Čempionato rekordas – pusė tonos grybų

Kaip ir kasmet, Grybų šventėje dalyvavo gausus būrys politikų, tačiau dauguma nesistengė įsilieti į bendrą šurmulį.

Paskutinį rugsėjo šeštadienį grybų sostine tituluojama Varėna visus grybavimo entuziastus sukvietė į vienintelę Europoje Grybų šventę. Per tris valandas jos dalyviai surinko daugiau kaip pusę tonos grybų.

Į šventę sugužėjo ne tik Varėnos rajono gyventojai, bet ir svečiai iš tolimiausių Lietuvos kampelių bei užsienio. Pagal nerašytą dzūkų susitarimą Grybų šventėje susitinka iš šio krašto kilę giminės, suvažiuoja draugai. Be jau dvyliktosios Grybų šventės, vyko ir penktasis grybavimo čempionatas laimėti Varėnos rajono savivaldybės mero taurę.

Startas – miške

Grybavimo čempionato dalyviai vaišingai pasitikti Žiūrų kaime. Vyriausiajam teisėjui rajono vicemerui Alvydui Valeišai davus startą, po mišką pasklido daugiau kaip pustrečio šimto grybautojų, susiskirsčiusių į 66 komandas (kiekvienoje po keturis).

Vienos komandos buvo susigalvojusios šmaikščius pavadinimus, kitos tiesiog atstovavo rajonui ar miestui, iš kurio atvažiavo. Šiemet norą dalyvauti čempionate išreiškė 7 komandos iš užsienio – viena iš Baltarusijos ir net šešios iš Švedijos.

Kadangi žinota, kad grybų miške ne itin gausu, buvo pakoreguotos grybavimo taisyklės ir leista rinkti visus valgomus grybus, ne tik nurodytų 8 rūšių, kaip per ankstesnius čempionatus. Kol grybautojai naršė po mišką, jų palaikymo komandos neliūdėjo: šoko, grojo, dainavo, gurkšnojo kvapią žolelių arbatą ir skanavo grybienės.

Ištikima Dzūkijai

Kaip ir kasmet, šventėje apsilankė gausus būrys įvairiausio rango politikų, varėniškius sveikino Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai, svečiai iš kitų valstybių ir kaimyninių savivaldybių.

„Svečių gausa – pagarbos ženklas darbštiems dzūkams”, – per šventės atidarymą kalbėjo Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas. Jo žodžius netruko patvirtinti jau kelerius metus iš eilės šio renginio nepraleidžianti socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Ji praėjusį šeštadienį turėjo penkis kvietimus į įvairias šventes, tačiau liko ištikima dzūkams.

Ministrė V.Blinkevičiūtė ir vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė buvo bene populiariausios tarp šventės svečių. Joms žmonės stengėsi išsakyti savo problemas. Seimo nariai – Artūras Paulauskas, Algis Kašėta, Petras Auštrevičius ir kiti – daugiausia bendravo su pažįstamais, nežymiai įsiliedami į bendrą šventės šurmulį.

Nugalėjo širvintiškiai

Jubiliejinio čempionato aukso medaliai ir rajono mero taurė atiteko „Ūmėdės” komandai iš Širvintų, kuri surinko daugiau kaip 32 kilogramus grybų. Antrojoje vietoje liko dukart aukso medalių laimėtoja „Kremblių” komanda iš Trakų rajono, trečiąją iškovojo kėdainiškiai. Pirmąkart vykusio Dzūkijos moksleivių grybavimo čempionato nugalėtojais tapo Merkinės Vinco Krėvės gimnazijos moksleiviai, jie surinko daugiau kaip 12 kilogramų grybų. Daugiausia baravykų – 35 kilogramus – pasisekė surinkti Alytaus rajono „Grybų citramonų” komandai.

Specialiomis Žemės ūkio ministerijos įsteigtomis nominacijomis buvo apdovanotas jauniausias grybautojas, linksmiausia ir aukščiausią grybavimo kultūrą pademonstravusi komanda. Visi šie apdovanojimai atiteko klaipėdiškiams.

Didelio susidomėjimo sulaukė medžio skulptūrų aukcionas „Dzūkelis”.

1650 litų, gautus už alytiškio tautodailininko Sauliaus Lampicko kūrinį „Viskas prasideda nuo obuolio”, savivaldybė skyrė regėjimo negalią turinčiai penkiolikmetei iš Matuizų paremti. Brangiausiai iš šešių skulptūrų buvo parduotas garliaviškio Adolfo Teresiaus kūrinys „Ežiukas”. Už ją prieštaringai vertinamas marijampolietis verslininkas Žydrūnas Buzas nepagailėjo pakloti 6100 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.