Dominuoja smulkieji

Vakar Vilniaus biržoje investuotojai dar labiau sumažino prekybos apimtis.

Mažėjo ir vidutinio sandorio dydis, kuris vos viršijo 6 tūkst. litų. Tad rinkoje ir toliau veikia smulkūs vietiniai investuotojai, kurių pajėgumų neužtenka išlaikyti aukštą apyvartumo lygmenį.

Biržoje iš viso buvo sudaryti 654 sandoriai 32 bendrovių akcijomis, iš kurių 7 – brango ir 16 – pigo, o bendra sesijos apyvarta sudarė vos 3,9 mln. litų. Indeksas OMX Vilnius krito 0,47 proc. – iki 556,46 punkto.

Vilniaus biržos nuotaikos koreliavo su daugeliu pasaulio akcijų rinkų nusiteikimu. Pasibaigus trečiadienio raliui į viršų, kai dažnas indeksas kilo 3 ar daugiau procentų, vakar buvo sulaukta pelno fiksavimo ir nedidelės neigiamos korekcijos. Rinkos atsikvėpė po staigaus šuolio, kuris dar buvo paskatintas to, kad paskelbus apie bazinių palūkanų JAV doleriais mažinimą 0,5 proc. punkto, buvo sulaukta stambaus pardavimo skolon (short) sandorių uždarymo. Vakar toks procesas jau buvo aprimęs ir tolimesnio augimo nebuvo sulaukta.

Vakarų rinkos taip pat stagnavo ir dėl to, kad buvo laukta didžiausios pasaulyje vertybiniais popieriais prekiaujančios bendrovės „Goldman Sachs” bei investicijų bendrovės „Bear Sterns”, kuri kiek žinoma labiausiai nukentėjo nuo krizės JAV nekilnojamo turto rinkoje. Pirmoji bendrovė nustebino analitikus pralenkdama optimistines prognozes, kai per paskutinius tris mėnesius uždirbo 79 proc. daugiau, lyginant su analogišku laikotarpiu pernai (2,85 mlrd. JAV dolerių). Toks pelnas „Bloomberg” apklaustų analitikų prognozes pralenkė 41 proc. Tuo tarpu nuo nekilnojamo turto krizės nukentėjusios bendrovės pelnas krito žemiau nei tikėjosi analitikai, tačiau išliko teigiamas – per paskutinius tris mėnesius buvo uždirbta 171 mln. JAV dolerių.

Šių dviejų stambių bendrovių veiklos rezultatus rinkos sutiko teigiamai – JAV ateities sandoriai nusidažė žaliai. Tuo pat keliu pasuko ir Rusijos pagrindiniai indeksai, o Europos indeksai sušvelnino mažėjimą. Panašu į tai, kad skelbiami veiklos rezultatai ir sumažintos JAV bazinės palūkanos palaipsniui kapitalo rinkos formuoja dugną globaliu mastu. Dar galima sulaukti įvairių svyravimų, nes bus skelbiamą gerų ir itin blogų rezultatų, tačiau gilių sukrėtimų vargu ar turėtų būti. Rinkos ir toliau mėgaujasi pakankamai aukštu likvidumu, o investuotojų apetitas rizikingoms investicijoms ir toliau išlieka.

Grįžtant į Vilniaus biržą galima pasakyti, kad prekyba akcijomis ketvirtadienį buvo niekuo neišsiskirianti. Aktyviausiai buvo prekiauta TEO LT, AB (TEO1L) ir „Ūkio banko” (UKB1L) akcijomis, kurių kainos atitinkamai sumenko 0,82 proc. iki 2,42 lito bei krito 0,63 proc. iki 4,74 lito, o apyvartos siekė 1,23 mln. litų ir 575 tūkst. itų.

Vienintelė pozicija, kurioje buvo juntamas didesnis užsienio kapitalo judėjimas tai, ko gero, buvo TEO akcijos, tačiau čia buvo juntamas pasiūlos spaudimas. Gali būti, kad tai yra rezultatas anksčiau priimtu sprendimų realizuoti dalį šios pozicijos, kas nuosekliai ir yra daroma.

Kitų bendrovių akcijomis domėtasi vangiai. Šiek tiek prieš rinkos tendenciją judėjo „Aprangos” (APG1L) akcijos, kurių kaina pakilo 0,6 proc. iki 19,5 lito, o apyvarta siekė 388 tūkst. litų. Bendrovės akcijos buvo pabrangusios iki 19,69 lito, tačiau vyraujant bendrai neigiamai nuotaikai šiame lygmenyje išsilaikyti nepavyko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.