Valdančioji koalicija pozicijas siekia stiprinti visais frontais

Valdančioji mažumos koalicija, praradusi formalią konservatorių paramą, savo pozicijas stiprinti siekia visais frontais – svarbiausiais klausimais tikisi tylaus Tėvynės sąjungos pritarimo, į koaliciją siekia įtraukti socialliberalus bei gali pasipildyti perbėgėliais iš opozicinių frakcijų Seime.
Apie pozicijų stiprinimą buvo kalbama trečiadienį surengtuose koalicijos pusryčiuose pas premjerą Gediminą Kirkilą.

„Buvo kalbama apie galimus koalicijos rėmėjus – socialliberalus. Kalbėjom, kad jie galėtų remti koaliciją, bet čia dar reikia kalbėtis: ar jiems rūpi įgyvendinti savo programas, ar dalyvauti valdyme. (…) Mes kalbamės su socialliberalais ir tikimės jų paramos”, – BNS pasakojo valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos fraktijos seniūnė Aldona Staponkienė.

Tuo tarpu Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas neigia kalbėjęsis su mažumos koalicija dėl paramos Vyriausybei ar juo labiau gavęs kokių nors siūlymų. Jo teigimu, socialliberalai bendrauja tik su liberalcentristais – jų tikslas esąs nukreiptas į ateitį, tai yra į situaciją po eilinių Seimo rinkimų 2008-ųjų rudenį.

Anot A.Staponkienės, mažumos koalicija tikisi ir konservatorių paramos pačiais svarbiausiais klausimais, tačiau santykius su Tėvynės sąjunga, jos teigimu, derina socialdemokratai.

Dar vienas koalicijos stiprinimo šaltinis – politiniai perbėgėliai. Nors per pusryčius pas premjerą, anot A.Staponkienės, apie tai nekabėta, tačiau pirmadienį dienraštis „Lietuvos žinios” citavo liberalcentristą Algį Čapliką, jog artimiausiu metu valdančioji koalicija gali pasipildyti 10-čia socialliberalų bei dar 5-6 žmonėmis ir taip stabilizuoti padėtį.

Pats A.Čaplikas savo žodžių nesigina, tačiau neįvardija, kas galėtų papildyti valdančiųjų frakcijų gretas.

„Tai yra realu. Kol neįvyko, aš nieko nekomentuosiu, bet tai realu, bent aš taip manau”, – BNS lakoniškai atsakė Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pavaduotojas.

Neseniai socialdemokratų frakcijos gretas papildė buvęs „darbietis” Viačeslavas Škilis, bet jis BNS sakė nežinantis, ar panašaus žingsnio galima būtų tikėtis iš kitų jo buvusių kolegų.

Valdančiąją mažumos koaliciją socialdemokratai yra suformavę kartu su valstiečiais liaudininkais, liberalcentristais ir Pilietinės demokratijos partija.

Visi kartu jie Seime turi 61 mandatą 141 vietos parlamente. Socialliberalų frakcija vienija 10 Seimo narių.

Vyriausybės veiklą daugiau nei metus rėmė opozicinė Tėvynės sąjunga, tačiau rugsėjo 8-ąją nutraukė paramą, motyvuodama augančiu korupcijos lygiu ir esą nesprendžiamomis Valstybės saugumo departamento (VSD) problemomis.

Tuo tarpu kai kurie politologai ir politikai paramos nutraukimą vadina fiktyviu bei skirtu išsaugoti partijos politinį veidą prieš 2008-ųjų rudens parlamento rinkimus. Anot jų, konservatoriai nesieks žlugdyti G.Kirkilo Vyriausybės, nes chaosas politinėje arenoje jiems patiems nebūtų naudingas.

Seime Tėvynės sąjungos frakcija vienija 24 parlamentarus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.