Prokurorų galvosūkis – du bėgliai

Vakar buvusiam EBSW vadovui Gintarui Petrikui pareikšti oficialūs įtarimai pasisavinus milijonines sumas, o taip pat finansiniais nusikaltimais įtariamas Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas iki vakaro buvo apklausiamas areštinėje.

G. Petrikas kaltinamas dėl 10 mln. litų Lietuvos valstybinio komercinio banko lėšų iššvaistymo.

Generalinė prokuratūra tyrimo detalių neatskleidžia. Anksčiau skelbta, jog iš banko iššvaistyta iš viso apie 111 mln. Lt.

Kelia ranką prieš valstybę

G. Petrikas savo kaltės nepripažįsta ir tvirtina, kad už finansų valdymą atsakingas nebuvo.

„Savo kaltės nepripažinau, nes jos nebuvo: mano žinioje nebuvo finansų – tai valdybos funkcija. Norint iššvaistyti turtą, reikia jį valdyti, o aš jo nevaldžiau”, – po apklausos sakė G. Petrikas.

Lietuvos radijo teigimu, G. Petrikas nemano, kad lėšos apskritai buvo iššvaistytos.

„Vyko verslas. Ir jei kažkas nesugebėjo grąžinti kredito – tai pasitaiko labai dažnai”, – teigė jis.

Tačiau, jo nuomone, būtent su Lietuvos valstybiniu komerciniu banku susiję kaltinimai yra „realesni” nei susijusieji su Kauno holdingo kompanija.

G. Petrikas sako svarstąs galimybę pats paduoti į teismą Lietuvos valstybę, nors dar nežino, kokios kompensacijos reikalautų.

„Tai tik mintis. Svarstoma idėjų lygyje. Už tai, kad buvo sužlugdyta daug EBSW įmonių, kurios neturėjo nieko bendro su Kauno holdingo kompanija, jų sąskaitos buvo areštuotos. Manau, kad tai buvo neteisėta ir paveikė jų veiklą, paralyžiavo. Kai kurios dėl to net bankrutavo”, – aiškino G. Petrikas.

G. Petrikui skirtas namų areštas – jis turės būti namuose nuo 20 val. iki 8 val. ryto, taip pat negalės išvykti iš Kauno ir bendrauti su asmenimis, susijusiais su EBSW veikla.

Jo vadovaujamas EBSW koncernas ir jam priklausiusi Kauno holdingo kompanija 1992-1995 m. iš gyventojų surinko daugiau nei 344 mln. Lt santaupų ir liko jiems skolinga apie 80 mln. Lt.

Iš lėktuvo – į areštinę

Vakar iki vakaro areštinėje Vilniuje buvo apklausiamas iš Maskvos grįžęs Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. Apklausa tęsis ir šiandien.

Politiko advokatai negali pasakyti, ar jis bus vežamas į teismą, kur jam bus paskirta kardomoji priemonė. Prokuroras Saulius Verseckas irgi neatskleidė, ar kreipsis į teismą dėl V. Uspaskicho suėmimo.

Nors jį galima sulaikyti 48 valandoms, partijos bendražygiai tikisi, kad viskas išsispręs gerokai greičiau.

Prie areštinės vakar būriavosi V. Uspaskichą palaikantys Darbo partijos nariai, iš pradžių su gėlių puokštėmis laukę jo Vilniaus oro uoste. Kai partijos kolegas pasiekė žinia, kad V. Uspaskichas jau sulaikytas, partijos vadovybė nurodė gėles surinkti ir nuvežti į partijos būstinę, kad atėjęs į darbą Viktoras jas rastų.

Prokurorai įtaria, jog V. Uspaskicho įkurta Darbo partija 2005 metais nuslėpė ir nedeklaravo per 8 mln. litų gautų pajamų bei per 7 mln. litų išlaidų. Šioje byloje V. Uspaskichas yra įtariamasis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.