Rusiškos dujos 2008 metais pabrangs 15-20 procentų, spėja Minskas

Baltarusija mano, kad kitąmet rusiškos dujos pabrangs 15-20 proc. ir tikisi, kad derybos su „Gazprom” sėkmingai bus baigtos iki šių metų pabaigos, sakė žurnalistams respublikos prezidentas Aleksandras Lukašenka.
Sąjungininkių Baltarusijos ir Rusijos santykiai pastaraisiais metais pablogėjo kilus ginčams dėl energijos šaltinių kainos. Minskas ne kartą kaltino Rusijos valdžią kėsinantis į Baltarusijos nepriklausomybę ir griebusis ekonominio spaudimo.

„Gazprom” čia uždirba gerus pinigus ir pelnosi mūsų sąskaita… Kitąmet nori pakelti mums kainą dar 15-20 procentų. Kuo mes taip nusikaltome Rusijos vadovybei, nežinau. Kai kuriems monopolininkams toji „žalia šviesa” užtemdė akis, ir jie nieko, be pinigų, nemato”, – cituoja A.Lukašenkos žodžius vietos agentūros.

„Pasistengsime pasirašyti kontraktą dar nenuskambėjus Kremliaus kurantams”, – pridūrė Baltarusijos lyderis.

„Gazprom” po dramatiškų derybų, pasibaigusių Naujųjų metų naktį, ir grasinimų visiškai nutraukti tiekimą, jei kontraktas nebus laiku pasirašytas, nuo 2007 metų pabrangino Baltarusijai tiekiamas dujas daugiau nei dvigubai.

Baltarusija anksčiau yra sakiusi, kad šį rudenį planuoja aptarti su „Gazprom” dujų kainą kitiems metams.

Tačiau „Gazprom” nuomone, dujų kainos nėra reikalo aptarinėti atskirai, ir pagal pernai pasirašytą kontraktą ji turi būti nustatoma atsižvelgiant į vidutinį europinį kainų lygį.

Tuo tarpu Minskas sako, kad kitų metų dujų kainą sieja su jų tranzito kaina.

„Mūsų pozicija aiški. Ji griežtai motyvuota ir bus siejama su paslaugų už rusiškų dujų tranzitą per Baltarusiją apmokėjimu”, – pareiškė prezidentas.

„Gazprom”, šiandien parduodamas dujas Baltarusijai, gauna tokias pat pajamas ir pelną, kaip Vokietijoje. Tai yra, su mumis dujomis prekiauja taip pat, kaip su Vokietija”, – sakė A.Lukašenka ir pridūrė: „Bet mes nepražūsim”.

Prezidentas pesimistiškai įvertino galimybę Nepriklausomų Valstybių Sandraugos pagrindu sukurti bendrą energetikos rinką.

„Mes už bendrą energetikos rinką, kuriamą vadovaujantis civilizuotais principais, bet jei valstybės, turinčios pranašumą (turtingos energijos šaltinių) nori kitas valstybes laikyti antrarūšėmis, tokia rinka nieko neduos”, – konstatavo A.Lukašenka.

Tuo pat metu jis išreiškė viltį, kad su naujuoju Rusijos premjeru Viktoru Zubkovu, kuris pakeitė šiame poste Michailą Fradkovą, pasiseks rasti didesnį tarpusavio supratimą.

„Tikiuosi iš jo didesnio supratimo. Tikiuosi, kad vyriausybėms dėl ko nors susitarus tai bus vykdoma”, – sakė Baltarusijos vadovas.

Paskutinis sąjungininkų konfliktas plykstelėjo šią vasarą, „Gazprom” pagrasinus sumažinti dujų tiekimus dėl to, kad Minskas laiku nepadengė 460 mln. dolerių skolos, susidariusios pirmąjį pusmetį, kai Baltarusija mokėjo tik 55 proc. tiekimų kainos.

Minskas skolą grąžino tik rugpjūčio pradžioje ir pažadėjo ateityje mokėti visą kainą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.