G.Browną spaudžia referendumo šalininkai

Didžiosios Britanijos profsąjungos ir partijos ragina ministrą pirmininką Gordoną Browną „vykdyti savo pažadus” ir pagaliau surengti referendumą dėl naujos Europos Sąjungos (ES) sutarties.

Tarpvyriausybinė konferencija (TVK) iki 2007 metų pabaigos turėtų parengti ES sutartį, pavadintą Reformų sutartimi. Nors dokumentas dar nepaskelbtas, Didžiosios Britanijos profsąjungos mano, kad jis niekuo nesiskirs nuo ES Konstitucijos projekto, kurį 2005 metais atmetė Prancūzija ir Olandija. Jei šalyje vyks referendumas dėl naujos ES sutarties, profsąjungos skatins piliečius balsuoti „prieš”, tačiau vyriausybė, regis, neketina jo rengti.

Profsąjungos – „prieš”

G.Brownas siūlė profsąjungoms galimą referendumo klausimą aptarti Bendruomenių ir Lordų rūmuose, bet pridūrė, kad naują ES sutartį greičiausiai ratifikuos parlamentas. Geležinkelių, laivininkystės ir transporto darbuotojų profesinės sąjungos generalinis sekretorius Bobas Crow pabrėžė: „Vyriausybė žadėjo britams, kad referendumas įvyks. Mes tik norime, jog G.Brownas vykdytų savo pažadus.”

Europos Parlamente akredituota lobistė Kathleen Walker-Shaw pareiškė: „Vargu ar GMB profesinė sąjunga skatins balsuoti už sutartį, kuri nori paversti darbininkus antrarūšiais Europos piliečiais. Vyriausybės pozicija tiesiog nepriimtina. Ji dar turi laiko pakeisti savo nuomonę.”

Reikia ar ne?

Vyriausybė tvirtina, kad referendumo nereikia, nes nauja ES sutartis smarkiai skiriasi nuo ES Konstitucijos projekto, ir esą tik parlamentas gali nuspręsti, ar balsuoti už naują dokumentą, ar ne.

Šešėlinio kabineto užsienio reikalų ministras Williamas Hague’as teigia, jog „referendumas, remiantis visais standartais, turės įvykti”. Net euroskeptiška Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partija (UKIP) reikalauja, kad referendumas dėl naujos ES sutarties būtų surengtas – tam, jog žmonės patys apsispręstų.

„Noriu referendumo!”

Kovodamos dėl piliečių teisės išsakyti savo nuomonę Didžiosios Britanijos partijos pagaliau nusprendė surengti bendrą kampaniją „Noriu referendumo!” ir paraginti politikus tesėti savo pažadus.

Darbo partijos atstovė Gisela Stuart kalbėjo: „Jeigu mes rimtai norime, kad piliečiai ir vėl pasitikėtų politikais, reikia vykdyti įsipareigojimus ir suteikti žmonėms teisę pareikšti savo nuomonę svarbiu klausimu.” Panašiai mąsto ir liberalų demokratų atstovas Mike’as Hancockas.

Įdomiausia, kad kampanijos pirmininku išrinktas ekonomistas Derekas Scottas, buvęs Tony Blairo patarėjas, ilgą laiką vadintas euroskeptiku. Be to, ją remia tokie „euroskeptiški” dienraščiai kaip „The Telegraph”, „The Sun” ir „The Mail”.

Kampanijos tikslas – reikalauti balsavimo teisės, o ne aiškinti gyventojams naujos ES sutarties gudrybes. Jos rengėjai rugsėjį ir spalį ketina pasiekti kiekvieną Didžiosios Britanijos regioną.

Elgiasi kaip strutis

Tačiau G.Brownas nerodo aiškių kampanijos palaikymo ženklų. Premjero manymu, referendumas vyktų nebent tuo atveju, jei per kitą ES viršūnių susitikimą Reformų sutartis būtų pakeista, bet jis „nesitiki iš kolegų tokios kiaulystės”. G.Brownas ir toliau tikina, kad nauja ES sutartis radikaliai skiriasi nuo 2005 metų ES Konstitucijos, kuri, nepaisant vyriausybės pažadų surengti referendumą, taip ir neįsigaliojo.

UKIP lyderis Nigelis Farage’as apgailestauja, kad „ministras pirmininkas tebėra bene vienintelis žmogus, nesuvokiantis referendumo dėl naujos ES sutarties svarbos”, ir priduria: „Jis (G.Brownas) veikiau primena strutį, apsuptą pataikūnų, mėginančių ignoruoti raginimus išsakyti savo nuomonę per referendumą.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.