Premjeras žada trauktis, jei Seimas nuspręs grąžinti pensijas visiems dirbusiems pensininkams

Seimui antradienį po svarstymo pritarus įstatymo pataisoms, numatančioms, kad negauta pensijos dalis per trejus metus turėtų būti išmokėta visiems nuo 1995 metų dirbusiems pensininkams, premjeras Gediminas Kirkilas užsiminė apie atsistatydinimą.
„Mes negali imtis tokios atsakomybės”, – sakė G.Kirkilas, kartu pareikšdamas, jog jis svarstysiąs atsistatydinimo galimybę.

„Tokių įsipareigojimų įvykdyti neįmanoma, nes tai sužlugdys šalies biudžetą ir finansus”, – premjeras sakė žurnalistams.

Be to, Seimo sprendimas, pasak G.Kirkilo, padidintų infliaciją.

JPremjeras tokį parlamentarų žingsnį pavadino „pasirengimu rinkimams” ir šį sprendimą artimiausiu metu žada aptarti su šalies vadovu Valdu Adamkumi.

Parlamentarai ketvirtadienį po svarstymo pritarė liberalo Gintaro Šileikio pasiūlytai Valstybinių socialinio draudimo senatvės ir invalidumo pensijų dalies išmokėjimo įstatymo pataisai, kuri numato grąžinti neišmokėtą pensijos dalį pensininkams dirbusiems ne tik 2001-2002 metais, bet ir nuo 1995 metų.

Galutinį sprendimą dėl pensijų mokėjimo dirbusiems pensininkams Seimas priims balsuodamas už visą įstatymą, kurio pradinis variantas numatė, kad nesumokėta pensijos dalis bus kompensuota tik 2001-2002 metais dirbusiems pensininkams. Jiems nesumokėta pensijos dalis – iš viso apie 200 mln. litų- turėtų būti grąžinta iki 2008-ųjų kovo.

Norint grąžinti nesumokėtą pensijos dalį visiems pensininkams dirbusiems nuo 1995 metų, reikėtų apie 554 mln. litų.

Pataisa, kuriai Seimas pritarė numato, kad 1995-2000 metais dirbusiems ir dėl to negavusiems dalies pensijos, pensininkams skola būtų kasmet lygiomis dalimis grąžinta per trejus metus – iki 2011 -ųjų.

„Įstatymo galutinio priėmimo stadijoje Seimas dar galės apsvarstyti ir priimti sprendimą dėl kitų terminų”, – BNS sakė G.Šileikis.

Liberalas Kęstutis Glaveckas piktinosi, kad nei premjeras, nei finansų ar socialinių reikalų ir darbo ministrai Seimui svarstant galimybę kompensuoti pensininkams neišmokėtas pensijas, neišdėstė realių valstybės finansinių galimybių įgyvendinti tokius Seimo sprendimus.

Konstitucinis Teismas yra nusprendęs, kad 1995 metais įsigaliojęs įstatymas, leidęs dirbantiems pensininkams mokėti tik dalį jiems priskaičiuotos senatvės pensijos, prieštaravo Konstitucijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Premjeras žada trauktis, jei Seimas nuspręs grąžinti pensijas visiems dirbusiems pensininkams"

  1. T.B.

    Premjeras G. Kirkilas žodžiais apie atsistatydinimą kalbą įtikinamai,bet kai reikės atsistatydinti,galima manyti, to nepadarys. Politrukai mėgsta savireklamą.Ypač prieš artėjančius Seimo rinkimus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.