Sukčių džiaugsmas – paskolos internetu

Pastarosiomis dienomis į alytiškių bankų sąskaitas vėl įsisuko internetiniai sukčiai. Jie pasinaudoję svetimais asmeniniais duomenimis papildo savo kišenes lengvai gaunamais pinigais.

Per pastarąją savaitę policijos komisariate pradėti trys ikiteisminiai tyrimai, tačiau nukentėjusiųjų yra gerokai daugiau.

Užvakar į policiją kreipėsi 21 metų alytiškis R.M., iš kurio sąskaitos, esančios „Hansabanke”, jam nežinant buvo paimta 700 litų. Vaikinui pradėjus domėtis, kokiomis aplinkybėmis iš asmeninės sąskaitos dingo pinigai, paaiškėjo, jog neva jo vardu buvusi sudaryta kredito sutartis dėl dingusios pinigų sumos.

Dar du alytiškiai, turintys sąskaitas kituose šalies komerciniuose bankuose, taip pat tapo internetinių sukčių aukomis. Vieno vardu buvo paimta 697 litų paskola, kito – 1156 litų. Kokiu būdu jų asmeniniai duomenys tapo žinomi sukčiams, pareigūnai dar aiškinasi. Žinoma, kad vieno nukentėjusiojo duomenis apgavikai gavo pavasarį iš jo striukės ištraukę piniginę, kurioje buvo ne tik grynųjų pinigų, bet ir pasas, tapatybės bei elektroninės bankininkystės kortelės.

Populiari paslauga

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje pradėjo veikti plačiai visose žiniasklaidos priemonėse reklamuojama „Credit24” greita paskola internetu. Anot „Mobile Credit Baltic Plc” Lietuvos skyriaus generalinio direktoriaus Mariaus Zaikausko, „Credit24” prekės ženklo savininkas yra „Mobile Credit Estonia OU” – solidi tarptautinė įmonė, kurios pagrindinė veikla yra smulkus privačių asmenų finansavimas.

„Credit24” tinklalapyje patraukliai skelbiama, jog trumpalaikės paskolos internetu (nuo 350 iki 1500 litų) suteikiamos be užstato, greitai ir be klausimų. Visa procedūra užtrunka vos 15 minučių.

Kadangi norint gauti tokią paskolą nebūtina pasirodyti pačiam prašytojui, ja netruko manipuliuoti įvairaus plauko sukčiai.

Kiek Lietuvos gyventojų jau (įskaitant ir neteisėtu būdu sudarytas sutartis) pasinaudojo galimybe gauti trumpalaikę paskolą be užstato, M.Zaikauskas tvirtino negalįs atskleisti, tačiau užtikrino, kad skaičius tikrai didelis. „Šios paskolos populiarios visoje šalyje”, – teigė M.Zaikauskas.

Saugumas – pačių reikalas

Žmonės nuolat raginami atidžiau saugoti savo asmeninius duomenis, bet daugelis ignoruoja perspėjimus įsitikinę, kad jiems nieko panašaus neatsitiks. Neretai vagys ištraukę piniginę randa ir visus kitus reikalingus dokumentus, kuriais be jokių vargų ar keblumų pasinaudoja siekdami savų tikslų.

„Raginčiau žmones asmeninius duomenis saugoti ne tik nuo svetimų žmonių, bet ir nuo vaikų, giminaičių, kurie, kaip rodo patirtis, gali taip pat susigundyti lengvai gaunamais pinigais”, – patarė M.Zaikauskas.

Anot jo, greitų paskolų išdavimo sistema tobulėja, atsiranda galimybių užduoti daugiau klausimų, leidžiančių įsitikinti, ar asmuo, kurio vardu prašoma paslaugos, ir prašytojas yra vienas ir tas pats žmogus. „Tačiau kol kas neįsivaizduoju būdo, kaip galima užtverti kelią panašiems nusikaltimams, be pačių žmonių pastangų”, – prisipažino M.Zaikauskas.

Vienintelė paguoda nukentėjusiesiems, jog pagal pinigų judėjimą nėra sudėtinga nustatyti asmenį, į kurio sąskaitą buvo pervestas kreditas. Tačiau ar tai garantuos, jog jis ir atgaus prarastus pinigus, neaišku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.