę.

Pranešama, kad kovotojai padegė tuos automobilius, kurių negalėjo pasigrobti.

Darfūre dabar dislokuoti maždaug 7 tūkst. Afrikos taikdarių, kurių uždavinys – ginti taikius gyventojus.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo taryba priėmė sprendimą nusiųsti į Darfūrą papildomai dar 26 tūkst. taikdarių.

Dabar Sudane lankosi Pietų Afrikos Respublikos anglikonų vyskupas Desmondas Tutu, jo tikslas – aptarti taikius siūlymus, kaip sureguliuoti padėtį Darfūre.

D.Tutu vadovauja delegacijai, į kurią įeina buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris (Džimis Karteris) ir Graca Machel (Grasa Mašel), Nelsono Mandelos žmona.

Delegacija turi susitikti Chartume su Sudano prezidentu Omaru Hassanu al Bashiru (Omaru Hasanu Baširu), taip pat nuvykti į autonominio Pietų Sudano sostinę Džubą ir į Darfūrą.

Per konfliktą Darfūre, kuris vyksta ketverius metus, mažiausiai 200 tūkst. žuvo, o dar 2 mln. tapo pabėgėliais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.