Lietuvių filmas pelnė pagrindinį prizą Rusijos festivalyje „Kinošokas”

Atvirame NVS šalių ir Latvijos, Lietuvos ir Estijos festivalyje pagrindinis prizas atiteko režisieriaus Algimanto Puipos filmui „Nuodėmės užkalbėjimas”
Vakar Anapoje (Rusija) baigėsi kasmetinis, 16 -asis Atviras NVS šalių ir Latvijos, Lietuvos bei Estijos festivalis, dar vadinamas „Kinošoku”. Jis vyko rugsėjo 16 -25 d. Šiame festivalyje apžvelgiami per metus šiame regione sukurti filmai.
Festivalio „Grand Prix” („Zolotaja loza”- „Auksinė vynuogių kekė”) vakar vakare Anapos vasaros teatro estradoje buvo įteiktas režisieriaus Algimanto Puipos filmui „Nuodėmės užkalbėjimas”, sukurtam Jurgos Ivanauskaitės romanų „Ragana ir lietus”, „Placebas”, „Sapnų nublokšti” motyvais. Tarp didžiosios žiuri narių šįmet buvo kino kritikė iš Estijos Tiina Lokk, Rusijos režisierius ir scenaristas Aleksandras Veledinskis („Gyvas”), scenaristas Jurijus Arabovas (dažnas Aleksandro Sokurovo filmų bendraautorius), operatorius Vadimas Alisovas, Gruzijos režisierė Nana Džordžadzė, žiuri pirmininkavo rašytojas Jurijus Poliakovas, laikraščio „Literaturnaja gazeta” vyriausias redaktorius.
„Nuodėmės užkalbėjimas” festivalyje taip pat apdovanotas „Kinošoko” Tarptautinės tarybos kasmet skiriamu prizu geriausiam prodiuseriui. Šio filmo prodiuserė – Uljana Kim, koprodiuseriai Ramūnas Škikas ir Živilė Januškaitė. „Nuodėmės užkalbėjimas” yra bendras „Uljanos Kim studijos” ir „Lietuvos kino studijos” gamybos filmas. Rėmėjai – LR kultūros ministerija bei LR kultūros ir sporto rėmimo fondas.
Prizai buvo įteikti festivalyje viešėjusiai Živilei Januškaitei. „Kinošoke” filmą pristatė Ž. Januškaitė ir aktorius Remigijus Sabulis, „Nuodėmės užkalbėjime” suvaidinęs vieną iš antraplanių vaidmenų – Leo.
Pagrindinėje konkursinėje programoje dėl prizų šįmet varžėsi per dešimt vaidybinių filmų iš Latvijos, Estijos, Ukrainos, Gruzijos, Kirgizijos, Azerbaidžiano, Uzbekistano, Rusijos. Tai ne pirmas režisieriaus Algimanto Puipos prizas šiame festivalyje. Jo filmas „Elzė iš Gilijos” buvo apdovanotas prizu už režisūrą, o „Vilko dantų karoliai” pelnė Aleksandro Kniažinskio prizą geriausiam operatoriui Viktorui Radzevičiui.
Už režisūrą šiųmetiniame „Kinošoke” apdovanotas latvis Juris Poškus, filmas „Monotonija” (jį galima pamatyti Tarptautinio Kauno kino festivalio programoje), Aleksandro Kniažinskio prizu už geriausią operatoriaus darbą apdovanotas estų operatorius Arko Okk (rež. Lailos Pakalninios „Įkaitas”; šis operatorius taip pat filmavo dokumentinius režisieriaus Valdo Navasaičio filmus „Rudens sniegas”, „Pavasaris”).
Lietuviški filmai dalyvavo ir kitose konkursinėse festivalio programose. Į programą „Kinas be kino juostos”, kurioje rodomi videojuostoje ir skaitmeniniame formate sukurti pilnametražiai vaidybiniai filmai, festivalio programų sudarytojai buvo pakvietę režisierių Emilį Vėlyvį su filmu „Zero”. Trumpametražių filmų konkursinėje programoje „Šort-šok” dalyvavo režisierės Giedrės Beinoriūtės filmas „Gyveno senelis ir bobutė”.
Ankstesniuose „Kinošoko” festivaliuose Aleksandro Kniažinskio vardo apdovanojimą už geriausią operatoriaus darbą yra pelnę rež. Šarūnas Bartas, operatoriai Rimvydas Leipus („Kiemas”), Vladas Naudžius („Aš esi tui”). Už režisūrą šiame festivalyje įvairiais metais yra apdovanoti Ramūnas Greičius („Baltos dėmės mėlyname”), Šarūnas Bartas („Mūsų nedaug”).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.