Bejėgiai žiauriame suaugusiųjų pasaulyje

Nuo smurto šeimose labiausiai kenčia vaikai. Net jei suaugęs nekelia rankos prieš mažametį, tačiau muša jo motiną, vaikas patiria didžiulį stresą. Blogiausia, kai moterį išvežus į ligoninę vaikas lieka namie su smurtautoju.

Naujojoje Vilnioje Pramonės gatvėje gyvenanti moteris prieš kelias dienas nukentėjo nuo sugyventinio kumščių. Nežinia, dėl ko kilo konfliktas, tačiau moteris buvo smarkiai sužalota. Pirminiais duomenimis, jai sulaužytas žandikaulis, kūnas nusėtas kraujosruvomis. Medikai nustatė, kad tokius rimtus sužalojimus reikia gydyti stacionariai. Moteriai gydantis ligoninėje jos vos metukų sulaukęs kūdikis liko su sugyventiniu.

Liko su smurtautoju

Naujosios Vilnios policija apie šį įvykį sužinojo tik iš LŽ. Jokiose suvestinėse moters sumušimas nėra užregistruotas. Pareigūnai spėjo, kad nukentėjusioji medikams pateikė versiją, neva netyčia susižalojo pati, nes įtarę smurtinį nusikaltimą medikai privalo pranešti pareigūnams.

Apie vaikutį, likusį namie su neprognozuojamo elgesio vyriškiu, Vilniaus savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyrius sužinojo iš nukentėjusiosios giminaičių. Šie skambino baimindamiesi, kad vaikui ko neatsitiktų.

„Ši šeima įtraukta į mūsų turimus rizikos grupės sąrašus”, – LŽ sakė Vilniaus savivaldybės Mobiliosios gatvės tarnybos viršininkė Asta Sargūnaitė. Mobilioji grupė, kurią sudaro du inspektoriai ir vairuotojas, vyksta gavusi signalų apie valkataujančius, skriaudžiamus, mokyklos nelankančius vaikus. Užvakar vakare inspektoriai vyko į Naująją Vilnią. Tačiau jiems teko nusivilti: buto durys buvo užrakintos. Gali būti, kad vyriškis slapstosi vengdamas bausmės. „Važiuosime vėl, kai tik galėsime”, – sakė A.Sargūnaitė.

Mažylis – ne vienintelis nukentėjusiosios vaikas. Dar du vyresnėlius, Vaikų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, augina buvęs moters vyras.

Ligoninėse du vaikai

Dar dviejose šeimose sužaloti mažamečiai gydomi ligoninėse. Dėl šių atvejų pradėtas ikiteisminis tyrimas, policija tiria sužalojimo aplinkybes.

Antradienio vakarą Kaune, bute Pramonės prospekte, vyriškis sumušė

vienų metukų berniuką. Vaikas dėl galvos sumušimo paguldytas į ligoninę. 30 metų įtariamasis uždarytas į areštinę. Pasak policijos, sulaikant jis buvo neblaivus – nustatyta 1,79 promilės alkoholio.

Zarasų ligoninės traumatologiniame skyriuje gydomas penkerių metų berniukas su kirstine žaizda galvoje. Trečiadienio vakarą jis buvo atvežtas iš buto Kauno gatvėje. Vaiko motina pareigūnams teigė, kad grįžusi namo rado sužalotą vaiką. Ji įtaria, kad sūnų galėjo sumušti sugyventinis. Įtariamasis tą vakarą buvo dingęs iš namų, tačiau vakar rytą grįžo. Policijos pareigūnai jį sulaikė dviem paroms. Ši šeima, kurioje auga trys vaikai, visi turintys sugyventinio pavardę, nebuvo patekusi į rizikos sąrašus. Dabar vaikai yra namie, juos prižiūri mama.

Visuomenės skaudulys

Vaikai smurtauti mėgstančiose šeimose labiausiai pažeidžiami – tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Labai dažnai kūdikiai sužalojami, kai vyras pakelia ranką prieš savo moterį. Ši glėbyje laikydama vaiką bando apsiginti, ir smūgiai tenka mažyliui. „Kai kuriose šeimose toks gyvenimo būdas yra norma. Išgeria, mušasi, vėliau susitaiko – ir vėl didžiausia meilė. Išties, nuo neapykantos iki meilės – tik vienas žingsnis”, – atsiduso Vilniaus miesto savivaldybės Seniūnijų inspektorių poskyrio vedėja Rima Butkienė. Tokiais atvejais policija negali kištis, nes moterys pareiškimo nerašo. Kai kurios atleidžia, o kai kurios bijo, kad grįžęs „mylimasis” jas taip „paauklės”, kad gali ir ligoninėje atsidurti.

Vilniuje veikia motinos ir vaiko pensionas. Moterims ten sudarytos geros sąlygos, su jomis ir vaikais dirba socialiniai darbuotojai, psichologai. Tačiau globotiniai čia gali gyventi ne ilgiau kaip pusę metų. Vėliau tenka glaustis pas gimines, o jei tokių neatsiranda – belieka grįžti atgal pas smurtautoją.

„Tai tikras mūsų visuomenės skaudulys. Net santuoką nutraukus dažnai nėra kaip keisti gyvenamosios vietos. Kartu gyvenant smurtas kartojasi. Iškeldinti buvusio sutuoktinio niekas negali. Moters bute prisiglaudęs sugyventinis dažnai irgi nenori palikti namų, žiūri kaip į nuosavą butą. Moterys keičia spynas, smurtautojas tas spynas sulaužo. Padėtis tragiška”, – karčiai kalba R.Butkienė.

Nukentėję vaikai dažniausiai perkeliami į laikinuosius globos namus. Nustačius, kad jie negali augti šeimoje, prašoma giminaičių, senelių pagalbos. Jei tokių nėra, telieka vienas kelias – valstybės globa.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.