Lietuvai nesiseka pažaboti korupcijos

Tarptautinės organizacijos pateikti duomenys premjerui Gediminui Kirkilui įspūdžio nepadarė. Jis įsitikinęs, kad korupcija šalyje mažėja, todėl neketina tesėti savo pažado ir atsistatydinti.

Korupcijos suvokimo indeksas mūsų šalyje nesikeičia trečius metus iš eilės. Tai, kad niekaip nesiseka perkopti 5 proc. barjero, skiriančio mažai korumpuotas ir didelių šio pobūdžio problemų turinčias šalis, lėmė, jog Lietuva tarp 180 pasaulio valstybių užima tik 51-ąją vietą.

„Transparency International” (TI) vakar paskelbtais duomenimis, šiemet Lietuvos korupcijos suvokimo indeksas (KSI) tesiekia 4,8 balo ir nesiskiria nuo pernykščio bei užpernykščio rezultato (pagal dešimties balų sistemą nulis reiškia absoliučią korupciją, 10 – minimalų korupcijos lygį).

Vyriausybė ignoruoja siūlymus

Maždaug prieš 11 mėnesių, komentuodamas TI paskelbtus 2006-ųjų KSI rezultatus, premjeras G.Kirkilas pareiškė atsistatydinsiąs, jei per metus nepavyks Lietuvoje pažaboti korupcijos. Prieš porą dienų Vyriausybės vadovas pareiškė, kad šalyje korupcijos mastas sumažėjo. TI Lietuvos skyriaus (TILS) vadovas Rytis Juozapavičius mano, kad toks premjero pareiškimas yra neatsakingas ir negarbingas, nes neparemtas jokiais įrodymais. Pasak R.Juozapavičiaus, jei premjerui atrodo, kad korupcijos mastas mažėja, jis turėtų pasakyti, kokiais duomenimis, kokia analize jis remiasi tai teigdamas. „Toks pareiškimas būtų sąžiningas, garbingas ir doras”, – pripažino TILS vadovas. Jis spėjo, kad „G.Kirkilo korupcijos suvokimo indeksas” veikiausiai remiasi juslėmis.

R.Juozapavičiaus teigimu, Vyriausybė per metus neatsižvelgė nė į vieną iš dešimties TILS parengtų antikorupcinių siūlymų.

TILS atkreipė dėmesį į dar vieną įdomų faktą. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), prieš kelerius metus parengusi strateginį kovos su korupcija planą, 2006-aisiais KSI ketino padidinti iki 5 balų, 2007 – iki 5,2, 2008 – iki 5,4 balo. Akivaizdu, kad planas nebuvo įvykdytas.

Dirbantis premjeras naudingesnis

LŽ paklaustas, ar pasitiki TI atliktu tyrimu, G.Kirkilas atsakė: „Negalvoju apie tai. Koks yra, toks yra.” Pasak premjero, apie korupcijos reikalus ketinama kalbėti penktadienį, kai su STT, Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovais bus aptariami partijų finansavimo reikalai. Be kita ko, galvojama ir apie atskiro partijų finansavimo kontrolės padalinio steigimą. „Šiuo metu atnaujinama nacionalinė kovos su korupcija programa”, – teigė G.Kirkilas. Paklaustas, ar ketina atsistatydinti, nes per metus korupcijos Lietuvoje sumažinti nepavyko, premjeras teigė manąs, kad daugiau naudos duosiąs dirbdamas toliau. „Mūsų nusistatymas yra labai aiškus: siekiame dirbti skaidriai ir toliau kovoti su korupcija”, – sakė premjeras.

Pirmauja skandinavai

Per pastaruosius septynerius metus Lietuvos KSI, palyginti su nuolat didėjusiais kitų septynių pokomunistinių šalių, Europos Sąjungos narėmis tapusių 2004 metais, indeksais, keitėsi mažiausiai. Dabar tik Lenkijos KSI yra prastesnis už Lietuvos, siekia 4,2

balo. Tarp pokomunistinių ES naujokių pirmauja Slovėnija, Estija ir Vengrija – atitinkamai 6,6, 6,5 ir 5,3 balo, atsilieka Bulgarija (4,1) ir Rumunija (3,7).

Didžiausias pasaulyje KSI indeksas šiemet yra Danijoje, Suomijoje ir Naujojoje Zelandijoje – po 9,4 balo. Švedijoje ir Singapūre jis siekia 9,3 balo. Labiausiai korumpuotos valstybės pasaulyje yra Somalis, Birma, Irakas, Haitis ir Uzbekistanas, kurių KSI svyruoja nuo 1,4 iki 1,7 procento. JAV šis indeksas siekia 7,2, Kinijoje – 3,5, Rusijoje – 2,3 procento.

„Transparency International” (įkurta 1993 metais) – tarptautinė nevyriausybinė organizacija, užsiimanti antikorupcine veikla visame pasaulyje. Jos tinklui priklauso 87 nacionaliniai skyriai, Lietuvos skyrius įkurtas 2000 metais. KSI ši organizacija skelbia nuo 1995-ųjų. KSI – tai rodiklis, surikiuojantis pasaulio šalis pagal suvokiamą korupcijos paplitimą tarp viešojo sektoriaus tarnautojų ir politikų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.