JT vaidmeniui Irake išplėsti nepakanka saugumo, teigia Ban Ki-Moonas

Šeštadienį Irakas paragino savo regiono ir viso pasaulio valstybes pritarti išplėstam Jungtinių Tautų (JT) vaidmeniui Irake. Tačiau JT generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas (Ban Kimunas) pareiškė, kad reikia dar daug nuveikti saugumo srityje prieš didinant JT darbuotojų skaičių.
Ministrai iš Irako, jo kaimynių ir kitų pasaulio valstybių susitiko JT būstinėje, Vašingtonui spaudžiant įgyvendinti praėjusį mėnesį priimtą Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl JT vaidmens Irake didinimo.

Susitikime JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) dalyvavo drauge su Irano užsienio reikalų ministru Manouchehru Mottakiu (Manučehru Motakiu), tačiau tarpusavyje jiedu nebendravo. Vašingtonas, be kita ko, kaltina Iraną remiant kovotojus Irake.

Ban Ki-Moonas per susitikimą pareiškė, kad regioninis bendradarbiavimas yra gyvybiškai svarbus norint sustiprinti Irako pastangas pasiekti nacionalinio susitaikymo ir „išvengti įtampos didinimo”.

Jis sakė, kad JT jaučia pareigą ir atsakomybę padėti, ir pasiūlė įsteigti nedidelį paramos biurą Bagdade, taip pat, pasak jo, ateityje galbūt reikėtų pasiųsti JT darbuotojų į Basros ir Arbilio miestus.

Bet, per spaudos konferenciją paklaustas, ar saugumo padėtis Irake yra patenkinama, kad būtų galima pasiųsti daugiau personalo, Ban Ki-Moonas sakė: „Saugumo padėtis, politiniu, socialiniu požiūriu… šiuo metu nestabili”.

„Aš tikiuosi, kad saugumas bus užtikrintas kuo greičiau, – sakė jis. – Teisybė, kad… saugumo padėtis gerėja, bet, manau, kad reikia dar daug padaryti”.

Daugumai JT pareigūnų darbas Irake kelia susirūpinimą, nes jie dar nepamiršo bombos, kuri 2003 metų rugpjūtį sugriovė jų pastatą Bagdade ir nusinešė 22 žmonių gyvybes, tarp jų – ir misijos vadovo Sergio Vieira de Mello (Serhijo Vijeiros de Meljo).

JT darbuotojų profesinė sąjunga nori, kad Ban Ki-Moonas ne tik nesiųstų daugiau žmonių į Bagdadą, bet ir atšauktų tuos, kurie ten yra dabar. Šiuo metu Bagdade yra apie 50 žmonių, jie gyvena ir dirba saugomoje Žaliojoje zonoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.