T. Venclova: „Esu lietuvis, niekuo kitu negaliu ir nenorėčiau būti”

LTV2 šeštadienį kviečia žiūrėti specialią laidą, skirtą neseniai 70-ąjį jubiliejų atšventusiam Tomui Venclovai. Poetą kalbino Virginijus Savukynas.

„Pasakysiu jums tokį gan juokingą dalyką, kurio iš manęs galbūt ir nesitikite. Kai matau Gedimino pilį arba pereinu Karo muziejaus sodeliuką Kaune (ką aš prieš kelias dienas ir padariau), kažkoks keistas sentimentas mano viduje sujuda”, – prisipažįsta garsusis poetas ir rašytojas, neretai kaltinamas kosmopolitizmu ir atitolimu nuo tėvynės.

T. Venclova prisimins laikus, kai tapo disidentu, pasakos apie tai, kaip emigravo į Vakarus, kaip pavyko ten įsitvirtinti, ir kaip sugrįžo į Lietuvą.

Disidento biografijoje yra buvę ir kuriozinių atsitikimų. Rašytojas papasakos, kaip jis jau „perestroikos” laikotarpiu lankėsi Sovietų Sąjungoje lankėsi incognito, o apie šį vizitą nesužinojo net KGB, vėliau turėjęs paaiškinti, kaip nutiko, kad toks asmuo galėjo jiems nežinant įvažiuoti į šalį.

Tai buvo seniai, o ką vienas garsiausių Vakarų akademiniuose sluoksniuose lietuvių mano apie dabartinę situaciją Lietuvoje? Apie tai – taip pat V. Savukyno pokalbyje su T. Venclova šį šeštadienį, rugsėjo 29 dieną 21.50 val. per LTV2.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.