Abėcėlės pamokos – lyg žaidimas

Abėcėlė – pirmasis žmogaus žingsnis į žinių pasaulį. Neretai tai, kaip moksleiviui sekasi išmokti pirmąsias pamokas, nulemia tolimesnį norą įgyti naujų žinių, sukuria vaiko sąmonėje požiūrį į mokslus ir mokyklą. Ar vaikas greitai išmoks atpažinti raides, jungti jas į skiemenis, o vėliau – į žodžius, priklauso ne tik nuo pedagogo talento ir tėvų rūpesčio. Labai svarbus yra ir naudojamos metodinės medžiagos vaidmuo. Modernėjant daugelio sričių darbo priemonėms, naujos idėjos palietė ir tradicinio raidyno apipavidalinimą. Dabar pažintis su raidėmis gali tapti patraukliu ir įsimintinu žaidimu.

Vaizdinga pamoka – įsimintinesnė

Mokinant skaityti, mokinius svarbu ne tik supažindinti su lietuvių kalbos garsais ir raidėmis, bet ir suteikti žinių apie balsius, dvibalsius, priebalsius, išmokti klasifikuoti garsus pagal artikuliacijos ypatybes. Tam svarbu įgyti tvirtą kalbos pažinimo pagrindą nuo pat mokymosi pradžios.
Priešmokyklinio ir pradinio ugdymo mokytojams, specialiesiems pedagogams ir logopedams, taip pat vaikus papildomai mokinantiems tėveliams vaizdingų priemonių naudojimas suteikia geresnes galimybes praturtinti ir individualizuoti ugdymo procesą. Tai ypač svarbu vaikams, patiriantiems sunkumų.
Pavertus pamoką nuotaikingu žaidimu mokymosi aplinka įgauna visiškai naują veidą. Žaisdami vaikai patys įsitraukia į veiksmą, rodo savo iniciatyvą, o specialiai parinktos iliustracijos padeda ne tik greičiau įsiminti, bet ir išmokti jungti raides į žodžius.

Sukūrė naują priemonę

Iniciatyvą patobulinti mokomąją metodinę medžiagą ir tradicinį demonstracinį raidyną parodė ilgametę patirtį turinti logopedė Ksenja Urbanavičienė, sukūrusi naująją mokomąją priemonę „Nuo paveikslėlių prie garsų ir raidžių”. Jos sukurto raidžių komplekto paskirtis daug platesnė nei tradicinio.
„Norint padėti moksleiviams greičiau pažinti raides ir išmokyti skaityti, reikia pažvelgti į pasaulį vaiko akimis”, – mano naująjį iliustruotą raidyną išleidusios leidyklos „Baltos lankos” vykdančioji direktorė Rasa Meiduvienė.
Mokymosi priemonę „Nuo paveikslėlių prie garsų ir raidžių” sudaro keturios dalys – paveikslėlių ir raidžių lipdukai, demonstracinis raidynas ir raidžių junginiai, taip pat raidyno ir raidžių junginių plakatas visai klasei bei atskiri iliustruoti raidynai ir raidžių junginiai kiekvienam mokiniui. Keliauti po raidžių pasaulį padeda ne tik paveikslėliai, bet ir smagus personažas – žiogas.
Vaikas patogiai viename lape, atskiruose kvadratėliuose gali matyti visą abėcėlės tvarka parašytą raidyną spausdintinėmis ir rašytinėmis raidėmis, taip pat raidžių junginius. Ši pagalbinė priemonė pratina mokinį atpažinti, įsiminti spausdintines ir rašytines raides, pasitikrinti teisingą jų pasirinkimą tiek skaitant, tiek rašant.
Ksenjos Urbanavičienės patobulintas raidynas tinka pradinio ir ikimokyklinio ugdymo klasėms, taip pat vaikams, turintiems sunkumų. Nesudėtingą priemonių rinkinį, susidedantį iš moksleivio ir mokytojo dalies nesunkiai gali pritaikyti ir tėveliai, norintys namuose žaidimo metu papildomai mokinti savo atžalas.

Pažintis su abėcėle – renginyje vaikams, tėveliams ir pedagogams

Abėcėlė – neatsiejama mažųjų skaitytojų patirties dalis, todėl žaisminga pažintis su raidėmis ir garsais tapo skaitymą skatinančios akcijos „Laikas su knyga” dalimi. Pedagogams, vaikams ir jų tėveliams skirti mokomieji vakarai „Nuo paveikslėlių prie garsų ir raidžių” vyks „Baltų lankų” knygynuose, prekybos centruose „Akropolis” rugsėjo 19 d., trečiadienį, 19:00 val., Vilniuje; rugsėjo 20 d., ketvirtadienį, 19:00 val., Kaune; rugsėjo 22 d., šeštadienį, 15:00 val., Klaipėdoje. Praktinį „Nuo paveikslėlių prie garsų ir raidžių” demonstravimą ves pati naujojo raidyno autorė logopedė Ksenja Urbanavičienė.
Renginių ciklą „Laikas su knyga” organizuoja „Baltų lankų” knygynai bei leidykla, jį remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Tiek suaugusiems, tiek patiems mažiausiems skirtos akcijos tikslas – paskatinti lietuvius daugiau skaityti. Vieši literatūriniai renginiai skirtingo amžiaus skaitytojams organizuojami du kartus per mėnesį iki pat šių metų pabaigos. Jų metu visuomenei pristatomos įvairios temos, skirtingo žanro ir laikotarpių autoriai, vyksta susitikimai, diskusijos, improvizaciniai vaidinimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.