Sūnų praradę tėvai teisiasi su valstybe

Panevėžio apygardos teismas ėmėsi bylos, kurioje nužudyto devyniolikmečio tėvai iš valstybės reikalauja 30 mln. litų neturtinės žalos atlyginimo. Dešimtmetį trunkanti žudikų paieška neteikia jokių vilčių.

Prieš savaitę panevėžiečiui Deividui Laureckui būtų suėję 29 metai. Vaikinas buvo nužudytas 1997-ųjų gegužę peilio dūriu į širdį. Gyvybės D.Laureckas neteko Panevėžio centre švęsdamas Paskutinio skambučio šventę. Nors jaunuolio žūties liudytojais buvo nemažai žmonių, nustatyti tikrojo žudiko nepavyksta iki šiol.

Būtent tai žuvusiojo tėvus Birutę ir Zenoną Laureckus paskatino imtis žygių prieš valstybę. Sutuoktiniai įsitikinę, kad sūnaus nužudymo bylą nagrinėję prokurorai savo darbą atliko aplaidžiai. Dėl to jie pateikė 30 mln. litų ieškinį Teisingumo ministerijai.

Tikina žinantis žudikus

Vos spėjęs palaidoti nužudytą devyniolikmetį sūnų Z.Laureckas kartu su teisėsaugininkais ėmėsi pats ieškoti nusikaltėlių, rinko liudytojų parodymus, įdavinėjo įtariamuosius.

Vakar vykusiame teismo posėdyje vyras mėgino įrodyti, kad prokurorai atsižvelgė ne į visus jo pateiktus duomenis, 8 metus neleido susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga. „Kai prašydavau, kad duotų susipažinti su byla, man būdavo atsakoma, jog tai – valstybinė paslaptis”, – tvirtino Z.Laureckas.

Vykstant ikiteisminiam tyrimui Z.Laureckas reikalavo nuo jo nušalinti vienus prokurorus ir skirti kitus. Jis siekė, kad į panevėžiečių prokurorų tyrimą įsitrauktų ir šiaulietis prokuroras. Tačiau Z.Laureckas įsitikinęs, kad procedūriniai pakeitimai situacijos nepakeitė, esą byla buvo toliau vilkinama. Vyras teigia neabejojantis, kas tuomet nužudė Deividą. Jis apgailestavo, kad tuo įtikinti prokurorų taip ir nepavyksta.

Kaltintas dėl šmeižto

Z.Laureckas teisme liudijo, kad azartiškai ėmęsis ieškoti sūnaus žudikų ir apie juos prabilęs žiniasklaidoje, pats buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Už šmeižtą tuomet į teismą jį ir padavė asmenys, viešai įvardyti kaip žudikai. Vyriškis teigė suskaičiavęs, kad vyko net 45 teismo posėdžiai, kuriuose jis buvo kaltinamas šmeižtu.

Nors teismas Z.Laureckui buvo priteisęs neteisingai apkaltintiems asmenims atlyginti dėl šmeižto patirtą moralinę žalą, vyriškis vakar patikino jokių pinigų nemokėjęs. „To betrūko, kad sūnaus žudikams dar mokėčiau pinigus!” – piktinosi jis.

Anot Z.Laurecko, sūnaus nužudymas buvo tik vienas žingsnių pasikėsinti į visą šeimą. Ji nusikaltėlių nemalonėn esą pateko atsiradus galimybei iš JAV gyvenusio viengungio dėdės paveldėti nemenką sumą pinigų. Z.Laureckas tikina pats buvęs persekiojamas, ypač tada, kai vydavo į užsienio šalis.

Klaidų neįvardijo

Tačiau teismo Z.Laurecko pasakojimas apie pasikėsinimus nelabai domino. Teisėjai rūpėjo, kad būtų konkrečiai įvardyti D.Laurecko nužudymo bylą tyrusių prokurorų nusižengimai ir klaidos. To padaryti Laureckams nepavyko. Vyriškis tik prisiminė vieno prokurorų buvęs įžeistas, kai šis iš jo esą pasišaipė, kad, be nužudyto Deivido, šeimoje yra dar du sūnūs.

Valstybę Z.Laureckas apkaltino ir už tai, kad publicisto Laimono Tapino knygoje, kurioje rašoma apie Aukščiausiojo Teismo nagrinėtas bylas, esą pateikiama versija, jog D.Laureckas nusižudė. „Ar gali būti didesnis absurdas?” – klausė nužudyto jaunuolio tėvas. Tačiau teisėja jam paaiškino, kad L.Tapinas ir valstybė, iš kurios prašoma milijonų, ne tas pat.

Byla dar nebaigta

Teisėjos paklaustas, kodėl patirtą skriaudą vertina 30 mln. litų, Z.Laureckas atsakė, kad nužudyto sūnaus jiems niekas neatstos, tad tebus bent jau piniginė kompensacija sumokėta. Bylinėtis su Teisingumo ministerija sutuoktiniai ryžosi todėl, kad „kovoja dėl teisingumo”.

Ministerijos Teisinio atstovavimo tarnybos vyr. specialistas Ramūnas Valatka teismui įrodinėjo, kad Z.Laurecko sūnaus nužudymo bylą nagrinėję prokurorai nepadarė jokių neteisėtų veiksmų, galėjusių lemti bylos eigą. Atsakovo atstovas pripažino, kad byla išties tiriama ilgai, tačiau ji dar nėra baigta. Anot R.Valatkos, Z.Laureckas šioje byloje pats ėmėsi teisėjo vaidmens ir norėtų nuteisti žmones, kuriuos įtaria pats.

„Jeigu jums dabar būtų priteista 30 mln. litų, ar baigus tirti bylą ir nustačius žudikus grąžintumėte valstybei tuos pinigus?” – R.Valatka provokavo Laureckus. Šie į klausimą neatsakė. Teismo sprendimas bus skelbiamas spalio 8-ąją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Sūnų praradę tėvai teisiasi su valstybe"

  1. Kristina

    Noreciau surast Deivido teva,bet nezinau kaip…Gal kas galit padet???

  2. Birute

    galite parasyti siuo el. pastu, cia deivido mama.aciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.