JAV pareigūnams Irake uždrausta keliauti žeme

JAV pareigūnams trečiadienį buvo uždrausta keliauti žeme už įtvirtintos Bagdado „žaliosios zonos” ribų, būgštaujant dėl galimų atakų.
Toks sprendimas buvo paskelbtas tuo metu, kai Vašingtonas ieško būdų, kaip užglaistyti žalą, padarytą sekmadienio incidento, kai JAV ambasados darbuotojus lydėjusiems privačios apsaugos kompanijos „Blackwater” apsaugininkams viename Bagdado rajone paleidus ugnį, žuvo dešimt žmonių, o dar 13 buvo sužeisti.

„Blackwater” neigia padariusi ką nors bloga, tačiau vienas aukštas Irako teisėjas nurodė, kad šiai JAV kompanijai, vienai didžiausių apsaugos operatorių Irake, gali grėsti teismas.

„Po rimto saugumo incidento Bagdade, susijusio su JAV ambasados apsaugos komanda, ambasada sustabdė oficialų JAV vyriausybės civilių pareigūnų judėjimą žeme už („žaliosios zonos”) ribų ir visame Irake”, – teigiama amerikiečiams skirtame pranešime.

„Toks sprendimas buvo priimtas tam, kad būtų įvertinas misijos saugumas ir procedūros, taip pat išaugusi grėsmė darbuotojams, keliaujantiems su apsaugos komandomis už tarptautinės zonos”, – sakoma jame.

Šis draudimas negalios kelionėms oru. Turint galvoje, kad dauguma pareigūnų ir diplomatų bet kokiu atveju retai išvyksta iš „žaliosios zonos” automobiliais, šis draudimas labiausiai turėtų paveikti su statybų projektais dirbančius amerikiečius.

Irako vyriausybės atstovas spaudai Ali al-Dabbaghas (Alis Dabagas) antradienį sakė, kad kabinetas nusprendė ištirti vietos ir užsienio apsaugos kompanijų operacijas ir pažiūrėti, ar jos dirba „pagal Irako įstatymus”.

Pasak jo, kabinetas pirmadienį taip pat parėmė Vidaus reikalų ministerijos sprendimą panaikinti „Blackwater” veiklos licenciją.

Tačiau per interviu televizijai CNN A.al-Dabbaghas teigė, kad vyriausybė neketina panaikinti „Blackwater” licencijos neribotam laikui.

„Mes tik norime, kad jie gerbtų Irako įstatymus ir taisykles”, – sakė jis.

JAV centrinės vadavietės atstovas spaudai nurodė, kad Irake nuo liepos 5 dienos pagal kontraktus su JAV gynybos departamentu dirba 7 300 privačių apsaugos kompanijos apsaugininkų. Iš viso Irake pagal sutartis su Gynybos departamentu dirba 137 tūkst. žmonių.

Į šiuos skaičius neįtraukti privačių apsaugos kompanijų darbuotojai ir asmenys, dirbantys pagal kontraktus su Valstybės departamentu. Tarp tokių kompanijų yra ir „Blackwater” bei kitos JAV agentūros.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.