Ričardo pergalė skirta išėjusiam draugui

Po ilgos viešnagės užatlantėje perspektyviausias Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis šią savaitę į Lietuvą grįžo ne tuščiomis – rugsėjį jis tapo atviro JAV teniso jaunių čempionato nugalėtoju.

Šiemet R.Berankio laukia dar dvejos varžybos, po kurių jaunasis sportininkas, pasak jo trenerio, baigs antrąjį karjeros etapą ir nuo ateinančių metų dalyvaus suaugusiųjų varžybose.

Kad septyniolikmetis tenisininkas subrendo, pripažįsta ir R.Balžekas, nuo šiol auklėtinį vadinantis ne Rička, o Ričardu. Pasak trenerio, R.Berankis šiemet pretenduoja tapti geriausiu pasaulio tenisininku jaunių (iki 18 metų) grupėje ir turi puikias galimybes patekti į 2012 metų Londono vasaros olimpines žaidynes.

Įspūdingas laimėjimas

JAV pirmenybių finale Ričardas finale 6:3, 6:4 nugalėjo lenką Jerzy Janowiczių ir laimėjo pirmą per savo karjerą „Grand Slam” serijos jaunių turnyrą. „Jei šią pergalę būtų galima kam nors skirti, ją skirčiau šviesaus atminimo draugui trenerio sūnui Aivarui Balžekui”, – vakar surengtoje spaudos konferencijoje sakė R.Berankis.

Pusfinalyje, kuris, kaip pripažino sportininkas ir jo treneris, buvo sunkiausias, Ričardas 7:6 (7:3), 6:4 įveikė italą Matteo Trevisaną. „Tai buvo geriausias metų mačas”, – tikino R.Balžekas.

Trijuose ankstesniuose šių metų „Grand Slam” serijos jaunių turnyruose Ričardas irgi pasirodė įspūdingai: Australijos čempionate pasiekė pusfinalį, Prancūzijos pirmenybėse – ketvirtfinalį, Vimbldono turnyre – pusfinalį.

Lietuvis triumfavo ir prieš tai vykusiose atvirose Kanados jaunių pirmenybėse: finale 6:1, 6:4 nugalėjo devintąją turnyro raketę čilietį Guillermo Riverą Aranguizą. O pusfinalyje Ričardas įveikė turnyro lyderį ir vieną pagrindinių savo varžovų visuose turnyruose baltarusį Vladimirą Ignatiką – 6:4, 6:3.

Beje, Tarptautinės teniso federacijos (ITF) paskelbtoje naujoje aštuoniolikmečių klasifikacijoje baltarusis užima pirmąją vietą (1312,50 tšk.). Antras – 120 taškų nuo jo atsiliekantis mūsų šalies tenisininkas (1192,5).

R.Federerio nuopelnas
„Padarėme labai didelį dalyką. Iki šiol nelabai tikisi, jog pavyko laimėti JAV teniso čempionatą”, – sakė R.Berankis. Jis pripažino, jog šiai pergalei lemiamą įtaką turėjo Dubajuje surengta treniruočių stovykla su pajėgiausiu planetos tenisininku šveicaru Roger Federeriu, kurio agento kvietimu lietuviai ten tobulėjo vienuolika dienų.

„US Open” varžybose Ričardas nepralaimėjo nė vieno seto, – mintimis dalijosi R.Balžekas. – Paskui R.Federeris prisiminė, jog ir jis Australijoje yra lygiai taip pat triumfavęs per visus setus.”

Po finalo R.Berankis iškart nuėjo atlikti dopingo kontrolės. Mūsiškio laukė R.Federeris. Jis prieš netrukus prasidėsiantį finalo mačą norėjo per keliolika minučių apšilti aikštelėje žaisdamas su lietuviu. Žvaigždei teko gerokai palaukti – Ričardui teko išgerti nežinia kiek mineralinio vandens, kad pagaliau galėtų atiduoti mėginį.

Pasak trenerio, su R.Federeriu ir toliau bendraujama laiškais. Šveicaras ketina pakviesti Ričardą į savo šalį ir Dubajų pasitreniruoti. „Tai yra Ričardo pripažinimas, nes tik du trys jauniai per metus turi galimybę pasitreniruoti su tokia žvaigžde”, – kalbėjo R.Balžekas.

Rengiasi žaisti su vyrais

Jau pirmadienį R.Berankis išvyks į fizinio rengimo treniruočių stovyklą Palangoje, ten porą savaičių rengsis likusiems dviem šio sezono jaunių turnyrams. Spalio viduryje Ričardas išvyks į JAV. Pirmasis turnyras, kuriame lietuvis žais, vyks lapkričio 26-30 dienomis, o gruodžio 2-10 dienomis Majamyje jis varžysis neoficialiame pasaulio jaunių čempionate „Orange ball”, kurį kartą jau yra laimėjęs. „Tiems turnyrams rengsimės, bet jau nekelsime užduočių žūtbūt juos laimėti”, – sakė treneris R.Balžekas. Beje, jis šiomis dienomis švęs 50-mečio jubiliejų. Ta proga Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas R.Balžekui įteikė Sporto garbės kryžių.

„Jaunių turnyrus lengviau planuoti – žinojome, kad esame garantuoti dėl žaidino bent jau ketvirtfinalyje ar pusfinalyje. O vyrų tenise – pirmą ratą sužaidi ir laisvas, gali važiuoti namo, – taip būsimas permainas komentavo R.Balžekas. – Vyrų varžybų eigą sunkiau planuoti, nes Ričardo kūnas dar ne visai tam pasirengęs.”

R.Berankis į vyrų varžybas žiūri realiai: „Gal porą metų gerų rezultatų ir nebus, tačiau svarbiausia progresuoti. Ir reikia keisti mąstymą.”

Pasak trenerio, nors šiuo metu R.Berankis yra antrojoje ATP reitingų tūkstantuko pusėje, pagal žaidimo lygį jis patenka tarp 300 geriausių tenisininkų.

Kitais metais Ričardo laukia nuo 15 iki 20 vyrų turnyrų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.