Pertvarkos vyriausybėje – klanų karo pradžia?

Rusijos prezidento Vladimiro Putino įpėdinio klausimas jau ne pirmus metus neduoda užmigti analitikams. Kaip sovietų laikais, kai politinės permainos buvo prog-nozuojamos pagal tai, kas parado metu stovi arčiau Komunistų partijos generalinio sekretoriaus, apžvalgininkai akylai stebėjo, kas dažniau rodosi viešumoje su V.Putinu. Tačiau kai premjeru buvo paskirtas iki šiol nematytas ir negirdėtas 66 metų Viktoras Zubkovas, ekspertai nuleido rankas. Dabar belieka burti iš kavos tirščių, dūsauja jie.

Kas jūs, drauge Zubkovai?

Buvęs kolūkio pirmininkas, drauge su V.Putinu perėjęs Sankt Peterburgo valdžios koridorius, pastaraisiais metais vadovavo kovos su finansiniais nusikaltimais tarnybai ir dėl to buvo pramintas finansų žvalgybos agentu. Stebina tai, kad žaibiškas, specialią operaciją primenantis naujojo premjero paskyrimas sukėlė nerimą tik Rusijos komunistams.

Po teatro scenos vertų svarstymų, kurių įdomiausias akcentas buvo aršus radikalaus rusų politiko Vladimiro Žirinovskio vaidas su komunistais, Valstybės Dūma dar kartą pademonstravo, kad nėra savarankiška institucija, o tik paklusniai vykdo V.Putino diktuojamus sprendimus. Tai leido suprasti Dūmos proprezidentinės frakcijos „Vieningoji Rusija” deputatas Viačeslavas Volodinas: „Mes jį (V.Zubkovą – red. past.) žinome, kartu dirbome, bet, svarbiausia, pasitikime prezidentu. Nes prezidentas pasirinkdamas premjerą akivaizdžiai galvojo apie valstybę, ir jo pasiūlyta kandidatūra – pati protingiausia ir geriausiai apsvarstyta.”

Nežinia, kas svarstė V.Zubkovo kandidatūrą, bet priešrinkiminis V.Putino manevras nustebino net pačius Kremliaus pareigūnus. „Kas Jūs, drauge Zubkovai?” – tokios antraštės pasirodė ir užsienio spaudoje.

Paslaptingos biografijos spragos

Analitikai tvirtina, kad V.Zub-kovui iškilti padėjo artimi asmeniniai santykiai su V.Putinu (Rusijos žiniasklaidoje pasigirdo pranešimų, kad V.Zubkovas, dar būdamas Priozersko miesto vykdomojo komiteto pirmininkas, išrinko sklypą V.Putino sodybai, o kitą šalia esantį sklypą pasiliko sau) ir ryšiai su specialiosiomis tarnybomis.

„Svarbiausias punktas jo biografijoje yra artimi asmeniniai ryšiai su V.Putinu, – pasakojo saugumo ekspertas Jevgenijus Limariovas. – Jie kartu pradėjo karjerą Sankt Peterburge ir ilgą laiką drauge dirbo. Antra, kaip ir V.Putinas, V.Zubkovas dar nuo instituto laikų bendradarbiavo su KGB. Tik kitaip nei V.Putinas, jis netarnavo KGB.”

Apie V.Zubkovo ryšius su specialiosiomis tarnybomis oficialių duomenų nėra, bet ekspertai neatmeta galimybės, kad tų ryšių būta. Rusijos mokslų akademijos Sociologijos instituto Elito studijų centro vadovė Olga Kryštanovskaja mano, kad V.Zubkovas, baigęs mokyklą, galėjo būti užverbuotas specialiųjų tarnybų, nes kaip tik tuo metu jo biografijoje yra dvejų metų spraga.

Dar prieš trejus metus ekspertė buvo atkreipusi dėmesį, kad panaši spraga žiojėjo ir paprasto inžinieriaus mechaniko Michailo Fradkovo biografijoje, kuris praėjusią savaitę paliko premjero postą. 1973 m.

jis buvo paskirtas dirbti į TSRS ambasadą Indijoje. Ekspertė pabrėžė, kad tais laikais specialiosios tarnybos atrinkdavo moksleivius, studentus ir juos verbuodavo.

S.Ivanovas kels maištą?

Nepaisant to, kad V.Zubkovas yra vienas iš Sankt Peterburgo komandos atstovų, kurie šiandien sudaro Rusijos valdžios elito jėgos klaną, jo paskyrimas premjeru sukėlė sąmyšį pačiame Kremliuje. Kai kurie ekspertai prakalbo apie Kremliaus viduje bręstantį konfliktą. Jie mano, kad realiausiu kandidatu į premjero, o vėliau ir į prezidento postą laikytas Sergejus Ivanovas gali nepaklusti V.Putinui ir savarankiškai siekti prezidento pareigų.

„Jėgos klanas nėra vieningas, jame yra daug skirtingų grupių, – teigia ekspertas J.Limariovas. – Žlugus TSRS, jos formavosi atskirai. Pirmoji jų bendra akcija buvo iškelti V.Putiną į valdžią 1999 m. Jėgos klanas atėjo į valdžią kartu su juo. Tačiau Rusijoje prezidento valdžia buvo, yra ir bus nepasiekiama visiems kitiems, kas lieka už jos ribų. V.Putinas atėjo kaip jėgos klano atstovas, kaip jo statytinis, bet per aštuonerius metus jis iškilo ir nuo jo atitolo, įgijo savo autoritetą ir suformavo savo poziciją, tapo savarankiška figūra, tiesiogiai nepriklausoma nuo jėgos klano.”

Pasak eksperto, S.Ivanovas, kitaip nei visi kiti galimi pretendentai į prezidento postą, turi tvirtą užnugarį, kuris gali leisti jam pasipriešinti V.Putinui.

„S.Ivanovo pozicija unikali tuo, kad jį palaiko tiek buvę ir esami gynybos ministerijos darbuotojai, tiek žvalgybos tarnautojai, jis turi daug šalininkų ginkluotės sektoriuje ir prezidento aplinkoje”, – teigė J.Limariovas ir pabrėžė, kad V.Putinas veikiausiai dar pats neapsisprendė dėl savo įpėdinio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.