Prokuratūra prašo suimti V.Uspaskichą trims mėnesiams

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas uždarame posėdyje ketvirtadienį išnagrinėjo Generalinės prokuratūros prašymą nustatyti suėmimo terminą iš Rusijos grįžusiam finansinėmis machinacijomis įtariamam buvusiam „darbiečių” lyderiui Viktorui Uspaskichui.
V.Uspaskichą prašoma suimti trims mėnesiams. Pagal įstatymą, tai maskimalus terminas, kurio gali prašyti prokuroras.

Teismas prašymą išnagrinėjo ir netrukus skelbs nutartį.

BNS žiniomis, prokuroras prašo teismo nepaleisti laisvėn ekspolitiko, nes mano, kad jis vėl gali pabėgti iš Lietuvos. Šis Rusijoje yra padavęs prašymą dėl politinio prieglobsčio ir pretendavo tapti Rusijos piliečiu.

V.Uspaskicho advokatai šiuos motyvus vadina nepagrįstais.

Darbo partijos bylą tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas BNS anksčiau prieš posėdį patvirtino, kad teismo prašys nustatyti suėmimo terminą, o ne skirti namų areštą ar kitą kardomąją priemonę.

15 val. 16 min. į posėdį atvežtas V.Uspaskichas. Lydimas uniformuotų policijos pareigūnų, vilkėdamas tamsiu kostiumu jis ėjo per teismo koridorių sunėręs abi rankas, lyg būtų su antrankiais.

Prie posėdžių salės stovėję „darbiečiai” – partijos vicepirmininkė Loreta Graužinienė, europarlamentarė Ona Juknevičienė – ragino jį „laikytis”.

Teismo posėdyje ekspolitiką gina du advokatai.

Vienas jų, Vytautas Sviderskis, žurnalistams sakė, kad jeigu teismas nuspręs suimti jo klientą, penktadienio rytą jis jau bus parašęs skundą aukštesnės instancijos teismui.

Antroji ekspolitiko apklausa Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato areštinėje vyko ketvirtadienį nuo ryto iki pat vidurdienio. Pirma apklausa vyko trečiadienį, V.Uspaskichui grįžus iš Maskvos, kur slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos pusantrų metų.

Pasak V.Sviderskio, jokių naujų įtarimų jo klientui pareikšta nebuvo.

Kardomąjį suėmimą į Rusiją pabėgusiam ekspolitikui dar pernai rugpjūtį skyrė Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas, kai jis jau buvo pabėgęs į Maskvą. Dabar teismas turi nustatyti suėmimo trukmę.

V.Uspaskichui prie apklausą buvo pareikšti oficialūs įtarimai dėl jo vadovautos partijos apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Pasak advokato V.Sviderskio, jo klientas kaltu neprisipažino.

Kėdainių verslininką 48 metų V.Uspaskichą, anksčiau dėl skandalų netekusį ūkio ministro ir Seimo nario postų, Lietuvos teisėsauga įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas prieš dvi savaites atmetė skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo panaikinti jo teisinę neliečiamybę.

V.Uspaskichas yra registruotas kandidatu į laisvą Seimo nario vietą spalio 7 dieną Dzūkijos apygardoje vyksiančiuose rinkimuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.