LNK „Istorijose” – apie Viktoro Diawaros gimimą

Ši istorija nutiko daugiau nei prieš 30 metų. Tai istorija apie stiprią moterį, kurios meilė buvo stipresnė už griežtą sovietinį režimą ir išsiveržė toli toli už „geležinės uždangos” – į Afriką.

Žinomo muzikanto Viktoro Diawaros mama Viktorija, įkvėpta tėvų, kaidaise išvažiavo į Maskvą studijuoti M. Gorkio literatūros institute. Ten ir užsimezgė pirmoji pažintis su kartu studijavusiu poetu iš Malio Gausu Diawara.

Viktorijos tėvas buvo komunistas – revoliucionierius (vėliau gerbtai valdžiai vis tiek neįtikęs ir išsiųstas į Sibirą, bet idealų neatsisakęs), tačiau jo duktė Viktorija laikėsi antikomunistinių pažiūrų.

Afrikietis susižavėjo stipria ir nepaklusnia valdžiai mergina bei ilgai nelaukęs pasakė: „Aš tave vesiu”.

Tačiau ideologiškai neparanki studentė valdžiai ramybės nedavė. Po metų nuo pirmosios pažinties su Gausu Viktorija gavo pasiūlymą stacionarias studijas iškeisti į neakivaizdines, tad turėjo grįžti į Vilnių, kur ir buvo gimusi.

Po trejų metų atvažiavusi į egzaminų sesiją, Viktorija vėl netikėtai sutiko Gausu – ir ganėtinai nustebo: „Kodėl tu vis dar Maskvoje?”. Gausu nesutriko ir buvo tvirtos nuomonės: „Sugrįžau tavęs vesti”. Taip ir užsiplieskė meilė, kuri netrukus virto vedybomis, nėštumu ir dukrelės Gabijos gimimu. Kadangi vaikelis gimė Vilniuje, Gausu buvo keblu pamatyti pirmagimį. Tačiau atvykti į Vilnių ir susitikti su šeima jam visgi buvo leista.

Po šio susitikimo – ilga pauzė. Įsimylėjėliai nesimatė penkerius metus… Valdžia vis sugalvodavo priežasčių. Taip pat pasistengta, kad Viktoriją per KGB informatorius pasiektų žinios apie daugpatystę musulmoniškame Malyje, apie tai, kad Malyje Gausu jau turi žmoną…

Tačiau tai jųdviejų meilės neužgesino. Po kelerių metų mylimieji susitiko ir netrukus gimė Viktoras. Kaip ir jo sesuo, vaikelis pasaulį išvydo Vilniuje.

Kaip Viktorijai pavyko išvažiuoti į Malį pas Afrikoje žinomą poetą, savo vyrą Gausu, ten įsikurti ir gyventi iki šiol – jau beveik 30 metų? Kaip moteriai sekėsi susigyventi su visiškai kita kultūra ir tikėjimu, kaip pavyko išsaugoti lietuviškumą ir įdiegti tai vaikams – „Istorijose” šeštadienį.

„Istorijose” – stiprios moters istorija, kurios ašarų neišvysite – 17.40 val. per LNK.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.